Δεν έπεισε τους βουλευτές η Διοικήτρια της Κ.Τ.Κ.

«Οι τράπεζες  εφαρμόζουν λογιστικές αλχημείες κατά τον υπολογισμό των κερδών τους, αφού υπολογίζουν κέρδη από τόκους σε ΜΕΔ τα οποία δεν θα εισπράξουν» λέει ο πρόεδρος της Επ.Οικονομικών

 

Η τοποθέτηση της Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη δεν φαίνεται να έπεισε τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται σε πορεία διόρθωσης και ειδικότερα σε τροχιά μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

«Σε ότ,ι αφορά τις τράπεζες δεν είμαστε καλά και κατ` ακρίβεια σε πολλές πτυχές του συγκεκριμένου προβλήματος είμαστε σε χειρότερο σημείο απ` εκεί που ξεκινήσαμε. Μπορεί να έχει σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα αλλά με ποιο αντάλλαγμα;», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ìå ôçí ðáñïõóßá ôçò Äéïéêçôïý ôçò ÊåíôñéêÞò ÔñÜðåæáò Êýðñïõ ×ñõóôÜëëáò ÃéùñêÜôæç óôçí ÅðéôñïðÞ Ïéêïíïìéêþí ôçò ÂïõëÞò êëåßíåé óÞìåñá ç áõëáßá óõæÞôçóçò ôïõ êñáôéêïý ðñïûðïëïãéóìïý ãéá ôï 2016, ôïõ ôåëåõôáßïõ ðñïûðïëïãéóìïý ðïõ êáôáñôßæåôáé õðü ôï ôñéåôÝò ìíçìüíéï ïéêïíïìéêÞò ðñïóáñìïãÞò, Ëåõêùóßá 30 Íïåìâñßïõ 2015.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε επίσης από την ΚΤΚ να καταθέσει γραπτώς τους στόχους που έχει θέσει στις εμπορικές τράπεζες για μείωση των ΜΕΔ. «Το γεγονός ότι σήμερα δεν ήταν σε θέση να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις μας ανησυχεί», συμπλήρωσε.

Απαντώντας αν κινδυνεύουν οι άλλες τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι η εκτίμηση του ΔΗΚΟ είναι ότι οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια γιατί τα τελευταία χρόνια αυτό που διαπιστώνουμε ότι εφαρμόζουν μια πρακτική όπου εφαρμόζουν λογιστικές αλχημείες κατά τον υπολογισμό των κερδών τους, αφού υπολογίζουν κέρδη από τόκους σε ΜΕΔ τα οποία, όπως είπε, δεν θα εισπράξουν ποτέ.

«Είναι γι` αυτό ακριβώς το λόγο που ο Συνεργατισμός μας ανακοίνωνε κέρδη ενώ τώρα μας ανακοινώνει ότι χρειάζεται περίπου €200 εκατ. σε νέα κεφάλαια. Είναι γι` αυτό ακριβώς το λόγο που η Τράπεζα Κύπρου, που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο μερικών δεκάδων δισ μας ανακοινώνει ένα κέρδος της τάξης των €70 εκατομμυρίων», είπε.

«Επομένως», κατέληξε, «εκείνοι που μας λένε ότι η Κύπρος είναι πρωταθλητής των μνημονίων θα πρέπει να μας εξηγήσουν τρία χρόνια μετά το πρώτο κούρεμα καταθέσεων, μετά την αύξηση των κεφαλαίων των τραπεζών οι τράπεζες εξακολουθούν να χρειάζονται κεφάλαια».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι η Διοικητής της ΚΤΚ παρουσιάστηκε πιο συγκρατημένη από τον ΥΠΟΙΚ όσο αφορά τις προοπτικές της οικονομίας και επεσήμανε την ανάγκη για ψηλή ανάπτυξη, ώστε μέσα από τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών να έχουν παράλληλη μείωση των ΜΕΔ.

Λέγοντας ότι έχουν γίνει κάποια διορθωτικά βήματα έχουν ληφθεί διορθωτικά μέτρα και το αναγνωρίζουμε, ο κ. Ευαγόρου παρατήρησε πως παραμένουν πάρα πολλά προβλήματα, όπως το ότι η Κύπρος έχει το ψηλότερο ποσοστό ΜΕΔ στον κόσμο, έχει τα πιο ψηλά επιτόκια στην Ευρώπη και ότι οι αναδιαρθρώσεις καθυστερούν πάρα πολύ.

Αναφέρθηκε ακόμη στις δαιδαλώδεις διαδικασίες παραχώρησης νέων δανείων και στη μη εφαρμογή του Κώδικα Αναδιαρθρώσεων από τις τράπεζες.

«Δεν έχουν γίνει όσα έπρεπε να γίνουν με στόχο την προστασία των θυμάτων των τραπεζών, όπως η επίλυση των προβλημάτων με το ελβετικό φράγκο», κατέληξε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε πως δεν προωθήθηκαν στον απαιτούμενο βαθμό οι βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, ενώ επεσήμανε την ανάγκη δυναμικής στην βελτίωση των οικονομικών δεικτών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που συνεχίζεται στην πραγματική οικονομία.

«Η ΚΤΚ», συμπλήρωσε,« έχει να ασκήσει ενεργότερο ρόλο και να ασκήσει αυστηρότερο εποπτικό έλεγχο στις τράπεζες ούτως ώστε να υπάρξει μια γρηγορότερη διαδικασία βιώσιμων αναδιαρθρώσεων».

Χαρακτηρίζοντας ανησυχητικό το γεγονός ότι τίθεται θέμα κεφαλαιακών αναγκών και για τις τράπεζες και για τον Συνεργατισμό, ο κ. Νικολαΐδης παρατήρησε ότι «αυτό καταδεικνύει και την επιτυχία του προγράμματος και την έλλειψη ουσιαστικότερων μέτρων προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα και της εξόδου από την κρίση».

Τέλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης σημείωσε η κατάσταση σε σχέση με τα ΜΕΔ παραμένει η ίδια από τότε που ξεκίνησε η κρίση με μικρά σκαμπανεβάσματα. Παρέθεσε στοιχεία της ΚΤΚ σύμφωνα με τα οποία τα ΜΕΔΑ το Νοέμβριο του 2013 ανέρχονταν στα €26,5 δισ, αυξήθηκαν στα 28 δισ ένα χρόνο αργότερα και σήμερα είναι στα 27,3 δισ

«Και βεβαίως η κ. Γιωρκάτζη δεν κατάφερε να μας πείσει πώς μέσα στα επόμενα χρόνια 3 με 5 χρόνια θα μπορέσει αυτή η κατάσταση, που παραμένει σταθερή στα €27 με €28 δισ ΜΕΔ, πώς σε τρία θα φτάσουμε στα 7 ή 8 ή 9 δισ που είναι το φυσιολογικό ύψος των ΜΕΔ», είπε.

Αναφέρθηκε στην παραδοχή της Διοικητού ότι θα χρειαστεί πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης για να προσθέσει: «Άρα χωρίς ανάπτυξη πώς περιμένουν οι κυβερνώντες και η ΚΤΚ περιμένουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ΜΕΔ».