Με το αζημείωτο υπέρ των Τραπεζών οι αναδιαρθρώσεις δανείων

Συναντίληψη στο ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν τις αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων επικράτησε στη σημερινή συνάντηση των διοικήσεων των τριών συστημικών εμπορικών τραπεζών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται στελέχη τραπεζών και του Συνεργατισμού.

.

Τόσο τα ανώτατα στελέχη των τραπεζών όσο και η Κυβέρνηση αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πορεία αναδιάρθρωσης των ΜΕΔ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της προσπάθειας. Να σημειωθεί ότι στα τέλη Αυγούστου τα ΜΕΔ ανήλθαν σε 27,4 δισ, με τις αναδιαρθρώσεις να πλησιάζουν τα €14 δισ.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δια του Εκπροσώπου του, Νίκου Χριστοδουλίδη διαμήνυσε πως η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί σε τρία επίπεδα: Την διευκόλυνση ευάλωτων ομάδων, την επίτευξη βιώσιμων αναδιαρθρώσεων έτσι ώστε δανειολήπτες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά και εφαρμογή όλων των εργαλείων για όσους μπορούν αλλά ηθελημένα δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει με ικανοποίηση, βάσει και της ενημέρωσης που έτυχε, ότι ο ρυθμός αναδιάρθρωσης των δανείων έχει επιταχυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

«Παρόλα αυτά είναι ξεκάθαρο και αυτό ήταν, αν θέλετε, το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση του ρυθμού των αναδιαρθρώσεων», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «έστειλε ισχυρό μήνυμα ενθάρρυνσης των τραπεζών να κινηθούν προς την κατεύθυνση βιώσιμων αναδιαρθρώσεων, διευκολύνοντας τους δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ή όσους μέσα από μια αναδιάρθρωση θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

«Με τον ίδιο ξεκάθαρο τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι όλα τα εργαλεία που έχουν θεσπιστεί τους τελευταίους μήνες θα πρέπει να αξιοποιηθούν για όσους ηθελημένα και ενώ έχουν ικανότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, επιλεκτικά δεν το πράττουν», τόνισε.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε στη συνάντηση θέμα κουρέματος δανείων, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για κούρεμα δανείων».

Τέλος, ο κ, Χριστοδουλίδης είπε ότι θα υπάρχει «συνεχής διάλογος ανάμεσα στα τρία μέρη, έτσι ώστε αυτά που έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί σήμερα, να υλοποιηθούν άμεσα».

Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε στη σύσκεψη είναι ότι οι τράπεζες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για μείωση των ΜΕΔ μέσω αναδιαρθρώσεων, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει με πολιτικές την πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας, η οποία εν τέλει θα οδηγήσει στην βελτίωση της ικανότητας αποπληρωμής των δανειοληπτών, ενώ η Κεντρική Τράπεζα θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών και κριτηρίων επίτευξης αναδιαρθρώσεων.

10.500 αναδιαρθρώσεις στην Τράπεζα Κύπρου

Στις δικές του δηλώσεις, ο απερχόμενος Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Πάτρικ Χούρικαν, μίλησε για μια «γενικευμένη δέσμευση από όλες τις τράπεζες» που είναι δεσμευμένες στον ίδιο στόχο.

«Αρχίσαμε να κάνουμε πρόοδο, έχουμε πέραν των 10.500 αναδιαρθρώσεων φέτος στην τράπεζα μας, εκ των οποίων το 75% συνεχίζουν να είναι εξυπηρετούμενες», είπε, προσθέτοντας ότι καταγράφεται καλή πρόοδος, αλλά όταν τα ΜΕΔ είναι στο 50-60% του συνολικού χαρτοφυλακίου μιας χώρας «αυτό είναι ένα δύσκολο και πιεστικό έργο».

«Κάνουμε καλή πρόοδο, απλά το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που η πρόοδος φαίνεται μικρή. Αυτό θα είναι ένα ταξίδι, αλλά χρειαζόμαστε ολόκληρη την κοινωνία μαζί μας, αν οι άνθρωποι αρχίσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους, τα ΜΕΔ θα μειωθούν», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Τράπεζα Κύπρου θα εμπλακεί σε πωλήσεις δανείων νοικοκυριών, ο κ. Χούρικαν είπε ότι σε αυτό το στάδιο όχι.

«Επικεντρωνόμαστε στον χειρισμό των πελατών μας, επικεντρωνόμαστε στον χειρισμό έκαστης αναδιάρθρωσης με κάθε έναν από τους πελάτες μας. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σημαντική ατζέντα για πώληση δανείων», κατέληξε.

