Με νέο δάνειο ύψους €115 εκ. φορτώνει στους ώμους του λαού η κυβέρνηση

Στην ΕΤΕπ χρωστούμε ήδη 2,5 δις.

Αφου είδαν και αποείδαν να φέρουν ξένους επενδυτές και απέτυχαν  η κυβέρνηση αποφάσισε να φορτώσει   νέα δάνεια σους Κύπριους φορολογούμενους. Ετσι σήμερα μέσα σε κλίμα ευφορίας και δηλώσεων περι «τόνωσης » της οικονομικής ανάκαμψης , και νέων θέσεων εργασίας ,   υπεγράφη η συμφωνία  με   την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύνεων  για να δωθεί δάνειο ύψους €115 εκατομμυρίων.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης υπογράφει, μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Werner Hoyer, συμφωνία δανείου ύψους €100 εκ. για χρηματοδότηση των έργων και προγραμμάτων τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τα Ταμεία Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και συμφωνία εγγύησης ύψους €15 εκ. προς την Ελληνική Τράπεζα για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο, Λευκωσία 2 Νοεμβρίου 2015.

Η συμφωνία υπογράφτηκε  σήμερα , μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και προνοεί τη χορήγηση δανείου ύψους €100 εκ. στην Κύπρο, με στόχο όπως αναφέρει επίσημη ανακοίωση «την ενίσχυση βασικών επενδύσεων υποδομής». Δεύτερη συμφωνία που υπέγραψαν ΕΤΕπ και Ελληνική Τράπεζα, ύψους €15 εκ., αφορά την στήριξη τοπικών μικρομεσαίων και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεων.

Οι δύο συμφωνίες, υπογράφησαν, παρουσία του Προέδρου της ΕΤΕπ Werner Hoyer, από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Jonathan Taylor και την Πρόεδρο του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου, στο Υπουργείο Οικονομικών.

«Αυτή η συμφωνία, σε συνάρτηση με την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών, επιτρέπει την έγκαιρη προώθηση και υλοποίηση όλων όσων έχουν προβλεφθεί στον σχεδιασμό της επόμενης τριετίας τουλάχιστον» είπε ο Υπουργός, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει δηλαδή καμιά δικαιολογία, κανένας δημοσιονομικός περιορισμός και εναπόκειται στις αναθέτουσες αρχές, στα κυβερνητικά τμήματα, τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς, να υλοποιήσουν αυτά που έχουν προγραμματιστεί».

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη συμφωνία, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αφορά την σύναψη δανείου €15εκ από την Ελληνική Τράπεζα, με κυβερνητική εγγύηση, για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ο Υπουργός είπε ότι με τη συμφωνία διευρύνεται ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, «το οποίο θεωρούμε ως στρατηγικής σημασίας».

Ο Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε «την αυξημένη αλλά και ποιοτικά αποδεκτή ζήτηση που έχει αρχίσει να καταγράφεται από αυτές τις επιχειρήσεις«, που αποτελούν, όπως ανέφερε, τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και η οποία επιβεβαιώνει την τάση ανάκαμψης της.

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται, σύμφωνα με τον Υπουργό, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 22 Οκτωβρίου για διεύρυνση του σχεδίου παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων από €300 σε €500 εκ. για σύναψη νέων δανείων από την ΕΤΕπ για χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στη Κύπρο.

Ο Υπουργός προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξουν και νέες συμφωνίες με το σύνολο των τραπεζικών ιδρυμάτων.

«Η ανάπτυξη της οικονομίας μας είναι ο κορυφαίος και κοινός στόχος» σημείωσε.

O Πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ είπε πως η Τράπεζα παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για στήριξη της κυπριακής οικονομίας, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, αποδεικνύει εκ νέου σήμερα με τη νέα συμφωνία για χορήγηση του δανείου.

Ο κ. Χόγιερ σημείωσε ότι η κυπριακή οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, η οικονομική κατάσταση των τραπεζών δείχνει σημάδια βελτίωσης και έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν σημαντικά την ανάπτυξη.

«Πρόκειται για μία από εκείνες τις περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι τα περί αντίφασης μεταξύ των αναπτυξιακών πολιτικών και των πολιτικών εξυγίανσης είναι ανοησίες» είπε ο κ. Χόγιερ, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία και δηλώνοντας αισιόδοξος πως τα χειρότερα έχουν περάσει.

