Λίστα Λαγκάρντ: 490 φυσικά και νομικά πρόσωπα με εκατομμύρια

Κάθαρση και διαφάνεια αξιώνουν οι πολίτες

 

Η λίστα Λαγκάρντ, που παραλήφθηκε από τις κυπριακές Αρχές, περιλαμβάνει 490 περιπτώσεις, οι οποίες αφορούν είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας το πρωί ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Ελέγχου και Θεσμών, στη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η λίστα Λαγκάρντ είναι ένα αρχείο, το οποίο ο Έφορος Φορολογίας έχει παραλάβει σε ηλεκτρονική μορφή.120914211011_1329

Συμπλήρωσε ότι τα στοιχεία της λίστας παρουσιάζουν υπόλοιπα καταθέσεων του Δεκεμβρίου 2005 και Δεκεμβρίου 2006 στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας.

Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων, φέρεται να είναι Κύπριοι ή να έχουν κυπριακή διεύθυνση, ενώ τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα είναι συνδεδεμένα με έναν η περισσότερους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν φαίνονται ποσά κατάθεσης και θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω επικοινωνία με τις γαλλικές Αρχές, ώστε να διευκρινιστεί αν πρόκειται για φορολογικό κάτοικο Κύπρου.

Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι βάσει της πληροφόρησης από τον Έφορο, η μορφή σύνδεσης αυτών των προσώπων με λογαριασμούς δεν περιορίζεται στην ιδιότητα του κατόχου του λογαριασμού, αλλά εκ πρώτης όψεως υπάρχουν περιπτώσεις πληρεξούσιων δικηγόρων και άλλων διαχειριστών.

Πρόκειται για ακατέργαστες πληροφορίες που έχουν παραληφθεί από το Τμήμα Φορολογίας και μια προς μια θα πρέπει να εξεταστούν, είπε ο Υπουργός.

Ανέφερε επίσης ότι η λίστα Λαγκάρντ ανήκει στην κατηγορία υψηλού ρίσκου «χωρίς αμφιβολία».

Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε την οδό του αξιόπιστου χειρισμού, ανέφερε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί απλώς πολιτική απόφαση, αλλά υποχρέωση που προκύπτει από τη νομοθεσία.

Είπε ακόμη ότι με οδηγίες του Εφόρου Φορολογίας έχει ξεκινήσει ο λεπτομερής έλεγχος των ακατέργαστων στοιχείων, ενώ ανέφερε ότι μέσα από τη διαδικασία θα προκύψει ίσως και μια ένδειξη για το ενδεχόμενο εισπρακτικό όφελος για τα δημόσια ταμεία, από οφειλόμενη φορολογία.

Ο Υπουργός εξέφρασε ανησυχίες για τη διοικητική και τεχνολογική δυνατότητα των υπηρεσιών του κράτους να διαχειριστούν, όχι μόνο τη συγκεκριμένη λίστα, αλλά και τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που με αυτοματοποιημένο τρόπο λαμβάνονται ετησίως από άλλα κράτη.

Το ότι έχει αποκτηθεί η λίστα αποτελεί την έμπρακτη επιβεβαίωση του δικού μου ενδιαφέροντος, ώστε ο κατάλογος να τύχει ελέγχου και αξιόπιστου χειρισμού που επιβάλλεται από την περίσταση, σημείωσε ο Υπουργός των Οικονομικών.

Συμπλήρωσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπήρξαν καλά παραδείγματα ορθού και αξιόπιστου χειρισμού, που επέφεραν πλήγμα στη φοροδιαφυγή, αλλά και δείγματα πολύ κακού χειρισμού με παρεμβάσεις και διαρροές, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφήνοντας τους φοροδιαφυγάδες στο απυρόβλητο.

Απαντώντας σε παρατήρηση του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη για την ενημέρωση σχετικά με την εξασφάλιση της λίστας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι όταν ο Έφορος Φορολογίας παρέλαβε τον κατάλογο στις αρχές Αυγούστου, δεν υπήρξε καμία διαρροή, ενώ όταν ο ίδιος ενημέρωσε για το θέμα τη Βουλή, μεσώ επιστολής προς τον Πρόεδρό του Σώματός στις 7 Σεπτεμβρίου, την επομένη δημοσιοποιήθηκε το ζήτημα.

“Δεν κατάλαβα ποιο είναι το παράπονο των μελών, τη Βουλή ενημέρωσα επισήμως,” είπε ο Υπουργός, για να προσθέσει ότι «ούτε καν στο γραφείο μου κόντεψε ο συγκεκριμένος κατάλογος», ο οποίος βρίσκεται στα χέρια αυτού που η νομοθεσία προβλέπει.

