Χάμοντ: Δεσμευμένοι να βρουν λύσεις Αναστασιάδης -Ακιντζί

 

Η διεθνής κοινότητα εργάζεται με όποιο τρόπο μπορεί για να υποστηρίξει τις δύο κοινότητες στις προσπάθειες για λύση, νέφερε σήμερα ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Χάμοντ.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό, ο κ. Χάμοντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση και την ενημέρωση που έτυχε για τις διαπραγματεύσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ï Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò ê. Íßêïò ÁíáóôáóéÜäçò äÝ÷åôáé ôïí Õðïõñãü Åîùôåñéêþí ôïõ ÇíùìÝíïõ Âáóéëåßïõ ê. Philip Hammondé, Ëåõêùóßá 19 Íïåìâñßïõ 2015.

“Είναι προφανές ότι όλη η διεθνής κοινότητα επιθυμεί διακαώς λύση. Εργαζόμαστε με όποιον τρόπο μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις δύο κοινότητες στην προσπάθεια τους να βρουν λύση σε αυτό το μακρόχρονο πρόβλημα. Είμαι αισιόδοξος”, είπε.

Ο κ. Χάμοντ ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακκιντζί “εργάζονται καλά μαζί, και οι δύο είναι δεσμευμένοι στο να βρουν λύσεις, αλλά υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις που ακόμη πρέπει να αντιμετωπιστούν και εμείς θα δώσουμε κάθε στήριξη που μπορούμε ενόσω αυτοί  προχωρούν για να βρουν λύση”, κατέληξε.

Θα παρέχουμε κάθε στήριξη 

 

 

Εξάλλου, ύστερα από συνάντησή με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, στο Υπουργείο Εξωτερικώνο ο Φίλιπ Χάμοντ ανέφερε ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο έχουν δημιουργήσει μία αίσθηση ελπίδας και ενός μομέντουμ, προς μια λύση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος, και η διεθνής κοινότητα εύχεται κάθε καλό σε όλους τους Κύπριους σε ό,τι αφορά την επίλυσή του.

O Õðïõñãüò Åîùôåñéêþí ê. ÉùÜííçò Êáóïõëßäçò êáé ï Õðïõñãüò Åîùôåñéêþí ôïõ ÇíùìÝíïõ Âáóéëåßïõ ê. Philip Hammond ðñïâáßíïõí óå äçëþóåéò ðñïò ôá ÌÌÅ , Ëåõêùóßá 19 Íïåìâñßïõ 2015.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Κασουλίδης και Χάμοντ συζήτησαν, κατά τη διάρκεια κατ` ιδίαν συνάντησης που είχαν, καθώς και στο πλαίσιο γεύματος που ακολούθησε της κοινής συνέντευξης Τύπου, το Κυπριακό, το θέμα της τρομοκρατίας, για τις διμερείς σχέσεις και τον στρατηγικό συνεταιρισμό Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και για την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Ο κ. Χάμοντ δήλωσε, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, πως θα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να επιλύσουν το Κυπριακό και να επιτρέψουν στο νησί να λειτουργήσει ξανά ως μια οντότητα. Υπογράμμισε πως “η υπό τα ΗΕ διαδικασία (των συνομιλιών) έχει όλη την ισχυρή μας στήριξη και θα εργαστούμε με αυτά κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες”.

Επεσήμανε πως “αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένες μεγάλες προκλήσεις που έχουν απομείνει να επιλυθούν και γνωρίζω πως οι ηγέτες εστιάζουν τώρα σε αυτά τα μεγάλα και δύσκολα θέματα. Τους ευχόμαστε κάθε καλό σε αυτό. Θα παρέχουμε κάθε βοήθεια που μπορούμε. Και γνωρίζω ότι μπορώ να μιλώ όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης και για την ΕΕ και για άλλους φίλους και εταίρους πέραν της ΕΕ, όταν το λέω αυτό”, ανέφερε.