Όπως ανέφερε, στόχος της ΕΤΕπ για φέτος είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν, σημείωσε, τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, και ιδιαίτερα της κυπριακής.

Αυτή τη στιγμή, είπε, η ΕΤΕπ συνεργάζεται με επτά τράπεζες και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι σε θέση να ανακοινώσει πρόσθετες συνεργασίες πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. «Αυτή η προσέγγιση αποδίδει καλά και έχει πραγματικά οφέλη για την κυπριακή οικονομία» είπε ο κ. Χόγιερ.

Σημείωσε ακόμα ότι η ΕΤΕπ θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων. «Το επόμενο έτος στοχεύουμε στην αύξηση της χρηματοδότησης και θα βοηθήσουμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα έργα προτεραιότητας της», είπε, αναφερόμενος στην αστική ανάπλαση, τις μεταφορές, τη διαχείριση αποβλήτων, την ενέργεια και την καινοτομία.

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Τέιλορ, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και υπεύθυνο χρηµατοδοτήσεων για την Κύπρο, τα τελευταία πέντε χρόνια η ΕΤΕπ έχει δανείσει συνολικά €1,1 δισ στην Κύπρο, με την έκθεσή της στην Κύπρο να ανέρχεται σε €2,5 δισ.

Είπε ότι η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα για χορήγηση δανείου €100 εκ. προς την Κύπρο θα δώσει στην Κυβέρνηση την ευελιξία να χρησιμοποιήσει χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ η οποία είναι μακροπρόθεσμη, μέχρι και 25 χρόνια, και με πλεονεκτικό επιτόκιο.

Τα αρμόδια για την προώθηση έργων υποδομής, Υπουργεία, είπε, μπορούν να συνδυάσουν χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και επιχορηγήσεις της ΕΕ, διευκολύνοντας την υλοποίηση έργων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η επεξεργασία αποβλήτων, η υδροδότηση, οι μεταφορές, η αστική ανάπλαση, η ενέργεια και το περιβάλλον.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες ανακαλύψεις σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή, σημειώνοντας ότι η ΕΤΕπ θα μπορούσε να συμβάλει στη χρηματοδότηση επενδύσεων σε υποδομές, καθώς και να συντονίσει μια αποτελεσματική περιφερειακή επενδυτική στρατηγική.

Αναφερόμενος στις συνεργασίες της ΕΤΕπ με τοπικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Τέιλορ είπε ότι σε διάστημα λιγότερο από δώδεκα μήνες από την έναρξη το 2014 του προγράμματος της ΕΤΕπ με το Υπουργείο Οικονομικών και επτά τοπικές, για χρηματοδότηση επιχειρήσεων με μέχρι 3000 υπαλλήλους και μικρών έργων, σχεδόν τα μισά από τα €185 εκ. έχουν ήδη διατεθεί σε δικαιούχους.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου είπε πως η συμφωνία εγγύησης ύψους €15 εκ. που υπεγράφη σήμερα με την ΕΤΕπ, ακολουθεί τη συμφωνία που υπεγράφη το 2014 και μέχρι το τέλος του 2015 θα βρίσκονται στα ταμεία των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων χρηματοδοτήσεις ύψους περίπου €100 εκ. από τα προγράμματα που ανέπτυξε η Τράπεζα σε συνεργασία με την ΕΤΕπ.

Ποσό €50 εκ. προέρχεται από την ΕΤΕπ και ποσό €50 εκ. διέθεσε η Ελληνική Τράπεζα από δικά της κεφάλαια. Με την πρώτη φάση της συνεργασίας παραχωρήθηκαν σε επιχειρήσεις χορηγήσεις της τάξης των €70 εκ.

Τα προγράμματα αυτά, σημείωσε η κ. Γεωργιάδου, περιλαμβάνουν χρηματοδοτήσεις με πολύ χαμηλά επιτόκια, κοντά στο 3%.

Όπως ανέφερε, πέραν από τα €100 εκ. ευρώ χρηματοδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των προγραμμάτων της ΕΤΕπ, η Ελληνική Τράπεζα το 2015 έχει υπερδιπλασιάσει τις χρηματοδοτήσεις της, προς τα κυπριακά νοικοκυριά και στις κυπριακές επιχειρήσεις σε σύγκριση με πέρσι.