Τιμήθηκαν τα 50 χρόνια ιεροσύνης του ηρωοπατέρα Παπαλάζαρου

 

Πενήντα χρόνια ιεροσύνης συμπλήρωσε την περασμένη Κυριακή ο ιερέας της κοινότητας Χολετριών Πάφου Παπαλάζαρος Νεοφύτου,γνωστός στο ευρύ κοινό του τόπου μας για τη θυσία δυο παιδιών του υπέρ της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, Σωτήρη και Κυριάκου Παπαλαζάρου, αλλά και για το προσωπικό παράδειγμά του ως αγωνιστή υπέρ των λαϊκών δικαίων.Ο Σωτήρης σκοτώθηκε στη διάρκειτα της τούρκικης εισβολής ενώ ο Κυριάκος στην ηλικία των 15 χρόνων δολοφονήθηκε άνανδρα στη Μητρόπολη Πάφου από φασιστες της ΕΟΚΑ Β’ πριν  το προδοτικό πραξικόπημα τον Ιούλη του 1974.

Πενήντα χρόνια ιεροσύνης συμπλήρωσε την περασμένη Κυριακή ο ιερέας της κοινότητας Χολετριών Πάφου Παπαλάζαρος Νεοφύτου, γνωστός στο ευρύ κοινό του τόπου μας για τη θυσία δυο παιδιών του υπέρ της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, Σωτήρη και Κυριάκου Παπαλαζάρου, αλλά και για το προσωπικό παράδειγμά του ως αγωνιστή υπέρ των λαϊκών δικαίων.

Για τον εορτασμό της πενηντάχρονης θητείας του 87χρονου ιερέα στο ιερατικό σχήμα πραγματοποιήθηκε ειδική θρησκευτική τελετή στα πλαίσια της θείας λειτουργίας την Κυριακή 1η Νοεμβρίου στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα στα Χολέτρια, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Στη τελετή παρέστησαν πλήθος φίλων και εκτιμητών του Παπαλάζαρου, μεταξύ των οποίων ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και η σύζυγος του Έλση, ο επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γιαλλούρης και οι βουλευτές του κόμματος Ανδρέας Φακοντής και Άντρος Καυκαλιάς.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, σε σχετική ομιλία του, εξήρε το ήθος και την προσφορά του αιδεσιμότατου Παπαλάζαρου τόσο στην Εκκλησία ειδικά όσο και στην κοινωνία γενικά.

Ο ίδιος ο τιμώμενος ιερέας, σε σεμνή αντιφώνηση του, ευχήθηκε ο Θεός να τον έχει καλά για να μπορεί να λειτουργεί ως την ύστατη στιγμή, πριν τον πάρει κοντά του.

“Πάντα η σκέψη μου ήταν πως να ενώσω το χωριό, πως να εργαστώ και εγώ και τα παιδιά μου για ευημερία και ανάπτυξη. Το έπραξα με αγάπη και πίστη, με αφοσίωση και χωρίς να ζητήσω ποτέ τίποτα”, ανέφερε.

Ο Παπαλάζαρος γεννήθηκε στα Χολέτρια της Πάφου το 1928 σε οικογένεια γεωργών με τον πατέρα να έχει κοπάδι και αλέτρι για να τα φέρει βόλτα και να ταΐσει τα οκτώ του παιδιά.

Πήγε σχολείο ως την τετάρτη δημοτικού και όπως ο ίδιος ανέφερε σε δηλώσεις του η οικογένεια δεν πεινούσε αφού είχαν το κοπάδι και το αλέτρι για τα προς το ζειν έστω και αν αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες και σε ηλικία 17 ετών ο Παπαλάζαρος έχασε και τον πατέρα του. Η σχέση του με την Εκκλησία ήταν στενή από την παιδική ηλικία.

Βοηθούσε μάλιστα – όπως είπε- τον ιερέα της κοινότητας του και έμαθε όλες τις ψαλμωδίες. Αφού γράμματα δεν μπόρεσα να μάθω, από τα βιβλία της Εκκλησίας έμαθα όσα γράμματα ξέρω σήμερα, είπε χαρακτηριστικά