Συμμαχία Πολιτών: Σε «κουμπαροκρατία» μετέτρεψε το Συνεργατισμό ο Υπ.Οικονομικών

Θανάσιμους κινδύνους εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα

Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιαδη εξαπέλυσε σήμερα η Συμμαχία Πολιτών  για την πολιτική της στο Τραπεζικό σύστημα.Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Συμμαχίας Στέλιος Αμερικάνος  κατηγόρισε τον Υπουργό Οικονομικών det_Synergatismos423ότι  διόρισε Συναγερμικούς φίλους και συμμαθητές του, με αμφισβητούμενη πείρα και ικανότητες, να διοικήσουν τον Συνεργατισμό. Κατάντησε όπως κατά λέξη αναφέρουν τα ίδια τα στελέχη του σε «κουμπαροκρατία, τσιφλικία και κομματοκρατία».
Οι ευθύνες της Κυβέρνησης, τόνισε ο Στ.Αμερικάνος  αλλά και του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών για το χάλι του Συνεργατισμού, είναι βαρύτατες.Αναφερόμενος  ση συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους τραπεζίτες ο Στ.Αμερικάνος  σημείωσε:

«Στις 29/10/2015, ο Υπ. Οικονομικών σε δημόσιες δηλώσεις ανέφερε επί λέξη: “Οι Κυπριακές Τράπεζες, περιλαμβανομένων των τριών μεγάλων, δεν χρειάζονται επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση με βάση τα υφιστάμενα ποσοστά των ΜΕΔ τους». Τώρα ο Συνεργατισμός ανακοίνωσε ότι χρειάζεται από το Κράτος ανακεφαλαιοποίηση ύψους €100 – 300 εκ!!»Στο σημείο αυτό κάλεσε  τον Υπ. Οικονομικών να απαντήσει: Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι αντικατάστασης του τέως Γενικού Διευθυντή; Γιατί απέλυσε 2 μέλη του Δ.Σ.; Με ποια διαδικασία, προσόντα και εμπειρία επιλέγηκε η σημερινή διεύθυνση του Συνεργατισμού; Ισχύουν οι αναφορές για εξωφρενικές απολαβές και ωφελήματα που ουδέποτε προηγουμένως υπήρχαν στον Συνεργατισμό; Ισχύουν οι καταγγελίες για πρόσληψη στελεχών και υπαλλήλων με κύριο προσόν την υποστήριξη τους στο Κυβερνών κόμμα;
Ανέφερε ακόμα  ότι :
«Οι θανάσιμοι κίνδυνοι που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Τραπεζικό μας σύστημα και συνακόλουθα η οικονομία μας, είναι απότοκο της Τροϊκανής συνταγής του κουρέματος καταθέσεων, ομολόγων και της ύφεσης και της ανεργίας που ακολούθησε. Είναι το άμεσο αποτέλεσμα του Μνημονίου.
Τα ΜΕΔ ανέρχονταν στα €27.5 δις και αποτελούν το 50% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των Τραπεζών. Αντί να μειώνονται, αυξάνονται συνεχώς δυναμιτίζοντας την όποια προοπτική ρευστότητας και χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.
Η δήθεν σωτήρια, Τροϊκανή και Κυβερνητική συνταγή του κουρέματος των καταθέσεων και των Ομολόγων υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζε άπαξ και δια παντός την κεφαλαιουχική επάρκεια των Τραπεζών, αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων καρκινοβόρα για τις Τράπεζες.