Ευχαρίστησε τη γαλλική Κυβέρνηση για τη λίστα, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να αφήσει αιχμές ή υπονοούμενα για την καθυστέρηση, καθώς αυτή παραλήφθηκε στα πλαίσια ευρωπαϊκών οδηγιών και στα πλαίσια της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογία Κύπρου-Γαλλίας.

Δεν ευθύνονται για την καθυστέρηση οι γαλλικές Αρχές, άλλα κράτη είχαν πάρει τη λίστα από το 2010 και εμείς ξεκινήσαμε να την ζητούμε με καθυστέρηση στις αρχές του 2013, διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, ο Υπουργός παρατήρησε ότι η διατήρηση καταθέσεων εκτός Κύπρου είναι απολύτως νόμιμη, ενώ δεν υπάρχει καμία διάκριση καταθέσεων στην Κύπρο και καταθέσεων εκτός Κύπρου.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες των καταθέσεων υψηλού ρίσκου στο εξωτερικού, που περιλαμβάνονται στη λίστα, είπε ότι αυτές επιβάλλουν τον εξεζητημένο έλεγχο, καθώς ενδεχομένως να είναι καταθέσεις όσων τα προηγούμενα χρόνια είχαν επιχειρήσει να αξιοποιήσουν την αδιαφάνεια που ίσχυε παλιότερα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το θέμα της παράδοσης της λίστας στη Βουλή, ο Υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, είπε όμως ότι θα πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί το αίτημα από το Σώμα.

«Όταν έρθει αίτημα επισήμως από τη Βουλή θα το κοιτάξουμε και θα εμπλέξουμε και τον Γενικό Εισαγγελέα» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει πολιτική χρήση της λίστας.

Θα συζητήσουμε με τον Γενικό Εισαγγελέα για να βρούμε τον καλύτερο και νόμιμο τρόπο που όχι μόνο θα αποτρέπει, άλλα θα καθησυχάζει και την κοινή γνώμη, ώστε να μην υπάρχει καν η υπόνοια ότι μπορεί να παρέμβει κάποιος στον κατάλογο, είπε.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι διαβεβαίωσε τη Βουλή πως ο έλεγχος της λίστας θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από αξιόπιστες διαδικασίες, ενώ είπε ότι θα δίνεται τακτικά πληροφόρηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Εντός της συνεδρίασης ήταν επίσης παρόντες ο Έφορος Φορολογίας Γιαννάκης Λαζάρου, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Γιάννος Δανιηλίδης, καθώς και εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών.

Από την πλευρά του ο Έφορος Φορολογίας είπε ότι η επεξεργασία της λίστας έχει μόλις αρχίσει και ο ίδιος δεν μπορεί να απαντήσει ποτέ θα ολοκληρωθεί. Ο κ. Λαζάρου ανέφερε επίσης ότι οι κυπριακές φορολογικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τη λίστα, αν όμως προκύψουν στην πορεία προβλήματα, τότε ανέφερε ότι θα ζητηθεί βοήθεια από εμπειρογνώμονες.

Είπε ακόμη ότι η επιβολή φορολογίας μπορεί να ισχύσει αναδρομικά, μέχρι και 12 χρόνια πίσω.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι, στα πλαίσια ελέγχου που ασκεί το γραφείο του, μπορεί να ελεγχθεί ο τρόπος που έτυχε χειρισμού το συγκεκριμένο θέμα από το Τμήμα Φορολογίας.

Ο Επίτροπος Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Γιάννος Δανιηλίδης ανέφερε ότι ο νόμος για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται εν ζωή και όχι νομικά πρόσωπα.

Είπε ότι αφού διαχωριστούν στη λίστα τα φυσικά πρόσωπα, θα πρέπει να γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους σύμφωνα με το νόμο, χωρίς να παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας.

Ανέφερε τέλος ότι ο νόμος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως ασπίδα προστασίας για παράνομες πράξεις.

 

Ομόφωνη απόφαση Επιτροπών Ελέγχου και Θεσμων:Να δωθεί η λίστα

Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές Ελέγχου και Θεσμών αποφάσισαν σήμερα ομόφωνα να ζητήσουν από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη να κατατεθεί η λίστα Λαγκάρντ χωρίς καμία επεξεργασία στον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει καμία υπόνοια για αλλοίωσή της. Η Βουλή θα αποφασίσει ακολούθως τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί τη λίστα.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Νίκος Νικολαΐδης, μετά το πέρας της συνεδρίασης όπου συζητήθηκε το θέμα, στην παρουσία του κ. Γεωργιάδη, υπήρξε σημαντικότατη και απαράδεκτη καθυστέρηση πολλών ετών στην εξασφάλιση της λίστας.