Σημειώνοντας πως αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή του στην Κύπρο μέσα σε τέσσερις μήνες, ο κ. Χάμοντ είπε πως αυτό αντικατοπτρίζει τη σημασία που η χώρα του αποδίδει στις εξελίξεις που σημειώνονται σε ότι αφορά την αναζήτηση διευθέτησης του Κυπριακού.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε πως η δεύτερη επίσκεψη του κ. Χάμοντ στο νησί, μέσα σε λίγους μήνες, δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου στο να παρακολουθεί τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας διευθέτησης του Κυπριακού, σημειώνοντας πως ενημέρωσε τον κ. Χάμοντ, όπως ενωρίτερα έπραξε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, για τις εξελίξεις στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο κ. Χάμοντ χαρακτήρισε τις συζητήσεις που είχαν ως πολύ σημαντικές, υπενθυμίζοντας πως το πρωί είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σημείωσε ακόμη πως το απόγευμα θα είχε συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε.

Χρηματοδοτήσεις και περιουσιακό 

Ερωτηθείς από Τ/κ δημοσιογράφο σε σχέση με την χρηματοδότηση της λύσης του Κυπριακού, ο κ. Χάμοντ επεσήμανε πως το περιουσιακό είναι ένα από τα δύσκολα θέματα στο οποίο εστιάζουν τώρα οι δυο ηγέτες. Πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα το έχει κάνει ξεκάθαρο ότι επιθυμεί να παρέχει κάποια οικονομική στήριξη για να υποστηρίξει μια διευθέτηση, σημειώνοντας παράλληλα πως “πρέπει επίσης να παρέχουμε κάποια τεχνική στήριξη”.

“Ας έχουμε τα καλύτερα μυαλά από όλο τον κόσμο να σκεφτούν για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύπλοκη αλληλένδετη δέσμη προβλημάτων και για το πώς να συγκεντρώσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση που να υποστηρίξει τη λύση”, σημείωσε.

Είπε πως έχει την πεποίθηση ότι η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένης της ΕΕ, της οποίας η Βρετανία είναι ένα σημαντικό συμβαλλόμενο μέλος, θα παρέχει στήριξη σε μια διευθέτηση.

 

“Προσβλέπουμε στο να βρεθούμε στη θέση κατά την οποία να υπάρχει μια διευθέτηση στο τραπέζι στην οποία εμείς να παρέχουμε στήριξη”, επεσήμανε, σημειώνοντας πως θεωρεί πως η διεθνής κοινότητα είναι πάρα πολύ δεσμευμένη σε αυτό.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως αυτό δεν φαίνεται μόνο από τη δική του επίσκεψη στο νησί, αλλά και από την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού ομολόγου του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ καθώς και από τις επικείμενες επισκέψεις των ΥΠΕΞ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Κίνας.

“Ο κόσμος έχει προσέξει ότι κάτι κινείται στην Κύπρο και ο κόσμος έρχεται εδώ προκειμένου να δείξει την υποστήριξή του και τη δέσμευσή του στο να βοηθήσει εσάς τους Κύπριους να το πετύχετε αυτό”, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν συζήτησαν το θέμα των εγγυητριών δυνάμεων και για τη θέση του ΗΒ στο θέμα αυτό, ο κ. Χάμοντ είπε πως “το συζητήσαμε εν συντομία”. Ανέφερε πως το συζήτησε και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και με τον κ. Ακιντζί, επισημαίνοντας πως και αυτό είναι ένα από τα δύσκολα θέματα προς αντιμετώπιση.

“Η θέση του ΗΒ είναι ξεκάθαρη: Εάν οι δυο κοινότητες έλθουν σε μια συμφωνία για το πώς επιθυμούν να προχωρήσουν, το ΗΒ θα λάβει υπόψη οποιαδήποτε πρόταση. Δεν έχουμε οποιεσδήποτε προκαταλήψεις για το πώς πρέπει να γίνει αυτό”, ανέφερε.

