Κρεμλίνο: Δεν αποκλείουμε την τρομοκρατική ενέργεια

Κάθε πτυχή για το πώς συνετρίβη το αεροσκάφος A321 στην Αίγυπτο θα ληφθεί υπόψιν, είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δεν μπορούμε να πούμε ποια εκδοχή για την πιο πιθανή αιτία για την συντριβή θα είναι η βάση της έρευνας», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ τη Δευτέρα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η συντριβή θα μπορούσε να αφορά τρομοκρατική επίθεση.newego_LARGE_t_1101_54593921_type12128

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχώς ενημερώνεται για τις πληροφορίες σχετικά με το επιβατικό αεροσκάφος, A321 που συνετρίβη στο Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο όγκος των εργασιών που ολοκληρώθηκαν είναι τεράστιος και ο πρόεδρος  φυσικά λαμβάνει σε συνεχή βάση όλες τις πληροφορίες για το τι συνέβη και το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή», είπε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον υπουργό Μεταφορών, Μαξιμ Σοκολοφ, ο οποίος  επέστρεψε από την Αίγυπτο, προκειμένου να λάβει τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις σχετικά με τη μοιραία συντριβή του επιβατικού αεροσκάφους A321 στη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα εξάλλου με πηγές από την ρωσική επιτροπή ερευνών τo ρωσικό Airbus A-321 δεν «χτυπήθηκε από έξω» , αποκλείοντας έτσι την κατάρριψή του και αυξάνοντας τις πιθανότητες ότι επρόκειτο περί εκρηκτικού μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του αεροσκάφους της πτήσης 7K9268 που παρέσυρε στο θάνατο τους 224 επιβαίνοντες.

Την εκδοχή της βλάβης ή σφάλματος του πιλότου, αποκλείει η ρωσική εταιρεία Kogalymavia στην οποία ανήκε το μοιραίο Airbus που συνετρίβη στην χερσόνησο του Σινά, αποδίδοντας την αεροπορική τραγωδία σε «εξωτερικούς παράγοντες». Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το αεροπλάνο διαλύθηκε στον αέρα, αλλά επισήμαναν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες και η ανάλυση των στοιχείων από τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους.

Εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia δήλωσε σήμερα ότι είναι αδύνατον το Airbus να διαλυθεί στον αέρα εξαιτίας τεχνικής βλάβης ή σφάλματος του πιλότου και ότι «η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι συνετρίβη εξαιτίας εξωτερικής δραστηριότητας», όπως κάποια «συγκεκριμένη μηχανική δράση κατά του αεροσκάφους».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το πλήρωμα δεν είχε καμία επαφή με το έδαφος για να αναφέρει τυχόν προβλήματα στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης και επεσήμανε ότι η αεροπορική εταιρεία δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την ασφάλεια της πτήσης.

Διευκρίνισε επίσης ότι οι κινητήρες του αεροσκάφους είχαν ελεγχθεί στις 26 Οκτωβρίου, χωρίς να διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα και ότι κατά τις πέντε τελευταίες πτήσεις πριν από τη συντριβή το πλήρωμα δεν είχε αναφέρει κανένα τεχνικό πρόβλημα στο σχετικό βιβλίο. Άλλος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι υπήρξε πρότερη ζημιά στην ουρά του αεροπλάνου το 2001, η οποία αποκαταστάθηκε και δεν μπορεί να θεωρηθεί παράγοντας που συνέβαλε στην συντριβή.

Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το αεροπλάνο διαλύθηκε στον αέρα, αλλά επισήμαναν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, ενώ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε στο BBC ότι η τρομοκρατική ενέργεια δεν μπορεί να αποκλειστεί ως πιθανή αιτία για το πολύνεκρο δυστύχημα.

Έφθασαν οι πρώτες σοροί στην Αγ. Πετρούπολη

Οι πρώτες 144 από τις 224 σορούς των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος μεταφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στην Αγία Πετρούπολη με αεροσκάφος της ρωσικής κυβέρνησης, ενώ ένα δεύτερο αεροσκάφος που θα μεταφέρει τις υπόλοιπες πρόκειται να απογειωθεί από το Κάιρο απόψε στις 20.00 (ώρα Κύπρου), όπως ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Σβετέλσκι, υπεύθυνος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

Το αεροσκάφος τύπου Airbus A321 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Kogalymavia, στο οποίο επέβαιναν κυρίως Ρώσοι παραθεριστές, συνετρίβη το πρωί του Σαββάτου στη Χερσόνησο του Σινά, λίγο μετά την απογείωσή του, από το θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ με προορισμό την Αγία Πετρούπολη.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε τη χθεσινή, ημέρα εθνικού πένθους.

ΗΠΑ:Καμιά ένδειξη για τρομοκραυική ενέργεια

Ο  Διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριώννδήλωσε σήμερα  ότι η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει «προς το παρόν καμία ένδειξη» ότι η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια .

Ο Τζέιμς Κλάπερ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών (DNI), χαρακτήρισε επίσης «απίθανο» να διαθέτουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους τα μέσα για να καταρρίψουν ένα εμπορικό αεροσκάφος εν πτήσει, προσθέτοντας όμως ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να «αποκλείσει» εντελώς αυτό το ενδεχόμενο.

«Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη συντριβή του αεροπλάνου σε αντίποινα για τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία, υπενθύμισε ο κ. Κλάπερ αναφερόμενος στην ανακοίνωση που έκανε ένα παρακλάδι της οργάνωσης αυτής στην Αίγυπτο.

«Όμως πραγματικά δεν ξέρουμε» αν εμπλέκονται οι τζιχαντιστές, συνέχισε. «Όταν αναλυθούν τα μαύρα κουτιά (…) ίσως θα μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα» εξήγησε.