Με τρακτέρ και δρεπάνια έξω από το Προεδρικό αύριο οι αγρότες

Σε κινητοποιήσεις έξω από το Προεδρικό Μέγαρο προχωρεί αύριο ο αγροτικός κόσμος, παρά τις διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ των αγροτικών οργανώσεων, μετά από τη σημερινή συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Áãñüôåò ôïõ Íïìïý Èåóóáëïíßêçò Ý÷ïõí ðáñáôÜîåé ôá ôñáêôÝñ ôïõò óôçí Üêñç ôïõ äñüìïõ ÷ùñßò íá åìðïäßæïõí ôçí êßíçóç óôá ÐñÜóéíá ÖáíÜñéá. Èåóóáëïíßêç, ÔåôÜñôç 12 Öåâñïõáñßïõ 2014 ÁÐÅ ÌÐÅ/PIXEL/ÌÐÁÑÌÐÁÑÏÕÓÇÓ ÓÙÔÇÑÇÓ

ΕΚΑ, ΠΕΚ και Νέα Αγροτική Κίνηση επιμένουν σε δυναμικά μέτρα και καλούν τους αγρότες αύριο στις 11:00 έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ και ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ δεν θα συμμετέχουν στη διαμαρτυρία, αφού θεωρούν πως τα αιτήματα τους ικανοποιούνται και οι αγρότες απλά θα προβούν σε αχρείαστα έξοδα και ταλαιπωρία.

Οι αγροτικές οργανώσεις που καλούν τον κόσμο στην αυριανή κινητοποίηση ζητούν την άμεση καταβολή της εκταρικής επιδότησης και της κατά κεφαλήν επιδότησης στους κτηνοτρόφους, ενώ οι υπόλοιπες υποστηρίζουν ότι είναι αχρείαστες οι κινητοποιήσεις, αφού οι επιδοτήσεις θα καθυστερήσουν απλώς 10 με 15 μέρες το πολύ.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών, Τίμη Ευθυμίου, οι κεφαλικές επιδοτήσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μετά τα Χριστούγεννα και αφορούν 3 χιλιάδες κτηνοτρόφους, ενώ το πόσο των επιδοτήσεων ανέρχεται σε 3,5 εκ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις εκταρικές επιδοτήσεις, που αφορούν 34 χιλιάδες αγρότες, θα δοθούν τέλος του Γενάρη και το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 50 εκ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων προέβησαν σε δηλώσεις, μέσα από τις οποίες προκύπτει διαφωνία μεταξύ τους, για τις αυριανές κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγελθεί.

Σε δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε αδικαιολόγητη τη στάση των αγροτών, προσθέτοντας ότι «βρέθηκε μια ικανοποιητική λύση σε πρώτο στάδιο”.

“Για τις κεφαλικές επιδοτήσεις”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, “σε όσους ζωοτρόφους έχουν καταθέσει τα στοιχεία τους θα αρχίσει αμέσως μετά τα Χριστούγεννα η πληρωμή. Για τις εκταρικές επιδοτήσεις αναμένουμε μέσα στον Ιανουάριο, το γνωστό θέμα με την Κομισιόν να επιλυθεί. Και έφυγαν ευχαριστημένες οι συντεχνίες».

Ερωτηθείς για την εξαγγελθείσα κινητοποίηση από πλευράς αγροτικών οργανώσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Νομίζω είναι αδικαιολόγητο, διότι σήμερα έχουν δοθεί απαντήσεις και λύσεις σε κάποια προβλήματα. Όσον αφορά τώρα τα άλλα αιτήματα τους, 22 άλλα αιτήματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δεσμευτεί – επειδή τώρα είναι βεβαρημένο το πρόγραμμα του – ότι μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει μια ευρεία σύσκεψη και με τον Υπουργό Οικονομικών, με τον Υπουργό Γεωργίας και με τους αρμόδιους Υπουργούς που αφορούν τα αιτήματα των γεωργών, ώστε να επιλυθούν και αυτά τα προβλήματα. Άρα η οποιαδήποτε κινητοποίηση είναι αχρείαστη, καταχρηστική και εκ του περισσού».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι αγροτικές οργανώσεις ανέφεραν ότι θα επιβληθεί πρόστιμο στη Δημοκρατία από την Κομισιόν για το θέμα των επιδοτήσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «υπάρχει ένα θέμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά πόσον οι περσινές επιδοτήσεις έγιναν με σωστό σύστημα”, για να προσθέσει πως “η κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί ότι έγιναν με ένα αξιόπιστο και σωστό σύστημα και αυτό εξηγεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

