Μερίδιο από το τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ παραχωρεί η Noble Energy στην εταιρεία BG

Η εταιρεία Noble Energy υπέβαλε σήμερα αίτημα στην Κυπριακή Δημοκρατία για παραχώρηση μεριδίου από το κομμάτι που κατέχει στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ στη βρετανικών συμφερόντων εταιρεία BG Group, δήλωσε νωρίς το απόγευμα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, η εταιρεία προτείνει όπως η ίδια παραμείνει διαχειριστής, η BG κατέχει το 35%, η Noble επίσης 35% και η Delek το υπόλοιπο 30% του μεριδίου που κατέχουν στο τεμάχιο 12.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημειώνοντας πως χρειάζεται όπως το αίτημα υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως “πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία δεικνύει και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις προοπτικές της, από μιαν εταιρεία με τεράστια τεχνική και εμπορική-οικονομική εμβέλεια”.

Επίσης ευθυγραμμίζει τα τεχνικά και εμπορικά συμφέροντα του κοιτάσματος “Αφροδίτη” με την Αίγυπτο, αφού η εταιρεία BG Group είναι διαχειριστής και ιδιοκτήτης του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο `Ιντκου, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως “με αυτή την κίνηση, που ανακοινώθηκε σήμερα και στα χρηματιστήρια Λονδίνου και Νέας Υόρκης, φτάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην εκμετάλλευση του `Αφροδίτη`».

Ερωτηθείς αν υπήρξε ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες για το οικόπεδο 12, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως υπήρξε ενδιαφέρον, σημειώνοντας πως η εταιρεία Noble ανέκαθεν προσπαθούσε να διαθέσει μερίδιο από το ποσοστό που κατέχει, γιατί το τί έχει σημασία δεν είναι τόσο η συναλλαγή που θα γίνει τώρα, αλλά ουσιαστικά το κεφάλαιο που θα πρέπει να δαπανηθεί για την ανάπτυξη του κοιτάσματος “Αφροδίτη” αργότερα, το οποίο προσδιορίζεται περίπου στα 2-3 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Οπόταν ήταν πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει κάποιος τρίτος εταίρος, ο οποίος θα μπορούσε να μοιραστεί αυτή την κεφαλαιουχική δαπάνη για την ανάπτυξη”, ανέφερε, επισημαίνοντας πως είναι μια συνήθης πρακτική ο δυνητικός αγοραστής του φυσικού αερίου να συμμετάσχει και στις δραστηριότητες. Είπε πως υπάρχει παρόμοιο παράδειγμα στην κυπριακή ΑΟΖ, που αφορά τα τεμάχια 2,3 και 9. `Οπως ανέφερε διαχειριστής είναι η ΕΝΙ και συμμετάσχει με ένα μικρό ποσοστό του 20% η KOGAS. Αν υπάρξει ανακάλυψη τότε η KOGAS θα είναι ένας δυνητικός αγοραστής.

“Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ευθυγραμμίζονται ακριβώς τα εμπορικά συμφέροντα στην προσπάθειά μας για διάθεση του κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο”, πρόσθεσε ο κ. Λακκοτρύπης.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το σχέδιο ανάπτυξης του τεμαχίου 12, είπε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και εφόσον υπάρξει έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο τότε ενδεχομένως να συμμετάσχει στις συζητήσεις και η BG “και ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες ιδέες για επίσπευση της διαδικασίας για ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη”.

Κληθείς να πει πώς επωφελείται από αυτή την εξέλιξη η Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «ουσιαστικά πρόκειται για εμπορική συμφωνία μεταξύ εταιρειών”, προσθέτοντας πως αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί ευθυγραμμίζει τα εμπορικά συμφέροντα του “Αφροδίτη” με το στόχο μας, που είναι η έλευση του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Σημείωσε πως μετά την ανακάλυψη του Zohr προέκυψαν κάποια ερωτηματικά σε ό,τι αφορά την προσπάθεια πώλησης του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, για να συμπληρώσει πως “με αυτή την κίνηση, που ανακοινώθηκε σήμερα και στα χρηματιστήρια Λονδίνου και Νέας Υόρκης, φτάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην εκμετάλλευση του `Αφροδίτη`».

