Εντός του 2016 οι εκσκαφές σε στρατιωτικές ζώνες για ανεύρεση αγνοουμένων

Εντός του 2016 θα αρχίσουν οι εκσκαφές εντός στρατιωτικών ζωνών, ανέφερε η Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ, λέγοντας από τα 30 σημεία για τα οποία έχουν την άδεια από τον τουρκικό στρατό, θεωρεί ότι μπορούν να αρχίσουν εργασίες σε δέκα.

Ôá 11 ó÷åäüí ìÝôñá âÜèïò Ý÷ïõí öôÜóåé ïé åêóêáöÝò óå ðåñéï÷Þ ôïõ ÷ùñéïý ÌïñÜ, êïíôÜ óôï ðáñÜíïìï áåñïäñüìéï ôçò Ôýìðïõ, üðïõ ìåôÜ áðü ðëçñïöïñßåò, äýï å/ê öÝñïíôáé íá ðåôÜ÷ôçêáí ôï 1974. Ùóôüóï êáíÝíá ïóôü äåí Ý÷åé åíôïðéóôåß ìÝ÷ñé óÞìåñá, åíÜìéóç ìÞíá ìåôÜ ôçí Ýíáñîç ôùí åñãáóéþí áðü Å/ê êáé Ô/ê áñ÷áéïëüãïõò, ìç÷áíéêïýò, åñãÜôåò ôçò ÄéåñåõíçôéêÞò ÅðéôñïðÞò ÁãíïïõìÝíùí (ÄÅÁ), ÐÝìðôç 20 Äåêåìâñßïõ 2012.

Σε συνέντευξή της στην τ/κ εφημερίδα “Χαβαντίς” για τις εργασίες της ΔΕΑ, το τ/κ μέλος της Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι εντός τριών ετών πιστεύει ότι μπορούν να ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες στις στρατιωτικές περιοχές. Όσον αφορά τις πληροφορίες πως υπάρχουν αγνοούμενοι που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, η κ. Κιουτσιούκ είπε πως “οι αγνοούμενοι που έχουμε στους καταλόγους μας βρίσκονται όλοι στο νησί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας φαίνεται ότι όλοι βρίσκονται εδώ. Δεν υπάρχει αγνοούμενος εκτός του νησιού”.

Από τον αριθμό των 2001 αγνοουμένων μέχρι σήμερα έχουν εντοπίσει τους 1020 και από αυτούς 614 έχουν ταυτοποιηθεί, είπε προσθέτοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις συνάντησαν δυσκολίες λόγω της κατάστασης των λειψάνων ή της έλλειψης δεδομένων DNA από την οικογένεια.

Η κ. Κιουτσιούκ σημείωσε επίσης ότι σε περίπτωση που αυξηθεί ο προϋπολογισμός τους, μπορούν να αυξήσουν κατά 10% τις εργασίες τους. “Μπορεί να υπάρξει επιτάχυνση σε ένα συγκεκριμένο όριο. Εμείς κάνουμε εκσκαφές σε 150 μέρη τον χρόνο. Σύμφωνα με τον μέσο όρο στατιστικών, μέχρι σήμερα έχουμε σκάψει σε σχεδόν 1000 μέρη”. Την περίοδο αυτή, σημείωσε, το μεγαλύτερο μέρος που σκάβουν είναι οι ομαδικοί τάφοι στη Μαράθα- Σανταλλάρη με 86 άτομα.

Από τότε που δημιουργήθηκε η Επιτροπή μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει επίγνωση γι αυτό το θέμα, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν συνειδητοποιήσει πλέον ότι έζησαν και οι δυο αυτόν τον πόνο.