Ακιντζί:Στόχος ένα δημοψήφισμα που ο κόσμος θα πει με ευκολία «ναι»

Στοχεύουν σε ένα δημοψήφισμα όπου ο κόσμος θα πει με ευκολία “ναι” και θα είναι ικανοποιημένες όλες οι πλευρές, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί μετά το τέλος της επτάωρης και πλέον κλειστής ενημέρωσης και συζήτησης στην “βουλή” για το Κυπριακό.

Στοχεύουν σε ένα δημοψήφισμα όπου ο κόσμος θα πει με ευκολία “ναι” και θα είναι ικανοποιημένες όλες οι πλευρές, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί μετά το τέλος της επτάωρης και πλέον κλειστής ενημέρωσης και συζήτησης στην “βουλή” για το Κυπριακό.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης σε δηλώσεις του μαζί με την “πρόεδρο” της “βουλής”, Σιμπέλ Σιμπέρ ανέφερε ότι ήταν μια μακρά και εποικοδομητική συνάντηση, όπου ενημέρωσε με λεπτομέρειες τους “βουλευτές”, συζητήθηκαν οι απόψεις και οι εξελίξεις και σημείωσε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις θα επαναληφθούν. Η διαδικασία των συνομιλιών, είπε, διαμορφώνεται μαζί με την “βουλή”, την “κυβέρνηση”, τα πολιτικά κόμματα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Την ερχόμενη Τρίτη, συμπλήρωσε, θα ενημερώσει για το Κυπριακό και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η κ. Σιμπέρ τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης λέγοντας ότι όταν δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση δημιουργείται χάος. Στόχος του “τ/κ λαού”, είπε, η επίτευξη μιας λύσης για ένα καλύτερο μέλλον από το σημερινό.

Ο “βουλευτής” του ΡΤΚ, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί έδωσε σημαντικές πληροφορίες στη “βουλή”, ήταν μια εποικοδομητική συνεδρία που συνέβαλε στη δημιουργία κοινής αντίληψης. Ανέφερε επίσης ότι τα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή δείχνουν ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο αλλάζουν και συμπλήρωσε πως είναι σημαντική η επίτευξη μια συμφωνίας στο Κυπριακό που θα μπορεί να γίνει αμοιβαία αποδεκτή. Κατέληξε δε με την πεποίθηση ότι από την διαδικασία των συνομιλιών θα βγει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι η πληροφόρηση που έλαβαν ήταν αναλυτική, εξήγησαν τις δικές τους απόψεις που έχουν καταγραφεί στα πρακτικά και ως κόμμα “δεν είμαστε και πολύ καθησυχασμένοι”.

Ο “βουλευτής” του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Χουσείν Ανγκολεμλί εξέφρασε την ανησυχία του κόσμου στο θέμα του περιουσιακού στο οποίο – είπε – δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των πλευρών. Οι δύο πλευρές, πρόσθεσε, βρίσκονται στο στάδιο του καθορισμού των κριτηρίων για το περιουσιακό και ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί. Ο κ. Αγκολεμλί αναφέρθηκε σε μεγάλη πρόοδο στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού των εξουσιών. “Σε αυτό το θέμα υπάρχει 80% συμφωνία”. Σημείωσε τέλος ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση στην Κύπρο χωρίς να αλλάξει η συγκυρία λέγοντας ότι η πορεία (των συνομιλιών) είναι καλή.

Η  Τσολάκ συζήτησε το κυπριακό με Νούλαντ και Έιντε   

Εξάλλου η ψευδουπουργός Εξωτερικών Εμιέ Τσολάκ συζήτησε το κυπριακό με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του οΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Έιντε.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΕΜΙΝΕ ΤΣΟΛΑΚ - "ΥΠΟΥΡΓΟΣ" ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Η ψευδοπουργός Εμινέ Τσολάκ

Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, η κ. Τσολάκ στην συνάντησή της με την κ. Νούλαντ ανέφερε ότι αυτή είναι η πιο εντατικοποιημένη διαδικασία συνομιλιών από την εποχή του σχεδίου Ανάν και συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για να καταλήξει αυτή η διαδικασία σε ένα θετικό αποτέλεσμα σύντομα συνεχίζονται.

Στην συνάντηση Τσολάκ – Έιντε, προστίθεται, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την “υπουργό” να δηλώνει πως η στήριξη του “υπουργείου” της στη διαδικασία θα συνεχιστεί και γνωρίζει τις ευθύνες του.