Συντεχνίες ΑΗΚ: Οι ενέργειες του Υπουργείου Εμπορίου είναι εχθρικές προς την ΑΗΚ

 

Οι ενέργειες του Υπουργείου δεν είναι ενέργειες που εκπροσωπούν ή προστατεύουν την ΑΗΚ, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος, ύστερα από συνάντηση των συντεχνιών της ΑΗΚ με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη την Πέμπτη.

Óå äßùñç ðñïåéäïðïéçôéêÞ óôÜóç åñãáóßá êáôÞëèå óÞìåñá ôï ðñïóùðéêü ôçò ÁÇÊ,Ëåõêùóßá, 25 Éïõíßïõ 2015.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

«Σήμερα έχουμε διαχωρίσει τις θέσεις μας από το Υπουργείο, θεωρούμε ότι πλέον οι ενέργειές του δεν είναι ενέργειες που εκπροσωπούν ή προστατεύουν την ΑΗΚ, απεναντίας θεωρούμε πλέον τις ενέργειες του Υπουργείου ως εχθρικές προς την ΑΗΚ, προς την οικονομία του τόπου και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια προς την καταστροφή», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Πανόρκος.

Εξέφρασε την απογοήτευση των εργαζομένων στην ΑΗΚ, αφού, όπως είπε, οι θέσεις που προωθεί το Υπουργείο οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή του τομέα της ενέργειας και στην αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο σε κανένα στάδιο δεν έχει εμβαθύνει στα όσα είτε οι εργαζόμενοι, είτε η Αρχή Ηλεκτρισμού τους έχει υποδείξει ότι είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού. Απεναντίας, ανέφερε, «επικαλούνται πλασματικές-προκατασκευασμένες μελέτες για τις οποίες έχουν δώσει οδηγίες να ετοιμαστούν, έτσι ώστε να δικαιολογήσουν το έγκλημα το οποίο διαπράττεται εις βάρος του κυπριακού λαού».

«Φαίνεται ότι ο Υπουργός απέτυχε στο να διαπραγματευτεί σωστά με την Τρόικα τα όσα αφορούν τον τομέα», ανέφερε ο κ. Πανόρκος. Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία που είχε για να αντιπαραθέσει έτσι ώστε να στηρίξει τις αλλαγές που γίνονται σήμερα, για να βοηθήσουν και είναι μέσα στην κυπριακή πραγματικότητα, δεν είχε τη δυνατότητα ή τη διάθεση να τα υποστηρίξει στη διαπραγμάτευση και να υποστηρίξει στην ουσία αυτό που είναι το συμφέρον του τόπου.

Ο κ. Πανόρκος ανέφερε επίσης ότι είναι ξεκάθαρο πως αν η ΑΗΚ ξεφύγει από τον σημερινό χαρακτήρα της ως καθετοποιημένος, οργανισμός δημοσίου δικαίου, κάτω από τον έλεγχο του κράτους, τότε θα δημιουργηθούν διαφορετικές οντότητες στην ΑΗΚ. Αυτές, εξήγησε, θα εξανεμίσουν οποιεσδήποτε συνέργειες, θα αυξήσουν το κόστος ηλεκτρισμού και το οποιοδήποτε ολιγοπώλιο επιχειρηθεί να εφαρμοστεί με τη διάλυση της ΑΗΚ «θα είναι μια ανεξέλεγκτη λαίλαπα προς τον κόσμο».

Είπε επίσης ότι το Υπουργείο δεν έχει μετακινηθεί καθόλου από την πάγια θέση του για νομικό διαχωρισμό της ΑΗΚ, ο οποίος ουσιαστικά δεν αποτελεί υποχρέωση της Κύπρου που να πηγάζει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το τρίτο ενεργειακό πακέτο, ενώ πρόσθεσε ότι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός «είναι κάτι που έχουν στο μυαλό τους να το φέρουν μετά».

Σε πρόσφατη ενημέρωσή του προς την βουλή ο Υπουργός Ενέργειας είχε ανέφερε ότι οι σύμβουλοι της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της μελέτης για την εξέταση και ανάλυση των πιθανών λύσεων για το μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΗΚ, προκρίνουν νομικό διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δύο οντότητες και μερική αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ με το κράτος να έχει τον έλεγχο.

Όπως είχε αναφέρει ο Υπουργός, οι σύμβουλοι της Κυβέρνησης, Exergia, από τα διάφορα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί, προκρίνουν το σενάριο που «αφορά το νομικό διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δύο οντότητες, μία για τα δίκτυα και μία για την παραγωγή και προμήθεια».

Μετά την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος της Κύπρου, η Τρόικα έθεσε ως ένα από τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εγκριθεί πριν από τη σύνοδο του Euroworking group, που πραγματοποιείται στις αρχές Ιανουαρίου, την λήψη απόφασης επί της αρχής από το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τον τρόπο και τη μορφή του διαχωρισμού της ΑΗΚ, με βάση τις αρχές του τρίτου ενεργειακού πακέτου.

Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Ενέργειας είχε ξεκαθαρίσει ότι καμιά πολιτική απόφαση δεν έχει ληφθεί σε σχέση με τον μέλλον την ΑΗΚ, εν αναμονή της τελικής μελέτης και της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης που έχει αρχίσει.