“Αυτό είναι ένα άλλο θέμα το οποίο αναμένουμε. Για αυτό υπάρχει και η καθυστέρηση στο θέμα των εκταρικών επιδοτήσεων», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του, μετά από την συνάντηση με τον ΠτΔ, ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών Τίμης Ευθυμίου ανέφερε ότι “ευτυχώς που έγινε αυτή η συνάντηση γιατί έχουν καθοριστεί πλέον οι ημερομηνίες καταβολής των εκταρικών επιδοτήσεων και το να μιλάμε για τρεις τέσσερις ημέρες καθυστέρηση δεν πιστεύω ότι αυτό θα επιφέρει οποιεσδήποτε δραματικές επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους”.

“Αναμφίβολα και στόχος πάντοτε και τους Υπουργείου, αλλά και του οργανισμού είναι να καταβάλλονται οι οποιεσδήποτε επιδοτήσεις έγκαιρα. Αυτό έγινε και φέτος και όλοι γνωρίζουμε τις αναγκαίες προσαρμογές που έπρεπε να γίνουν στα λογισμικά συστήματα, λόγω των αλλαγών που ήρθαν στην κοινή αγροτική πολιτική. Έτσι οριστικά όλοι οι αγρότες θα πάρουν όσα δικαιούνται και οι κεφαλικές θα ξεκινήσουν εντός των επομένων ημερών όπως και οι εκταρικές όπως είχαμε προαναγγείλει εδώ και αρκετό καιρό αμέσως μετά τις 25 Ιανουαρίου”, είπε ο κ. Ευθυμίου.

Για την επιβολή προστίμου από την ΕΕ, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι “ποτέ δεν λέχθηκε μέσα ότι θα επιβληθεί πρόστιμο 100%”, σημειώνοντας ότι “ακόμη δεν έχουμε καν τις απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα έρθουν σε 30 μέρες”.

Διερωτήθηκε, μάλιστα, “πως είναι δυνατόν να γνωρίζουμε για το πρόστιμο, το οποίο πιθανόν να επιβληθεί αν δεχτούμε όσα μας είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, για να προσθέσει ότι “έχουμε τις ατράνταχτες θέσεις μας ότι έχουμε απόλυτο δίκαιο και γι` αυτό θα παλέψουμε”.

“ Όσον αφορά τα 3,5 εκατομμύρια ποινή αυτό καμιά σχέση έχει με την πραγματικότητα”, σημείωσε.

Ο ΓΓ της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, δήλωσε πως οι επιδοτήσεις δεν θα καταβληθούν καθόλου και οι αγρότες θα χάσουν τα χρήματα τους, αφού η ΕΕ θα επιβάλει πρόστιμο και θα παρακρατήσει τα χρήματα λόγω λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως είπε: “Δυστυχώς ούτε η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει φέρει τις απαιτούμενες προσδοκίες των αγροτών. Τους υποσχέθηκε ο Υπουργός και η κυβέρνηση ότι από την 1η του Δεκέμβρη θα πληρωνόταν η εκταρική επιδότηση. Τριανταπέντε χιλιάδες οικογένειες θα κάνουν μαύρα Χριστούγεννα, ενώ οι αιγοπροβατοτρόφοι στους οποίους υποσχέθηκαν ότι από σήμερα θα πληρώνονταν το κατά κεφαλήν μάθαμε δυστυχώς ότι η ΕΕ θα επιβάλει μέχρι και όλο το ποσό πρόστιμο, δηλαδή από 25% των 3,5 εκατομμυρίων μέχρι τα 3,5 εκατομμύρια 100% θα τα πάρει πίσω για λανθασμένους χειρισμούς”.