Μόλις πριν 15 μέρες, στις 29/10/2015, ο Υπουργός Οικονομικών σε δημόσιες δηλώσεις ανέφερε επί λέξη: “Οι Κυπριακές Τράπεζες, περιλαμβανομένων των τριών μεγάλων, δεν χρειάζονται επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση με βάση τα υφιστάμενα ποσοστά των ΜΕΔ τους. Η κεφαλαιοποίηση τους βασίστηκε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα ΜΕΔ». Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ο Συνεργατισμός ανακοίνωσε ότι χρειάζεται από το Κράτος ανακεφαλαιοποίηση ύψους €100 – 300 εκ!!
Πανηγυρίζει η Κυβέρνηση για την έξοδο από το Μνημόνιο όταν πίσω του αυτό αφήνει ερείπια, ανεργία και ένα ανάπηρο Τραπεζικό σύστημα.
Οι διεθνής οίκοι αξιολόγησης 2½ χρόνια με το Μνημόνιο, εξακολουθούν να κατατάσσουν την Κυπριακή οικονομία στα σκουπίδια. Η πραγματική εικόνα των κοινωνικών παντοπωλείων και της ανεργίας αγνοείται από την Κυβέρνηση. Αντί να βοηθήσει τις ευάλωτες ομάδες ανακοινώνει αυξήσεις στους υψηλόμισθους του δημοσίου και κάλυψη των χρεών της κακοδιαχείρισης των Δήμων. Αυτές είναι οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Ενδεικτική της αναποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης αποτελεί η τραγική κατάσταση του Συνεργατισμού. Ζημιές €226 εκ. και τετραπλασιασμός των ΜΕΔ στα €4.8 δις.
Θυμίζουμε ότι ο Συνεργατισμός έλαβε ήδη €1.5 δις στήριξης από τον φορολογούμενο πολίτη και ανακοίνωνε το 2013 ότι δεν θα χρειαζόταν περαιτέρω στήριξη.
Σήμερα χρειάζεται μεταξύ €100-€300 εκ. νέα κεφάλαια, τα οποία καλείται και πάλι να καλύψει ο φορολογούμενος. Αυτά είναι χρήματα που δεν υπάρχουν. Θα τα δανειστούμε. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη, για να βοηθηθούν όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη. Αντ’ αυτού διοχετεύονται από την Κυβέρνηση στην μαύρη και απύθμενη τρύπα των Τραπεζών.
Ο Συνεργατισμός ελέγχεται από το Κράτος. Ο Υπουργός Οικονομικών διόρισε Συναγερμικούς φίλους και συμμαθητές του, με αμφισβητούμενη πείρα και ικανότητες, να διοικήσουν τον Συνεργατισμό. Κατάντησε όπως κατά λέξη αναφέρουν τα ίδια τα στελέχη του σε «κουμπαροκρατία, τσιφλικία και κομματοκρατία».
Οι ευθύνες της Κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών για το χάλι του Συνεργατισμού, είναι βαρύτατες.
Καλούμε λοιπόν τον Υπουργό Οικονομικών σε ότι αφορά τον Συνεργατισμό να δώσει στην δημοσιότητα και να ενημερώσει:
(α) Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι αντικατάστασης του τέως Γενικού Διευθυντή,
(β) Γιατί απέλυσε 2 μέλη του Δ.Σ.
(γ) Με ποια διαδικασία, προσόντα και εμπειρία επιλέγηκε η σημερινή διεύθυνση του Συνεργατισμού.
(δ) Ισχύουν οι αναφορές για εξωφρενικές απολαβές και ωφελήματα που ουδέποτε προηγουμένως υπήρχαν στον Συνεργατισμό και
(ε) Ισχύουν οι καταγγελίες για πρόσληψη στελεχών και υπαλλήλων με κύριο προσόν την υποστήριξη τους στο Κυβερνών κόμμα;
Η σημερινή συνάντηση του ΠτΔ με τους Τραπεζίτες μόνο πικρά χαμόγελα προκαλεί.
Αφού ο ΠτΔ ξεκαθάρισε ότι δεν ευνοεί «κούρεμα δανείων», τι θα εισηγηθεί στις Τράπεζες; Ταχύτατες εκποιήσεις ή ένα νέο κούρεμα, με ή χωρίς το πιστόλι στον κρόταφο;»