Βροχές έφεραν οι κινητοποιήσεις των αγροτών

Βροχές έφεραν σήμερα οι κινητοποιήσεις των αγροτών έξω από το προεδρικό όπου συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ για να διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση της καταβολής των εκταρικών και κεφαλικών επιδοτήσεων στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους αντίστοιχα.

Áãñüôåò ôïõ Íïìïý Èåóóáëïíßêçò Ý÷ïõí ðáñáôÜîåé ôá ôñáêôÝñ ôïõò óôçí Üêñç ôïõ äñüìïõ ÷ùñßò íá åìðïäßæïõí ôçí êßíçóç óôá ÐñÜóéíá ÖáíÜñéá. Èåóóáëïíßêç, ÔåôÜñôç 12 Öåâñïõáñßïõ 2014 ÁÐÅ ÌÐÅ/PIXEL/ÌÐÁÑÌÐÁÑÏÕÓÇÓ ÓÙÔÇÑÇÓ

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι οργανώσεις ΕΚΑ, ΠΕΚ και Νέα Αγροτική Κίνηση, ενώ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ και ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ δεν θα συμμετέχουν στη διαμαρτυρία, αφού θεωρούν πως τα αιτήματα τους ικανοποιούνται και οι αγρότες απλά θα προβούν σε αχρείαστα έξοδα και ταλαιπωρία.

Οι αγροτικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ζητούν την άμεση καταβολή της εκταρικής επιδότησης και της κατά κεφαλήν επιδότησης στους κτηνοτρόφους, ενώ οι υπόλοιπες υποστηρίζουν ότι είναι αχρείαστες οι κινητοποιήσεις, αφού οι επιδοτήσεις θα καθυστερήσουν απλώς 10 με 15 μέρες το πολύ.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών, Τίμη Ευθυμίου, οι κεφαλικές επιδοτήσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μετά τα Χριστούγεννα και αφορούν 3 χιλιάδες κτηνοτρόφους, ενώ το πόσο των επιδοτήσεων ανέρχεται σε 3,5 εκ. Ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις εκταρικές επιδοτήσεις, που αφορούν 34 χιλιάδες αγρότες, θα δοθούν τέλος του Γενάρη και το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 50 εκ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνάντηση των αγροτικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος είχε χαρακτηρίσει αδικαιολόγητη την αντίδραση των αγροτών, προσθέτοντας ότι «βρέθηκε μια ικανοποιητική λύση σε πρώτο στάδιο».

«Για τις κεφαλικές επιδοτήσεις», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, “σε όσους ζωοτρόφους έχουν καταθέσει τα στοιχεία τους θα αρχίσει αμέσως μετά τα Χριστούγεννα η πληρωμή. Για τις εκταρικές επιδοτήσεις αναμένουμε μέσα στον Ιανουάριο, το γνωστό θέμα με την Κομισιόν να επιλυθεί. Και έφυγαν ευχαριστημένες οι συντεχνίες».

Οι αγροτικές οργανώσεις ωστόσο ΕΚΑ ΠΕΚ και Νέα Αγροτική Κίνηση τονίζουν πως οι αγρότες έχουν ανάγκη τώρα τις επιδοτήσεις καθότι έχουν χρεωθεί με πιστώσεις γιατί γνώριζαν πως τώρα θα πάρουν τις επιδοτήσεις τους.

Άσκοπη, αχρείαστη και έξω από κάθε δεοντολογία χαρακτηρίζει ο Ευρωαγροτικός τη σημερινή κινητοποίηση των αγροτών,και κάλεσε τα μέλη του να μην συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο Ευρωαγροτικός αναφέρει ότι είναι αδιανόητο να αποφασίζεται κινητοποίηση διαμαρτυρίας για πιθανές καθυστερήσεις μερικών ημερών στις καταβολές των εκταρικών επιδοτήσεων, όταν ο ΚΟΑΠ διαβεβαιώνει ότι θα καταβληθούν τον Ιανουάριο του 2016.