“Δεν έχουμε οποιαδήποτε δικό μας συμφέρον σε αυτή τη διαδικασία. Το μόνο μας συμφέρον είναι να προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε μια λειτουργική συμφωνία μεταξύ των δυο κοινοτήτων, ώστε να μπορέσει να υπάρξει διευθέτηση στο Κυπριακό”, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το το ρόλο των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, εφόσον ληφθεί απόφαση για βρετανικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, ο κ. Χάμοντ επεσήμανε πως ακόμη δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για ψηφοφορία επί του θέματος στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ανέφερε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Βρετανός Πρωθυπουργός και ο Βρετανός Υπουργός `Αμυνας επιθυμούν επέκταση των βρετανικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, αλλά θα πάνε στο κοινοβούλιο μόνο όταν θα έχουν τη βεβαιότητα ότι έχουν οικοδομήσει μια συναίνεση, προκειμένου το σώμα να δεχθεί την ανάγκη για αυτές τις επιδρομές.

“Δεν έχουμε σχέδια αυτή τη στιγμή να εντείνουμε τις επιχειρήσεις από τη Βάση Ακρωτηρίου”, επεσήμανε, υπενθυμίζοντας πως ήδη διεξάγονται αποστολές επιτήρησης, ανεφοδιασμού και αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ από εκεί.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε πως η Κύπρος είναι έτοιμη να παρέχει διευκολύνσεις προς τις γαλλικές αρχές, στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπάρχουν σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, εάν αυτό της ζητηθεί.

“`Εχουμε πει από την αρχή των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους ότι η αεροπορική μας βάση είναι στη διάθεση της γαλλικής αεροπορίας για προσγειώσεις έκτακτης ανάγκης ή οτιδήποτε άλλο, ακόμη και για αεροσκάφη που επιστρέφουν από αεροπορικές επιδρομές”, σημείωσε, ενώ ερωτηθείς σχετικά επεσήμανε πως δεν έχει ζητηθεί από την Κύπρο όπως χρησιμοποιηθεί η βάση για να ξεκινούν από εκεί οι αεροπορικές επιδρομές.

Ερωτηθείς για τους πρόσφυγες που έφθασαν πρόσφατα στη Βάση Ακρωτηρίου, ο κ. Χάμοντ είπε πως η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει πως επιθυμεί κατ` αρχήν να πάρει όλους τους μετανάστες εφόσον διευκρινιστεί το καθεστώς τους, ότι δηλαδή πληρούν τα κριτήρια για να είναι αιτητές ασύλου και δεν έχουν εγκληματικό μητρώο.

“`Είναι πρόωρο να μιλούμε για το αποτέλεσμα της ανάλυσης που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για τα άτομα που έχουν φθάσει, αλλά έχω την πεποίθηση ότι τα άτομα που βρίσκονται στη βάση είτε θα μεταφερθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία ως άτομα που πληρούν τα κριτήρια για αιτητές ασύλου , σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψής μας, ή εάν δεν πληρούν τα κριτήρια θα επιστραφούν στη χώρα προέλευσής τους”, ανέφερε.

Αυτό που μπορώ να πω με απόλυτη σαφήνεια, είναι ότι δεν υπάρχει κάποια οδός για αυτούς για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Περιοχές των Κυρίαρχων Βάσεων δεν αποτελούν την πίσω πόρτα για μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης είπε πως ένα σημαντικός αριθμός αιτητών ασύλου θα γίνει δεκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ελπίζω ότι αυτή η διαδικασία θα συμπληρωθεί σήμερα και στη συνέχεια σε ότι αφορά τους υπόλοιπους, για τους οποίους υπάρχει κάποιος κίνδυνος ασφάλειας και θα απορρίπτονταν ως αιτητές ασύλου εάν έρχονταν κατευθείαν στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα εργαστούμε μαζί με τις αρχές των Βρετανικών Βάσεων για την απέλασή τους, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα διμερή θέματα, ο κ. Χάμοντ είπε πως Κύπρος και ΗΒ έχουν μια πολύ ισχυρή και αποτελεσματική διμερή σχέση και κατά τα τελευταία λίγα χρόνια αυτή η σχέση έχει γίνει ακόμη πιο ισχυρή.

