Ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Ακιντζί στα εγκαίνια του αγωγού του νερού στα κατεχόμενα

Προτεκτοράτο της Τουρκία  θεωρεί ο Ερντογάν τα κατεχόμενα  εδάφη και την τ/κ ηγεαία  ως κληρήτες

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος  όχι μόνο θεωρεί ως προτεκτοράτο της Τουρκίας τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη ,αλλά και την ηγεσία των τ/κ ως κλητήρες και υποτακτικούς του. Ο ντόρος που ξεσηκώθηκε για τα εγκαίνια του αγωγού νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα εξακολουθεί να agogosπροκαλεί τριγμούς στις σχεσεις μεταξύ Αγκυρας και κατεχομένων. Η τ/κ εφημερίδα Αφρίκα γράφει για ρεζίλι , αναφερόμενη στα εγκαίνια του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, καθώς – όπως σημειώνει – οι προσκλήσεις για τα εγκαίνια που θα γίνουν στα κατεχόμενα, ήρθαν στους Τ/κ από τους Τούρκους αξιωματούχους.

Στο πρωτοσέλιδό της, η Αφρίκα γράφει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Μουσταφά Ακιντζί στα εγκαίνια που θα γίνουν στα κατεχόμενα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τον “πρωθυπουργό” Ομέρ Καλιοντζού και ο Τούρκος Υπουργός Δασών και Υδάτων, Βεϊσέλ Έρογλου τις τ/κ ΜΚΟ. Η εφημερίδα γράφει ότι η πραγματοποίηση της τελετής αμέσως μετά τη σφαγή στην Άγκυρα φέρει ένα διαφορετικό νόημα. Ενδιαφέρον, συμπληρώνει, θα έχει εάν υπάρχουν ή όχι εκδηλώσεις διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα με την Κίπρις ποστασί, κανείς από τους “δημάρχους” που έχουν συστήσει την εταιρεία BESKI για τη διαχείριση του νερού, δεν έχει προσκληθεί στην τελετή στα κατεχόμενα. Η εφημερίδα ρώτησε τους έξι “δημάρχους” του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν έχουν λάβει σχετική πρόσκληση ενώ κάποιοι δήλωσαν ότι θα ήθελαν να δουν το περιεχόμενο της πρόσκλησης, εάν πάρουν, και μετά να απαντήσουν.

Η Τουρκία μέσω του Υπουργού Δασών και Υδάτων έχει ταχθεί υπέρ της διαχείρισης του έργου από μια ιδιωτική εταιρεία, “όπως γίνεται στην Τουρκία”. Ο διευθυντής του έργου μεταφοράς νερού του Τμήματος Υδάτων της Τουρκίας, Μπιρόλ Τσινάρ δήλωσε στη Χαβαντίς ότι ποτέ δεν είπαν πως το “δημόσιο” δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά για να είναι πιο επωφελής και πιο οικονομικό τη διαχείριση να την έχει ο ιδιωτικός τομέας και τη διοίκηση το ψευδοκράτος. “Αυτό είναι απλά μια πρόταση. Βεβαίως και τις αποφάσεις θα τις λάβουν οι πολιτικοί”.

Σε δήλωσή του χθες για το θέμα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τη συντεχνιακή πλατφόρμα ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι το θέμα του νερού δεν μπορεί να διευθετηθεί χωρίς τους “δήμους”. “Η έλευση του νερού έχει μεγάλη σημασία αλλά τις πηγές πρέπει εμείς να τις προφυλάσσουμε”. Ο ίδιος, πρόσθεσε, ως παλιός δήμαρχος γνωρίζει το θέμα καλά και από κάθε βήμα έχει δηλώσει ότι στηρίζει τη θέση των “δημάρχων”.

Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο η παράνομη σύνδεση

Το Υπουργείο Εξωτερικών με σημερινή ανακοίνωσ η του κατδικάζει την ενέργεια της Τουρκία να εγκαταστησε αγωγό νερού κι τονίζει.

«Η υδατική σύνδεση Τουρκίας-κατεχομένων με υποθαλάσσιο αγωγό παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελεί παράνομη πράξη η οποία αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, την εδραίωση της κατοχής και τη μεγιστοποίηση της τουρκικής επιρροής και ελέγχου επί της Κύπρου», αναφέρει σε ανακοίνωση του
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η παράνομη υδατική σύνδεση συνιστά ακόμα ένα κατοχικό τετελεσμένο το οποίο επισυμβαίνει μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.
«Η Τουρκία με το έργο αυτό ενισχύει την παρουσία της στα κατεχόμενα, όχι μόνο με τη διατήρηση της κυριότητας του νερού το οποίο θα μεταφέρεται στην Κύπρο αλλά και με την υπαγόρευση των όρων για τη διαχείρισή του», τονίζεται.
Επιπλέον προστίθεται πως το υδατικό ζήτημα είναι θέμα που αναμφίβολα απασχολεί ολόκληρη την Κύπρο, για την αντιμετώπιση του οποίου εφαρμόζονται επιτυχώς από την Κυπριακή Δημοκρατία, εδώ και χρόνια, πρωτοποριακές και αποτελεσματικές πολιτικές.
«Το τουρκικό επιχείρημα περί δήθεν ωφέλειας ολόκληρης της Κύπρου, προβάλλεται μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και ουδόλως ευσταθεί, αφού τεχνικά ο αγωγός δεν έχει τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών όλων των Κυπρίων και αφού έγινε χωρίς καμιά συνεννόηση με την Κυπριακή Κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση.