Πορτογαλλία: Προεδρικό «πραξικόπημα” με “άρωμα” ΕΕ

“Πραξικόπημα” με “άρωμα” ΕΕ έγινε  στην Πορτογαλία όπου ο προέδρος της χώρας Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα αποφάσισε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του συντηρητικού κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Πάσσος Κοέλιο, παρά το ότι δεν έχει τη δυνατότητα πλειοψηφίας στη Βουλή, επειδή τα κόμματα της Αριστεράς που έχουν ήδη συμφωνήσει Portuguesepresiden_3480702bγια πλειοψηφικό κυβερνητικό σχήμα επιθυμούν (όπως ο ίδιος δήλωσε) την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Τα αριστερά κόμματα είχαν ήδη συμφωνήσει να κυβερνήσουν από κοινού και όμως ο πρόεδρος της χώρας επέλεξε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Π.Κοέλιο που ήταν ο νικητής των πρόσφατων εκλογών, όμως δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία της Βουλής,ούτε και να συμφωνήσει σε κάποιο συνασπισμό με  τα υπόλοιπα κόμματα. Γνωρίζει ότι με την πράξη του αυτή προκαλεί “πολιτική αστάθεια” ! Οι σοσιαλιστές όμως και τα δύο από τα μικρότερα αριστερά κόμματα, είχαν συμφωνήσει πως μπορούν να κυβερνήσουν από κοινού. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Πορτογάλος πρόεδρος προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, όπου ανακοίνωσε την απόφασή του, αναφέροντας πως δεν μπορούσε να επιτρέψει “μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή κομμάτων που ζητούν την έξοδο της Πορτογαλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό”. Δηλαδή ο Πορτογάλος πρόεδρος αγνοεί παντελώς την θέληση των ψηφοφόρων και σε αγαστή συνεργασία με την ολοκληρωτική πλέον ΕΕ επιχειρεί να αλλοιώσει την ψήφο των πολιτών, όποια και αν είναι αυτή.
Όπως αναφέρει ο Ambrose Evans-Pritchard από τις σελίδες της βρετανικής Daily Telegraph «ο πρόεδρος θεωρεί πολύ επικίνδυνο να επιτρέψει στο αριστερό κόμμα Μπλόκο ή τους Κομμουνιστές να έρθουν κοντά στην εξουσία και επιμένει ότι οι συντηρητικοί θα πρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας προκειμένου να ικανοποιήσουν τις Βρυξέλλες και τις διεθνείς αγορές».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος «στα 40 χρόνια της δημοκρατίας, καμία κυβέρνηση στην Πορτογαλία δεν στηρίχθηκε σε αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες ζητούν την ακύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας και του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας, όπως επίσης τη διάλυση της νομισματικής ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ».
Απαντώντας ο ηγέτης των Σοσιαλιστών (που έφεραν την Τρόικα στην Πορτογαλία) Αντόνιο Κόστα, έκανε λόγο για βαρύτατο ατόπημα και παραβίαση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Ο Πάσσος Κοέλιο θα απευθυνθεί στη Βουλή της Πορτογαλίας, θα ανακοινώσει το πρόγραμμά του και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης που σίγουρα δεν θα πάρει. Κατόπιν, είναι αναγκασμένος να παραιτηθεί, γεγονός που οδηγεί σε νέες εκλογές. “Η πολιτική αστάθεια είναι ένα ρίσκο που παίρνω”, είπε ο Καβάκο Σίλβα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα εκλογές δεν επιτρέπεται  να επαναληφθούν  μέχρι το δεύτερο μισό του 2016, που σημαίνει ότι η χώρα κινδυνεύει με κυβερνητική παραλυσία για έναν ολόκληρο χρόνο. Προκαλεί μέγιστο προβληματισμό το γεγονός πλέον ότι οι εκλογές ουσιαστικά έχουν καταργηθεί σε ολόκληρη την ΕΕ, και οι λαοί κυβερνιούνται πλεόν από ένα στυγνό γραφειοκρατικό σύστημα που έχει έδρα στις Βρυξέλλες και το… Βερολίνο, το οποίο βλέπει μόνο αριθμούς και όχι την ελεύθερη θέληση των πολιτών.

 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ, πραγματοποίησε μια ακόμη απροκάλυπτη πολιτική παρέμβαση λίγο πριν από τις εκλογές, αγοράζοντας εμμέσως μέρος του πορτογαλικού δημόσιου χρέους και αποτρέποντας έτσι την ανάγκη εφαρμογής ενός δεύτερου και πολύ σκληρότερου πακέτου λιτότητας, που θα κατέστρεφε εκλογικά τα κόμματα της δεξιάς.
Παρόλα αυτά ο δεξιός συνασπισμός με επικεφαλής τον πρωθυπουργό , μπορεί να διατήρησε την πρώτη θέση αλλά καταποντίστηκε εκλογικά χάνοντας 740.000 ψήφους και 28 έδρες – πτώση που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 10-15% στα μεγάλα αστικά κέντρα.