“Βρίσκουμε ολοένα και περισσότερους τρόπους για μεταξύ μας συνεργασία και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, περιλαμβανομένης της συνεργασίας για αντιμετώπιση της δηλητηριώδους του Ισλαμικού Κράτους”, είπε.

Επεσήμανε πως η Κύπρος βρίσκεται πιο κοντά σε αυτή την πολύ επικίνδυνη και ασταθή περιοχή και άρα έχει πολύ μεγάλο συμφέρον στο να διασφαλίσει “ότι αντιμετωπίζουμε συλλογικά την πρόκληση της αστάθειας στη Συρία και ότι θα καταστρέψουμε τη δηλητηριώδη ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους”.

Εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την εμπλοκή και τη δέσμευση της Κύπρου στη συμμαχία των εθνών που επιδιώκουν να πετύχουν αυτό το στόχο.

Ο κ. Χάμοντ ανέφερε πως σήμερα το πρωί συζήτησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την μεταρρυθμιστική ατζέντα του ΗΒ σε σχέση με την ΕΕ και πως επρόκειτο να συζητήσει περαιτέρω το θέμα αυτό με τον κ. Κασουλίδη. Επεσήμανε πως σε πολλούς τομείς Κύπρος και ΗΒ σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο.

Ανέφερε πως και οι δυο χώρες έχουν πολύ σημαντικούς τομείς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και επιθυμούν και οι δυο να δουν την ολοκλήρωση μιας ενιαίας αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της ΕΕ.

Υπογράμμισε πως “θα εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία της μεταρρύθμισης της ΕΕ δεν θα ανταποκρίνεται μόνο στις ανησυχίες του βρετανικού λαού” αλλά όλων των Ευρωπαίων σε όλα τα κράτη μέλη.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση της χώρας του σε ότι αφορά τη διμερή σχέση Βρετανίας – Κύπρου ενώ αναφέρθηκε και στις ισχυρές σχέσεις μεταξύ των λαών των δυο χωρών.

“`Εχουμε πρόθεση να συνεχίσουμε να παίζουμε ένα ρόλο καθώς εσείς οι Κύπριοι και από τις δυο κοινότητες εργάζεστε προς μια λύση του Κυπριακού, και έχουμε πρόθεση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί στην ΕΕ, τα ΗΕ και άλλα φόρα για να διασφαλίσουμε ότι τα ευρύτερα θέματα της περιοχής θα επιλυθούν προς όφελος όλων μας”, σημείωσε.

O κ. Κασουλίδης αναφερόμενος στο στρατηγικό συνεταιρισμό των δυο χωρών, επεσήμανε πως αυτός μεγαλώνει, γίνεται πιο δυνατός, και εμβαθύνεται τα τελευταία χρόνια. Επεσήμανε πως η Κύπρος συνεργάζεται ήδη με το ΗΒ στη διαχείριση κρίσεων, στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις καθώς και στην εξεύρεση των καλύτερων τρόπων για αντιμετώπιση των αυξανόμενων ασύμμετρων απειλών.

Είπε ακόμη πως το φαινόμενο της τρομοκρατίας και οι πρόσφατες αποτρόπαιες επιθέσεις στο Παρίσι “έχουν ενδυναμώσει την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που αποτελούν τη ρίζα τους, με τις προσπάθειες στη Βιέννη για μια πολιτική λύση για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, καθώς επίσης να εξαλείψουμε το βίαιο εξτρεμισμό τόσο στο ευρωπαϊκό έδαφος αλλά επίσης και το βίαιο εξτρεμισμό του βάρβαρου `Ισλαμικού Κράτους` από τη Συρία και το Ιράκ”.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ακόμη πως προσέβλεπε στο να ακούσει από τον κ. Χάμοντ για τις θέσεις του ΗΒ για το δρόμο προς τα μπρος σε σχέση με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της ΕΕ, “η οποία αποτελεί υψηλή προτεραιότητα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο σε αυτό το σημείο”. Πρόσθεσε πως η Κύπρος δεν έχει καμία δυσκολία στο να συμφωνήσει με τις περισσότερες από τις πέντε εισηγήσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για αυτό το θέμα.