Ο Ερντογάν , το Γκόλουμ και « το πολύτιμο μου»

Ο Μπιλγκίν Κιφτσί είναι γιατρός. Εχασε τη δουλειά του και κινδυνεύει να πάει στη φυλακή. Με έναν τρόπο μπορεί να τη γλιτώσει. Αν το δικαστήριο αποφανθεί ότι το Γκόλουμ είναι… καλό.golum2.12

Αυτή η απίθανη υπόθεση εκδικάζεται σε τουρκικό δικαστήριο. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, ο Κιφτσί απολύθηκε από τον οργανισμό δημόσιας υγείας της Τουρκίας τον Οκτώβριο, όταν δημοσίευσε μία εικόνα στην οποία γίνεται η σύγκριση ανάμεσα στον πρόεδρο της χώρας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Γκόλουμ, το γνωστό, ανατριχιαστικό πλάσμα από τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Η προσβολή του αρχηγού του κράτους είναι έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση στην Τουρκία και ο γιατρός πλέον δικάζεται για αυτό το meme που εντοπίστηκε στη σελίδα του στο Facebook. Οταν όμως εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ο Κιφτσί επέμεινε ότι δεν προσέβαλε κανέναν. Το Γκόλουμ δεν είναι κακό λέει. Αντιθέτως, μπορεί να είναι και ήρωας. Οταν ο συνήγορός του προκάλεσε τον δικαστή να παραδεχθεί αν ήταν ενημερωμένος για το πόσο πολύπλοκος είναι αυτός ο χαρακτήρας του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», εκείνος παραδέχθηκε ότι είχε δει μόνο αποσπάσματα των ταινιών.

Ετσι, ο δικαστής κάλεσε ένα πάνελ ειδικών που θα αποφασίσουν αν η υπερασπιστική γραμμή του Κιφτσί είναι σωστή. Αποτελείται από δύο ακαδημαϊκούς, δύο ψυχολόγους ή επιστήμονες συμπεριφοράς και έναν ειδικό στον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές παραγωγές. Αυτοί, έχουν 2,5 μήνες προκειμένου να εξετάσουν τις αποδείξεις, πριν το δικαστήριο τους καλέσει το Φεβρουάριο.

«Η δίκη έχει μετατραπεί σε μία υπόθεση διάσωσης της υπερηφάνειας του Γκόλουμ», σχολίασε ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Χικράν Ντάνισμαν. Βέβαια, η ετυμηγορία του πάνελ δεν θα επηρεάσει τη ζωή του χαρακτήρα που ανήκει στη φαντασία του Τόλκιν, αλλά το μέλλον του Κιφτσί, ο οποίος κινδυνεύει με έως και δύο χρόνια φυλάκισης αν καταδικαστεί.

Ετσι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Φεβράρη η τύχη του γιατρού και τι θα αποφανθουν οι «ειδικοί» που κλήθηκαν να αναλύσουν  το χαρακτήρα του Γκόλουμ*

Επειδή οι δικαστές δεν διάβασαν την τριλογία  του Τολκιν και  σίγουρα ούτε ο Ερντογάν παραθέτουμε εν συντομία τη ψυχογραφία του αντιπαθητικού Σμιγκολ που έγινε Γκόλουμ και επεδίωκε όπως ο Ερντογάν το «πολυτιμο του » Δηλαδή όλα τα πλούτη και την ισχύ  του πλανήτη.

 

***

*O Γκόλουμ (γεννήθηκε ως Σμίγκολ) είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας από τα βιβλία του Τόλκιν. O Γκόλουμ κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο βιβλίο φανταστικής λογοτεχνίας του Τόλκιν, Το Χόμπιτ, και αργότερα παίζει κύριο ρόλο στα βιβλία της τριλογίας Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών.images

O Γκόλουμ είναι ένα Χόμπιτ το οποίο εξαιτίας της μακρόχρονης κατοχής του Ενός Δαχτυλιδιού με τα χρόνια μεταλλάχτηκε σωματικά και τρελάθηκε.

Πήρε το Δαχτυλίδι σχεδόν 500 χρόνια πρίν τα γεγονότα του Χόμπιτ, όταν ψάρευε με τον συγγενή του Ντίγκολ. Όταν ο Ντίγκολ βρήκε το Δαχτυλίδι στον πάτο ενός ποταμού ο Σμίγκολ το απαίτησε ως δώρο γενεθλίων. Όταν όμως ο Ντίγκολ αρνήθηκε, ο Σμίγκολ ήδη επηρεασμένος απ´ το Δαχτυλίδι, τον στραγγάλιξε και το πήρε. Ο Σμίγκολ κατάφερε να συγκαλύψει το φονικό και επέστρεψε στην οικογένειά του. Όμως το Δαχτυλίδι είχε ήδη αρχίσει να τον διαφθείρει και η συμπεριφορά του είχε αρχίσει να αλλάζει. Οι συγγενείς του άρχισαν να τον αποκαλούν κοροιδευτικά Γκόλουμ, λόγω του περίεργού του βήχα. Τελικά είχε διεφθαρεί τόσο πολύ, πνευματικά και σωματικά απ´ το Δαχτυλίδι που τον εκδίωξαν. Για αιώνες, μιας και το Δαχτυλίδι τον είχε κάνει αθάνατο, ο Γκόλουμ περιπλανιόταν στις ερημιές και τρεφόταν με ό,τι έβρισκε, όπως ωμά ψάρια και Γκόμπλιν. Με τον καιρό ο Γκόλουμ ξέχασε την έλλογη του φύση και μετατράπηκε σε κτήνος. Απέκτησε επίσης σύνδρομο διπλής προσωπικότητας, με την μία να εμφανίζεται καλόκαρδη και αφελής, σαν μικρό παιδί και την άλλη να είναι πονηρή, έξυπνη και κακιά. Επίσης του δημιουργήθηκε και μια αφύσικη λατρεία για το Ένα Δαχτυλίδι το οποίο αποκαλεί “πολύτιμό μου” (my precious).

**

Να υπενθυμισουμε πως και σε άλλους  αξιωματούχους κρατών, όπως το Σόιμπλε  είχαν κολλήσει το παρατσούκλι του Γκόλουμ    αλλά δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια  για εξυβριση. Δείτε μερικές παρομοιώσειςvaroufakis-soimple-golumsoible-gollumcover-gollumschäuble-gollum