Κυπριακό, οικονομία και ενέργεια συζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Κινέζο ομόλογό του

Το Κυπριακό, η οικονομία, η ενέργεια και οι προοπτικές που διανοίγονται για να υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο από κινεζικές εταιρείες ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Πεκίνο.

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Xi Jinping.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Xi Jinping, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τη συνάντηση αυτή «τη θεωρώ εξαιρετικά σημαντική λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι ήμουν ο μόνος από τους Ευρωπαίους ηγέτες που προσεκλήθη σε μια άκρως ενδιαφέρουσα Σύνοδο Κορυφής των Ασιατικών Χωρών που αφορά σε επενδύσεις, παραπέμποντας στο παρελθόν στην Οδό του Μεταξιού».

Πρόσθεσε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και να εμβαθύνουν στα θέματα της οικονομίας, των επενδύσεων στον τουρισμό και στις μεταφορές και ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν την ενέργεια και τις «προοπτικές που διανοίγονται προκειμένου να υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον όσον αφορά επενδύσεις κινεζικών εταιρειών στην Κύπρο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι συζήτησαν επίσης για τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ ενώ διαβεβαίωσε τον Κινέζο Πρόεδρο ότι «παρά το μέγεθος της χώρας, εντούτοις θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο, έτσι ώστε οι καλές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας να ευοδωθούν μέσα από τη σύναψη της συμφωνίας ελεύθερης αγοράς και εμπορίου».

Ερωτηθείς για την ανταπόκριση που έλαβε από τον Πρόεδρο της Κίνας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αναφέρθηκε στην πάγια θέση και στάση της Κίνας στα θέματα αρχών και επανέλαβε τη στήριξη για μια λύση που να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Ταυτόχρονα, είπε, έχουμε συμφωνήσει ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί, είτε μεταφορών είτε οικονομικών είτε εμπορίου, θα έχων χωριστές συναντήσεις, ενώ ήδη ο Υπουργός Μεταφορών έχει πραγματοποιήσει συνάντηση με τον ομόλογο του και ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί αύριο με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας.

Κληθείς να πει αν τέθηκε στη συνάντηση το ζήτημα της ενέργειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έγινε εκτεταμένος διάλογος, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την τεχνογνωσία της Κίνας, ενώ επεδείχθη ενδιαφέρον, έτσι ώστε στις όποιες μελλοντικές αδειοδοτήσεις να επιδειχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή από πλευράς του κινεζικού κράτους.