“Αυτά όλα που συμβαίνουν είναι απαράδεκτα, πλήττουν τον αγροτικό κόσμο, γι` αυτό δεν μας μένει τίποτα άλλο συν τα υπόλοιπα προβλήματα που φορολογούν το αγροτικό πετρέλαιο τη χαλίτικη γη, τη γη του γεωργού, που οργώνει δεν μας μένει τίποτα άλλο από το να εφαρμόσουμε αύριο αυτά που συμφωνήσαμε όλοι μαζί ότι ακριβώς θα εκτιμούσαμε την κατάσταση από τη στιγμή που δεν λύνονταν τα προβλήματα να γίνουν κινητοποιήσεις με τα τα τρακτέρ της οργής τα οποία θα πορευτούν προς το Προεδρικό”, ανέφερε.

Ο ΓΓ της ΠΕΚ Μιχάλης Λύτρας είπε ότι “υπήρξε μια διγλωσσία από πλευράς κυβέρνησης και ο μεν Υπουργός Γεωργίας εξήγγειλε ότι θα άρχιζαν οι εκταρικές επιδοτήσεις μέσα στο Δεκέμβριο οι δε κεφαλικές νωρίτερα”, συμπληρώνοντας ότι “δυστυχώς αυτά τα χρονοδιαγράμματα δεν μπόρεσαν να τηρηθούν”.

“Ο αγροτικός κόσμος επένδυσε τις ελπίδες του πάνω σε αυτή την υπόσχεση και δανείστηκε και χρεώθηκε για να κάνει τα χρειώδη για τις καλλιέργειες του. Αναμέναμε από τη συνάντηση αν θα μπορούσε να γίνει κάτι και πληρωθούν νωρίτερα. Οι δυσκολίες στην πληρωμή ενωρίτερα οφείλονται σε κάποιες αλλαγές που έχουν γίνει από την ΕΕ. Δεν ευθύνεται ο ίδιος ο Οργανισμός για την καθυστέρηση. Όμως ο κόσμος επειδή έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα του η εκδήλωση η αυριανή θα πραγματοποιηθεί”, είπε.

Ο ΓΓ του Ευρωαγροτικού Λάμπρος Αχιλλέως, εξέφρασε τη λύπη του γιατί για 10 και 20 ημέρες καθυστέρηση στις πληρωμές, όπως είπε, “θα κινητοποιήσουμε μηχανήματα από την Κοφίνου, τον Αστρομερίτη από όλη την Κύπρο και να ταλαιπωρήσουμε τους γεωργούς και να τους βάλουμε στα έξοδα για να κάνουμε τι;”.

Συνέχισε λέγοντας: “Λυπάμαι να πω ότι εμείς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε αυτές τις εκδηλώσεις και καλούμε τον αγροτικό κόσμο να μην μπει σε αυτά τα έξοδα άδικα και άσκοπα, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει πιο γρήγορα η πληρωμή”.

Ο Πρόεδρος Νέας Αγροτικής Κίνησης, Τάκης Χριστοδούλου, είπε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα και τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο Υπουργός Γεωργίας δεν μπορούν να τηρηθούν και σημείωσε ότι δεν είναι θέμα 10 ή 15 ημερών να κάνουν υπομονή οι αγρότες, αλλά το θέμα είναι ότι οι τράπεζες τους πιέζουν.

“Έγινε μια προσπάθεια”, είπε, “από εκπρόσωπο το ΚΟΑΠ να επικοινωνήσει με τις τράπεζες, για δούμε πώς μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα, όμως, δυστυχώς το τραπεζικό κεφάλαιο δεν έχει ανθρώπινο πρόσωπο”.

Ανέφερε ότι ως νέα Αγροτική Κίνηση θα συμμετέχουν αύριο στην κινητοποίηση, σημειώνοντας ότι “η κινητοποίηση δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά στέφεται εναντίον στην πολιτική ασυνεννοησία που υπάρχει στην κυβέρνηση και στην εκάστοτε κυβέρνηση”.

Ο Γενικός Οργανωτικός του Παναγροτικού Γιαννάκης Θεοδούλου, είπε ότι “πρέπει να τηρήσουμε αποστάσεις από τις υπόλοιπες αγροτικές οργανώσεις, γιατί θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο στις κινητοποιήσεις”. “Μιλάμε για μια καθυστέρηση των 10 ημερών. Καλούμε τα μέλη μας να μη συμμετάσχουν για να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο και να μην ταλαιπωρηθούμε εμείς οι ίδιοι”, είπε.