Συμπλήρωσε ότι ο θεσμός της Βουλής θα πρέπει να εμπλακεί ως ο αντιπροσωπευτικότερος θεσμός της κυπριακής κοινωνίας, ενώ ζήτησε παράλληλα να υπάρξει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του θέματος.

Ο κ. Νικολαΐδης στάθηκε επίσης στο ζήτημα της απαιτούμενης τεχνογνωσίας για να μπορέσει να αξιοποιηθεί η λίστα, λέγοντας ότι φαίνεται πως δεν επαρκεί και θα πρέπει να αναζητηθεί.

Ανέφερε τέλος ότι πρέπει το νομοθετικό πλαίσιο να είναι ξεκάθαρο, ώστε να τύχουν σεβασμού τα προσωπικά δεδομένα, αλλά να εξυπηρετηθεί και το δημόσιο συμφέρον.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ζήτησε από την πλευρά του να μην δημιουργούνται φρούδες ελπίδες στον κυπριακό λαό αναφορικά με τη λίστα, καθώς τα στοιχεία αφορούν καταθέσεις συγκεκριμένης χρονικής περιόδου σε μια συγκεκριμένη τράπεζα.

Όπως είπε, η λίστα περιέχει καταθέσεις του 2005 και 2006 νομικών προσώπων ή ατόμων στην HSBC της Ελβετίας, που έχουν κυπριακή υπηκοότητα ή διαμένουν στην Κύπρο.

Τα πολλά δισεκατομμύρια τα οποία ψάχνουμε, συνέχισε, αφορούν την περίοδο 2008-2013 και ήταν κατατεθειμένα από ξένους καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες, ενώ είπε ότι αυτή η πολιτεία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να βρει τις μεγάλες διαδρομές του χρήματος που κατέστρεψαν την οικονομία.

Ανέφερε ότι αν περιλαμβάνονται πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα στη λίστα, τότε στα πλαίσια της διαφάνειας, τα ονόματά τους θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα. Παρατήρησε στο σημείο αυτό ότι πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα δεν είναι μόνο οι βουλευτές, αλλά και οι κεντρικοί τραπεζίτες, μέλη ΔΣ ημικρατικών οργανισμών και άλλοι.

Τέλος, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην εξασφάλιση της λίστας από τις γαλλικές Αρχές και είπε ότι η παρούσα Κυβέρνηση κατάφερε να την πάρει στα χέρια της και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτή να τυγχάνουν πλέον επεξεργασίας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε πως η λίστα Λαγκάρντ δεν είναι μια συνηθισμένη λίστα, αλλά περιλαμβάνει πράξεις φοροδιαφυγής. Σε περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας και κρίσης, συμπλήρωσε, η αξιοποίηση της λίστας από τις κυπριακές φορολογικές αρχές είναι μεγάλης σημασίας.

Ως ΑΚΕΛ υπεύθυνα είπαμε ότι το ζήτημα πρέπει να τύχει προβληματισμού, αναφορικά με τον βέλτιστο δυνατό χειρισμό της υπόθεσης, πρόσθεσε.

Εξέφρασε ανησυχία για το κατά πόσο και σε αυτή την περίπτωση θα αποδοθεί δικαιοσύνη, όσον αφορά τηνορολογική απόδοση των οφειλομένων προς το κράτος και ζήτησε να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης της λίστας.
Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσό, ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να εισπράξει περισσότερα από άλλες χώρες, κατ` αναλογία πληθυσμού.

Ανέφερε επίσης πως ο ρόλος της Βουλής δεν είναι να υποκαταστήσει τις φορολογικές Αρχές, αλλά να ασκήσει πολιτική πίεση ώστε το μεγάλο αυτό ζήτημα να μην κουκουλωθεί.

Χαρακτήρισε τέλος σωστή την προσέγγιση του Εφόρου Φορολογίας ότι κάποια από τα αδικήματα είναι συνεχιζόμενα και δεν τίθεται θέμα παραγραφής, ενώ για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα επίσης δεν τίθεται θέμα παραγραφής.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε ότι πρέπει να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της λίστας και να αποφευχθούν πρακτικές που έγιναν σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, με παρεμβάσεις στα ονόματα της λίστας.

Ανέφερε ότι ο ίδιος δεν τρέφει ψευδαισθήσεις πως και σε αυτό το θέμα θα χυθεί άπλετο φως, καθώς «η ιστορία απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια ότι το σύστημα ξέρει να λειτουργεί».

Είπε ακόμη πως χρειάζεται να υπάρξει ειδική τεχνογνωσία, όπως εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες, ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση από όλους τους θεσμούς, ώστε να χυθεί άπλετο φως.