Σε ερώτηση αν η σημερινή εξέλιξη δίνει μια κατεύθυνση για τον τρόπο εκμετάλλευσης και από πλευράς Ισραήλ, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «είναι γνωστό ότι και τα ισραηλινά αποθέματα προορίζονται, τουλάχιστον όσον αφορά την πρώτη τους φάση, για την αγορά της Αιγύπτου. Από εκεί και πέρα το τι θα πρέπει να ακολουθήσει, ακόμη και για μας μετά από αυτή τη σημερινή θετική εξέλιξη, θα είναι οι εμπορικές συμφωνίες που θα πρέπει να συναφθούν μεταξύ των εταιρειών. Και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται συζητήσεις και σε αυτό το πλαίσιο», ανέφερε.

Ερωτηθείς ποιό θα είναι το επόμενο βήμα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το επόμενο βήμα είναι βασικά οι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των εταιρειών. “Από τη μια οι αδειούχοι στο τεμάχιο 12 μαζί με την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου, που εκπροσωπεί το κράτος σε αυτές τις συζητήσεις, και από την άλλη είναι οι δυνητικοί αγοραστές στην αγορά της Αιγύπτου», ανέφερε.

Ερωτηθείς με ποιά κριτήρια αποκλείσαμε την ΕΝΙ, η οποία έχει επίσης τερματικό στην Αίγυπτο, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως δεν αποκλείστηκε καμιά εταιρεία, σημειώνοντας ότι «οι συζητήσεις γίνονται τόσο με τα δύο τερματικά υγροποίησης, όσο και για την εσωτερική αγορά της Αιγύπτου. `Οπως ανέφερα, μετά την επιστροφή μου από το Κάιρο, ήταν ξεκάθαρο ότι υπάρχει ανάγκη και για την εσωτερική αγορά της Αιγύπτου”, σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις προοπτικές σε ό,τι αφορά τις εταιρείες ΕΝΙ-KOGAS και Τotal που ενδιαφέρονται για τα γειτνιάζοντα προς το Zohr οικόπεδα, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «οι προοπτικές μετά την ανακάλυψη του Zohr είναι πολύ ευοίωνες». Πρόσθεσε πως μια εταιρεία, η οποία θα θέλει να συμμετάσχει στο τεμάχιο 12 της εμβέλειας της BG Group, δίδει οπωσδήποτε μια πολύ θετική προοπτική.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Total.

Σε ερώτηση για τις συζητήσεις με το Ισραήλ σε τεχνοκρατικό επίπεδο, είπε ότι «έχει θεσμοθετηθεί μια διαδικασία σε ό,τι αφορά αυτές τις συζητήσεις. Θα συνεχιστεί αύριο και μεθαύριο στη Λευκωσία σε τεχνικό επίπεδο. Οι δύο χώρες έχουν ανταλλάξει γεωλογικά στοιχεία, τα οποία κάθε πλευρά έχει επεξεργαστεί, και αύριο θα γίνει η τεχνική συζήτηση βάσει της συμφωνημένης διαδικασίας», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο οι αγωγοί προς την Ευρώπη να περνούν από την Τουρκία, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως το σενάριο αυτό δεν έχει εξεταστεί.

“Για το Ισραήλ μπορεί να υφίσταται, μπορεί να το εξετάζουν, για την Κυπριακή Δημοκρατία η κατεύθυνσή μας για να φτάσει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω των τερματικών υγροποίησης της Αιγύπτου. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι προσπάθειές μας και η σημερινή εξέλιξη είναι ένα σοβαρό βήμα προς εκείνη την κατεύθυνση», σημείωσε.