Ενοχλήθηκαν οι σφετεριστές από την παρουσία Ε/κ ιδιοκτητών σπιτιών στα κατεχόμενα

Δεν έχει όρια το θράσος των κατοχικών δυνάμεων  αλλά και του τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακινζί οι οποίοι άκουσον άκουσον , ενοχλήθηκαν επειδή Ε/κ νόμιμοι ιδιοκτήτες σπιτιών στα κατεχόμενα  επισκέπτονται τα σπίτια που τους άρπαξαν δια της βίας οι Αττίλες το 1974. Σύμφωνα με δημοσίευμα  της  τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ,«Ελληνοκύπριοι περνούν στα κατεχόμενα και ενοχλούν τους Τ/Κ σχετικά με τις περιουσίες τους που άφησαν πριν το 1974, ενώ το θέμα έθεσε και ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έ στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος αντέδρασε θετικά.kupros-katexomena

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Μιλλιέτ οι Ε/Κ πάνε στα κατεχόμενα και λένε στους Τ/Κ “αυτά τα σπίτια είναι δικά μας και θα τα πάρουμε πίσω”. Το πρώτο επεισόδιο έγινε στην Γιαλούσα όπου Ε/Κ αναζήτησαν το σπίτι τους και έβγαλαν φωτογραφίες στον κήπο. Ο δήμαρχος Γιαλούσας Οζάκ Οϊκούν δήλωσε ότι οι Ε/Κ άρχισαν να πηγαίνουν συχνά στο χωριό ενθαρρυνόμενοι από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ανέφερε ακόμη ότι ο πληθυσμός της Γιαλούσας άρχισε να ενοχλείται από τη στάση των Ελληνοκυπρίων.

Σε άλλη περίπτωση Ε/Κ που πήγαν σε σπίτι κοινοτάρχη της Κερύνειας του είπαν: “Αυτό το σπίτι είναι δικό μας, θέλουμε να το πουλήσουμε”. Ακολούθησε ένταση και οι Ε/Κ απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι “αυτά δεν πρέπει να γίνονται, δεν πρέπει να υπάρχει ένταση”. Κάλεσε μάλιστα τους Τ/Κ να προσφέρουν καφέ στους Ε/Κ που πηγαίνουν στα σπίτια τους. Ωστόσο η Μιλλιέτ επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τ/Κ ηγέτης έθεσε το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να είπε ότι αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν και πως μπορεί να είναι προβοκάτσια. “Πρέπει να είμαστε σε συναγερμό”, φέρεται να είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και συμφώνησαν να είναι σε στενή επαφή.

Σύμφωνα με την Μιλλιέτ οι ηγέτες προσπαθούν να καθορίσουν τα κριτήρια για το θέμα των περιουσιών. Στο τραπέζι υπάρχουν η επιστροφή, η ανταλλαγή και η αποζημίωση. Μετά τη λύση θα ιδρυθεί η Επιτροπή Περιουσίας η οποία αναμένεται να επιλύσει τα προβλήματα που θα προκύψουν. Η τ/κ πλευρά υπογραμμίζει την `διζωνικότητα` της λύσης και ότι η κάθε πλευρά θα έχει πλειοψηφία στην δική της περιφέρεια. Στο θέμα αυτό δεν αναμένεται να υποχωρήσει ο Ακιντζί, αναφέρει η Μιλλιέτ.

Διπλωματικές πηγές της οποίες επικαλείται η τουρκική εφημερίδα αναφέρουν ότι το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει να επηρεάσει στο ελάχιστο την καθημερινή ζωή και την κοινωνική δομή των ανθρώπων. Η τ/κ πλευρά υποστηρίζει πως οι δικαστικές διαδικασίες δεν πρέπει να έχουν ανοικτό τέλος και θα πρέπει να να καταλήγουν μέσα σε ένα χρόνο, ενώ η ε/κ πλευρά δεν φέρνει αντιρρήσεις σε αυτό.

Σε  καταγγελίες  για τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη καθώς και για την  έντονη αντίδραση του επειδή  Ε/κ νόμιμοι ιδιοκτήτες επισκέπτονται τα σπίτια τους προέβει πριν λίγες μέρες και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος και τόνισε πως είναι ααράδεκτο να επικρινονται οι νόμιμοι ιδιοκτήτες επειδή διεκδικούν το αυτονόητο: τις εστίες και τις περιουσίες του.