Ελληνική: Αναδιαρθρώσαμε το 40% των ΜΕΔ

Από πλευράς του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Μπερτ Πάιλς είπε ότι η τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει το 40% του μη εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου της. Πρόσθεσε πως για ένα άλλο 20% των ΜΕΔ για το οποίο δεν μπορεί να βρεθούν λύσεις αναδιάρθρωσης θα ακολουθηθεί η νομική οδός, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με ένα άλλο 20% των μη εξυπηρετούμενων δανειοληπτών.

 

«Οι αναδιαρθρώσεις είναι η πρώτη προτεραιότητά μας για πολύ καλό και δυστυχώς θα συνεχίσουν να είναι η πρώτη προτεραιότητα για πολύ καιρό ακόμα. Μιλώντας για την Ελληνική Τράπεζα γνωρίζω ότι ίσως τώρα κάνουμε τρεις φορές περισσότερες αναδιαρθρώσεις απ` ότι κάναμε στην αρχή του χρόνου», είπε, επισημαίνοντας ότι άρχισαν να αποδίδουν τα εργαλεία που έχουν θεσπιστεί, όπως ο νόμος για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πάιλς είπε ότι το εργαλείο της πώλησης δανείων ήταν σημαντικό για να βοηθήσει χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία να ξεπεράσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αντιμετώπιζαν. Πρόσθεσε πως δεν αποτελεί προτεραιότητα η πώληση δανείων νοικοκυριών ή στεγαστικών δανείων, αν και αναγνώρισε πως «για κάποιες περιπτώσεις δανείων η πώλησή τους θα ήταν η καλύτερη λύση για όλους».

«Θα έλεγα ότι αυτό σίγουρα δεν είναι πρώτιστη προτεραιότητα», είπε εξηγώντας η τράπεζα θα λάβει υπόψη μια περίπτωση κύριας κατοικίας και μιας οικογένειας που δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειο λόγω ανεργίας.

«Αλλά το να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα κυνηγήσουμε (κανέναν) αυτό θα ήταν λάθος», είπε και εξήγησε ότι αν μένεις σε ένα σπίτι €1,5 εκατομμυρίου ίσως θα πρέπει να μετακομίσεις σε ένα σπίτι €750.000 και να αποπληρώσεις το δάνειο σου.

Ανέβασε ταχύτητα ο Συνεργατισμός

Ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγάννης είπε πως στον Συνεργατισμό, «έχουμε ανεβάσει ταχύτητες, ζητάμε και επιζητούμε τη συνεργασία με τους δανειολήπτες, έχουμε ετοιμάσει ένα πολύ καλό πλαίσιο με μειωμένα επιτόκια ως κίνητρο για να έρθουν μέσα οι πελάτες για να κάνουν αναδιαρθρώσεις και σίγουρα το σχέδιο το οποίο εφαρμόζουμε έχει μεγάλη ευελιξία, δυνατότητα για πολλαπλή χρήση εργαλείων και γι` αυτό νοιώθουμε ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο».

Λέγοντας ότι ο Συνεργατισμός χρησιμοποιεί την επιμήκυνση και άλλα εργαλεία για επίτευξη αναδιαρθρώσεων, ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η πορεία της οικονομίας «και εμείς το βλέπουμε ότι τον τελευταίο καιρό αυτοί οι ανοδικοί δείκτες της οικονομίας μεταφράζονται σε περισσότερο εμπιστοσύνη από τους πελάτες και προσέρχονται σε μας και μπορούμε και συμφωνούμε σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις».

«Τα νούμερα είναι σημαντικά βελτιωμένα, υπάρχει σε σχέση με κάποιους μήνες νωρίτερα υπάρχει σημαντικότατη άνοδος, αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, διαθέτουμε πάρα πολλούς πόρους προς αυτή την κατεύθυνση», συνέχισε.

Ο κ. Χατζηγιάννης χαρακτήρισε αναμενόμενη την καθυστέρηση στην πορεία των αναδιαρθρώσεων διότι συνήθως ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειάζεται μια περίοδο ενός με δύο ετών για να ετοιμαστεί για αυτό το μεγάλο έργο. «Εμείς ξεκινήσαμε πιο αργά είμαστε αυτή τη στιγμή εκεί και βλέπουμε μια πολύ καλή πορεία, είδαμε τα πρώτα αποτελέσματα και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το καλό των πελατών μας και για μας» κατέληξε.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, το εκτελεστικό μέλος της ΚΤΚ, Γιώργος Συρίχας ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Γιόζεφ Άκερμαν και η Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου.