Ακιντζί:«Το περιουσιακό θα λυθεί στην πλειονότητα του με αποζημιώσεις»

“Αν λύσουμε το Κυπριακό αυτή την περίοδο, το λύσαμε, διαφορετικά είναι δύσκολο”, είπε ό Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ προσθέτοντας ότι “αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια της γενιάς μας”.182E3C6ED84AAF5678AA0CF54F39F2EE
Στην συνέντευξή του ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στην Κύπρο πρέπει να βρεθεί το συντομότερο μια λύση. “Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είμαστε της ίδιας γενιάς”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατάλαβε ότι υπάρχει ανάγκη για λύση. “Μπορεί να γκρεμιστούν τα τείχη αλλά το σημαντικό είναι να γκρεμιστούν τα τείχη στα μυαλά”, είπε ο Τ/κ ηγέτης.
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι “δεν μπορεί να είναι λύση μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει την ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια”. “Αυτό το θέλω και για τους εταίρους μας τους Ε/κ”, ανέφερε.
Όπως είπε σε μια λύση πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία. “Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ της πολιτικής μας ισότητας”, είπε ο Τ/κ ηγέτης.
Ανέφερε ότι το θέμα των εγγυήσεων θα είναι το τελευταίο που θα συζητηθεί και ότι σε αυτό το θέμα θα μιλήσουν οι εγγυήτριες δυνάμεις.
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το περιουσιακό που είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια θα λυθεί στην πλειονότητά του με αποζημιώσεις, προσθέτοντας ότι στις επαφές που έκαναν τους δόθηκαν υποσχέσεις αλλά το σημαντικό είναι να τηρηθούν οι υποσχέσεις.
Για το φυσικό αέριο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι σημαντική η διανομή του φυσικού πλούτου μέσα σε μια περιοχή ειρήνης. Όπως, είπε η Αίγυπτος βρήκε πολύ πλούσιους υδρογονάνθρακες έξι χιλιόμετρα από τα νερά της Κύπρου, σχολιάζοντας ότι είναι μια απόσταση πολύ κοντά στην Κύπρο. “Ασφαλώς να τονίσω ότι αυτά είναι πόροι ολόκληρης της Κύπρου. Οι ειδικοί λένε πως ο πιο έξυπνος τρόπος είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Κύπρος να ενώσουν το φυσικό τους αέριο και να το μεταφέρουν μαζί στην Ευρώπη. Να πω ότι και ο Αναστασιάδης έχει την ίδια άποψη με μένα. Η άποψή του είναι ότι ο πλούτος θα συμβάλει στην ειρήνη της περιοχής”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.
Σε ερώτηση εάν μετά τη λύση θα φύγουν οι έποικοι από την Κύπρο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν πρέπει να συζητείται κάτι τέτοιο για τους ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο και για χρόνια έζησαν σε αυτά τα εδάφη και δημιούργησαν οικογένεια. Ανέφερε ότι πλέον ο ίδιος δεν ξέρει ποιος είναι έποικος και ποιος όχι. “Οι πολίτες της `ΤΔΒΚ`(ψευδοκράτος) είναι όλοι συμπατριώτες μας”, είπε.
Για το νερό που μεταφέρεται από την Τουρκία ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “είναι και για την νότια Κύπρο πλούτος”. “Είναι σημαντικό κέρδος στην Μέση Ανατολή. Αν υπάρξει συνέπεια στο θέμα του νερού θα το μοιραστούμε με τους Ε/κ”, ανέφερε. Είπε ακόμη ότι μια λύση στο Κυπριακό θα επηρεάσει θετικά και τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας.
Ο Τ/κ ηγέτης ευχαριστεί τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τη μεταφορά νερού στα κατεχόμενα λέγοντας πως “αν δεν ήταν ο Ερντογάν δεν θα ολοκληρωνόταν αυτό το έργο”. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι καλές. “Ο Πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνηση θέλουν λύση. Και μας παρέχουν καλή στήριξη”, ανέφερε.
Η εφημερίδα Μιλλιέτ γράφει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί φύτεψε στο προεδρικό μια ελιά η οποία μεγάλωσε. Την μεγαλώνει για την ειρήνη.
Στο μεταξύ σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ, έχει αρχίσει να συζητείται από Ε/κ και Τ/κ ειδικούς η εμπειρία της Γερμανίας για επανένωση της δυτικής και ανατολικής Γερμανίας. Σε συνέδριο που πραγματοποίησε το ίδρυμα Γκέτε συμμετείχε και ο εκπρόσωπος της τ/κ πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού ο οποίος δήλωσε ότι “η εμπειρία της Γερμανίας θα βοηθήσει πολύ την διαδικασία στην Κύπρο”. Ο Μπουρτζού ενημέρωσε και τον Μουσταφά Ακιντζί για τα αποτελέσματα του συνεδρίου αναφέροντας ότι ότι τους εξήγησαν πως ξεπεράστηκαν οι διαφορές μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας. Όταν το τείχος έπεσε 370 χιλιάδες σοβιετικοί στρατιώτες βρίσκονταν στην Ανατολική Γερμανία και έγιναν διαβουλεύσεις τότε με το ηγέτη της ΕΣΣΔ Γκορμπατσόφ. Οι ειδικοί είπαν στον Μπουρτζού “να είστε θαρραλέοι, κάνετε γρήγορα τα βήματά σας”. Για το περιουσιακό συζητήθηκε ότι πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση, σύμφωνα με τον Μπουρτζού. “Αυτή θα είναι η πιο ρεαλιστική λύση”, είπε ο Μπουρτζού.