Τέλος, ο κ. Καρογιάν είπε ότι εισηγήθηκε να σταλεί επιστολή εκ μέρους των Προέδρων των Επιτροπών Θεσμών και Ελέγχου, ζητώντας από την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών να παρασχεθεί η τεχνογνωσία και ενδεχομένως να ζητηθεί συνδρομή και από ξένους εμπειρογνώμονες, που θα βοηθήσουν τις διαδικασίες των εγχώριων φορολογικών αρχών.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στην πρότασή του να κατατεθεί η λίστα στη Βουλή, ώστε να μην υπάρξουν απόπειρες διαγραφής στοιχείων. Όπως είπε, «στην Κύπρο έχουμε πολλούς κουμπάρους, συμπέθερους, ξαδέρφια» και «είναι πάντα επικίνδυνο να υπάρξει αλλοίωση της λίστας».

Ανέφερε ότι οι δύο Επιτροπές υιοθέτησαν αυτή την εισήγηση ωστόσο η πρώτη αντίδραση του Εφόρου Φορολογίας δεν ήταν θετική. Πρέπει, είπε, όλα τα κόμματα να επιμείνουμε, ώστε να το πετύχουμε.

Αναφορικά με τις τρεις άλλες εισηγήσεις που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων, είπε ότι αυτές δεν έτυχαν της ίδιας αποδοχής από την πλειοψηφία και εξέφρασε την απογοήτευσή του και την ανησυχία του για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Περδίκης ζήτησε από τη Βουλή να καλέσει την εκτελεστική εξουσία να εμπλακεί στο ανακριτικό έργο των ελληνικών Αρχών σε σχέση με το πρώην στέλεχος της τράπεζας HSBC Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος φαίνεται ότι είναι διαθέσιμος να δώσει στοιχεία που αφορούν και την Κύπρο.

Ζήτησε επίσης να δημοσιοποιηθούν τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα, όπως είναι υπουργοί, βουλευτές ή δήμαρχοι, ενώ παράλληλα ζήτησε να τεθεί χρονοδιάγραμμα προς την εκτελεστική εξουσία για την ολοκλήρωση της έρευνας.

Η Συμμαχία Πολιτών , με ανακοίνωση της αναφέρει :
«Η λίστα Λαγκάρντ είναι σημαντικό να μείνει έξω από Κομματικά και πολιτικά παιχνίδια. Το μάθημα πρέπει επιτέλους να γίνει μάθημα. Πρέπει να αποφευχθεί το φιάσκο που είχαμε από την επιλεκτική και άνευ ουσίας δημοσιοποίηση ονομάτων από την Επιτροπή Θεσμών μετά την περιβόητη έκθεση της Επιτροπής για την καταστροφή της οικονομίας.
Πρέπει να αποφευχθεί το πιο πρόσφατο φιάσκο με τη λίστα Γιωρκάτζη με τα ονόματα βουλευτών με δάνεια.
Ως Συμμαχία Πολιτών συμφωνούμε με την απόφαση των Επιτροπών Θεσμών και Ελέγχου όπως η λίστα κατατεθεί στην Προεδρία της Βουλής για να διασφαλιστεί η μη αλλοίωση της όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα ζητούμε όπως από τη λίστα Λαγκάρντ:
• Δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα φυσικών ή νομικών προσώπων που είχαν μυστικούς λογαριασμούς και έχουν παρανομήσει.
• Το Κράτος να προχωρήσει σε έρευνα για όλους χωρίς εξαιρέσεις και να μην αρκεστεί στην είσπραξη των μη καταβληθέντων φόρων. Η φοροδιαφυγή αποτελεί ποινικό αδίκημα για αυτό και όσοι παρανόμησαν πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Μετά από αυτή την εξέλιξη αναμένουμε ότι:
• Η Βουλή θα δώσει επιτέλους στη δημοσιότητα τη λίστα με τους 13 βουλευτές οι οποίοι αν και κατείχαν το αξίωμα και έπαιρναν το μισθό του βουλευτή, εντούτοις δεν είχαν φορολογικό φάκελο και δεν πλήρωναν καμία φορολογία.
Μια λίστα που δόθηκε στη Βουλή από το Φόρο Εισοδήματος αλλά βρίσκεται κλειστή σε συρτάρια λόγω ισχυρών κομματικών σκοπιμοτήτων .
• Ο Γενικός Εισαγγελέας θα ενημερώσει τους πολίτες για την πορεία των ερευνών όσον αφορά στο σκάνδαλο χρηματοδότησης εκατομμυρίων από την εταιρεία Focus στα Κόμματα ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ.
Ως Συμμαχία Πολιτών απαιτούμε εδώ και τώρα κάθαρση και διαφάνεια.»