Ορθά το Υπουργικό τοποθετήθηκε για την υπέρβαση εξουσιών του Γ.Ελεγκτή

Η κυβέρνηση  του Νίκου Αναστασιάδη  έχει χίλια δυό ζητήματα να την επικρίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης .Ομως στην περίπτωση του Γενικού Ελεγκτή τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωση του το Υπουργικό Συμβούλιο είναι σωστά.Και πολύ ορθά  τοποθετήθηκε  για τις συμπεριφορές και ενέργειες  του

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Γενικού Ελεγκτή. . Γιατί στην προκειμένη περίπτωση ο ΥΠΕΣ Σωκράτης Χάσικος έχει απόλυτο δίκαιο όταν επικρίνει τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι παρεμβαίνει πέραν των εξουσιών που  του παρέχει το Σύνταγμα. Η κυβέρνηση και η όποια κυβέρνηση ως εκλελεγμένη απευθείας από το λαό   έχει το τεκμήριο της  εντολής του, όσο και αν  διαφωνεί η  μειοψηφία που δεν την στήριξε.Ο κ. Οδυσσέας όπως και ολοι οι ανεξάρτητοι θεσμοί (Γενικός Εισαγγελέας, Διοικητής της Κ.Τράπεζας κ.α.) είναι δοτοί και έχουν διορισθεί καλώς ή κακώς σε θέσεις ανεξάρτητες για να μπορουν να ελέγχουν  ή και να γνωμοδοτούν χωρίς δεσμεύσεις, σκοπιμότητες προσωπικές συμπάθειες  ή αντιπάθειες . Δεν μπορεί λοιπόν ο Γενικός Ελεγκτής να κλωθογυρίζει από κανάλι σε κανάλι ή ραδιοφωνικούς σταθμούς   και σε ρόλο δικαστή να θεωρεί  πως οι εκθέσεις του  είναι αλάθητες και τελεσίδικο το πόρισμα τους.

Σήμερα πολλοί από τους όψιμους υπερασπιστές του Γενικού Ελεγκτή προφανώς ξέχασαν  με πόση έπαρση ο κ. Οδυσσέας καταφερόταν εναντίον των κομματων το περασμένο καλοκαίρι και περίπου τους καταλόγιζε ( όπως κακώς είχε προηγηθεί με παρόμοιους χαρακτηρισμούς και ο νυν Γ.Εισαγγελέας ) πως  όλα έχουν λερωμένες τις φωλιές τους.  Δεν σημαίνει πως επειδή ανακαλύφθηκαν και σωστά οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη κάποια σκάνδαλα  ότι όλοι είναι ένοχοι.Αυτά είναι δουλειά άλλων ανεξάρτητων θεσμών να κρινουν την παρανομία τους. Σίγουρα το κάθε κόμμα έχει τα λάθη του, έχει τις αδυναμίες του και προφανώς και τις ατασθαλίες του.Ομως έτσι γενικά και αόριστα να ρίχνει στον κάδο των αχρήστων όλους χωρίς να έχει τεκμηρίωση, είναι λάθος. Και αυτή η έπαρση  και η αλαζονία του αλάθητου τον εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Τα κόμματα  που βγήκαν να υπερασπιστούν το Γ.Ελεγκτή και να στηλιτεύσουν το Σ.Χάσικο, δεν πιστεύω να ξέχασαν  ή να μην το πήραν χαμπάρι όταν λίγους μήνες μετά το διορισμό του ζήτησε γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα προκειμένου να αχρηστευθεί ο ρόλος του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή. Δηλαδή να μην δικαιούται ο Βοηθός Γ.Ελεγκτής να αντικαθιστά το Γενικό. Αυτό τι σημαίνει; Παραβίαση του Συντάγματος της δομής και της λειτουργίας της ίδιας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Για αυτή την κίνηση του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη δεν αντέδρασαν ούτε και οι τέως κυβερνώντες που διόρισαν τον Βοηθό Γενικό  Ελεγκτή. Γιατι άραγε;Εκ των υστέρων έκριναν  πως δεν είναι αναγκαίος; ΄Η μήπως συμφωνούν  με τη θέση του Γ.Ελεγκτή πως ο Βοηθός δεν πρέπει να τον αναπληρώνει; Δηλαδή ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι τόσο αλάθητος και χαλκέντερος  που δεν χρεάζεται κανένας να αναπληρώνει τη θέση του; Δεν θα χρειαστεί να πάει διακοπές  ή ενα ταξίδι ; Και όταν απουσιάζει πρέπει να σταματά η λειτουργία της Ελεγκτικής υπηρεσίας;

Ο  Σωκράτης Χάσικος όταν βγήκε δημόσια και υπέδειξε στον  κ. Οδυσσέα  Μιχαηλίδη ότι ξεφεύγει από τα όρια του νόμου και του Συντάγματος και ότι  προβαίνει σε δημοσιοποίηση χωρίς τεκμηρίωση, ήταν σωστός  και αυτό θα έπρεπε και άλλοι να του το υποδείξουν και όχι να υποδαυλίζουν τις όποιες τάσεις αλαζονείας του.Πολύ σωστά το Υπουργικό Συμβούλιο με την λακωνική ανακοίνωση του τοποθετήθηκε.

Οι εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή πριν δημοσιοποιούνται πρέπει να ερευνούνται όλα τα στοιχεία. Και όταν βγαίνει δημόσια και τοποθετείται ο Γενικός ελεγκτής πρέπει να είναι τεμηριωμένος .Δεν είναι δυνατόν να ερωτάται γιατί παρασπόνδισε μια τέως υπουργός στο θέμα των Πολεοδομικών ζωνών σε επτά περιπτώσεις  και να μην ενημερώνεται ή να ερωτάται και ο νυν Υπουργός.    Είναι λάθος ο  Γενικός Ελεγκτής  να κατηγορεί τον όποιο Υπουργό,νυν ή τέως ,  δημόσια  ότι παραβαίνει τους νόμους και να αφήνονται υπονοούμενα  για ιδιοτελή συμφέροντα.Αυτά οφείλει να τα καταγράψει  αφού τα τεκμηριώσει  και απο κει και πέρα να αναλάβουν οι άλλοι ανεξάρτητοι θεσμοί για τα περαιτέρω.Και όχι ο ίδιος και Ελεγκτης και Δικαστής.