Δικάζεται ο Μολδαβός για την ηλεκτρονική απάτη 3,5 εκατ. δολαρίων

Ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου  προσήχθη σήμερα ο 30χρονος Μολδαβός Αντρέι Τσιγκούλ του οποίου ζητείται η έκδοση από τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να δικαστεί για υπόθεση ηλεκτρονικής άπατης για το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων Αμερικής.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΦΟΥ

Αν και ο συνήγορος υπεράσπισης του 30χρονου Ηλίας Κοναρής  ζήτησε από το δικαστήριο να αναβληθεί η διαδικασία προκειμένου να  μελετήσει κάποια νέα έγγραφα που παραδόθηκαν στον πελάτη του εντούτοις η διαδικασία της ακρόασης ξεκίνησε κανονικά.

Η κατηγορούσα αρχή που εκπροσωπείται από την Ανώτερη Δικηγόρο της Δημοκρατίας Μαρίνα Σπηλιωτοπούλου  ανέφερε στο δικαστήριο πως τα έγγραφα που παρέλαβε ο 30χρονος δεν αποτελούν μέρος του μαρτυρικού υλικού οπότε η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει, αφού το μαρτυρικό υλικό ήδη βρίσκεται στα χέρια του συνηγόρου υπεράσπισης του Μολδαβού.

Ο δικαστής του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου Πανίκος Μιχαηλίδης ανέφερε πως δεν μπορεί να σημειωθεί περαιτέρω καθυστέρηση στην υπόθεση και διέταξε την έναρξη της διαδικασίας.

Πρώτος μάρτυρας κατηγορίας παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ο αστυφύλακας Ζήνωνας Ζήνωνος εξεταστής της υπόθεσης,  που υπηρετεί στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου.

Ο κ. Ζήνωνος αναφέρθηκε στα γεγονότα της υπόθεσης λέγοντας ενώπιον του δικαστηρίου πως ο  30χρονος συνελήφθη στις 28 Αυγούστου για παράνομη ηλεκτρονική μεταφορά χρηματικού ποσού πέραν των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων και για απάτες βάσει Διεθνούς Εντάλματος Σύλληψης.

Αναζητείτο από τις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με συνωμοσία για διάπραξη απάτης, απάτη εναντίον τράπεζας , συνωμοσία για διάπραξη απάτης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή καθώς και για απάτη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν μεταξύ Αυγούστου 2012 και Αυγούστου 2015, στη συγκεκριμένη χώρα.

Ακολούθως τα έγγραφα όπως το αίτημα των αρχών της Αμερικής, το προσωπικό ένταλμα σύλληψης και η ένορκη δήλωση κατατέθηκαν ως τεκμήρια στο δικαστήριο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 30χρονου Μολδαβού ανέφερε στο δικαστήριο  πως ο 30χρονος που συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με αυτό που αναζητούν οι αμερικανικές αρχές και υπέβαλε περί τούτου σειρά ερωτημάτων στον εξεταστή της υπόθεσης Ζήνωνα Ζήνωνος.

Αναφέρθηκε επίσης και στην διαφορετική γραφή του ονόματος του πελάτη του με “i” και με “y” καθώς με “k” και με “c”.

Ο κ. Ζήνωνος απήντησε πως μετά τη σύλληψη του 30χρονου, επιβεβαιώθηκε το όνομα του , το πιστοποιητικό του γέννησης και πως έγινε ο σχετικός έλεγχος στο σύστημα αφιξο- αναχωρήσεων.  Πρόσθεσε ακόμη πως τα στοιχεία του εντάλματος  είναι βάση των εγγράφων που είχε στην κατοχή του.

Σε διευκρινιστική ερώτηση του δικαστή του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου Πανίκου Μιχαηλίδη για στο σύστημα αφιξο- αναχωρήσεων  ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε πως ο κάθε αλλοδαπός που εισέρχεται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας από αεροδρόμιο ή λιμάνι συμπληρώνει μια κάρτα , τα στοιχεία της οποίας, καταχωρούνται στο σύστημα.

Από την πλευρά της η  Ανώτερη  Δικηγόρος της Δημοκρατίας Μαρίνα Σπηλιωτοπούλου ανέφερε πως ο φυγόδικος μετά τη σύλληψη του απήντησε στις αστυνομικές αρχές  ότι είναι “ αυτός”που αναζητούν.

Εξάλλου η κ. Σπηλιωτοπούλου ανέφερε πως στα έγγραφα που απέστειλαν οι αμερικανικές αρχές για το ένταλμα σύλληψης του 30χρονου αναγράφεται η ίδια ημερομηνία  γέννησης του Μολδαβού, το ίδιο όνομα το οποίο είναι γραμμένο με δύο τρόπους και ότι έχει εξακριβωθεί πως πρόκειται για το ίδιο άτομο με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Μολδαβού  έθεσε θέμα στο δικαστήριο πως εξετάζει κατά πόσο θα υποβάλει αίτηση στο Ανώτατο με το αιτιολογικό ότι είναι της άποψης ότι περιήλθε κράτηση ατόμου με διαφορετικά στοιχεία.

Εν συνεχεία η κατηγορούσα αρχή είπε πως ενώπιον του δικαστηρίου θα προσέλθη ως μάρτυρας κατηγορίας και η Λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιούλικα Χατζηπροδρόμου η οποία ωστόσο όπως είπε σήμερα δεν κατέστη δυνατόν να παρουσιαστεί στο δικαστήριο λόγω ασθενείας της  .

Ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου Πανίκος Μιχαηλίδης όρισε εκ νέου την υπόθεση για την 1η και 2η Δεκεμβρίου στις 11:00 το πρωί.