«Πιο εντατικές συνομιλίες από το Νοέμβριο» λέει ο Εϊντε

Η διαδικασία των συνομιλιών ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις των δύο ηγετών, αναμένεται να εντατικοποιηθεί από το Νοέμβριο, σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide, Λευκωσία 15 Σεπτεμβρίου 2015.

.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Έιντε ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει ειδική έμφαση αυτή την ώρα στην οικοδόμηση οικονομικής υποστήριξης για μια λύση, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα έχει πολλές συναντήσεις τις επόμενες εβδομάδες στη Νέα Υόρκη για το θέμα.

«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση των ηγετών χθες και συζήτησα με τον κ. Αναστασιάδη πώς μπορούμε να οργανώσουμε το χρόνο από εδώ και πέρα», ανέφερε αξιωματούχος του ΟΗΕ, εξηγώντας ότι έχει αναγνωριστεί πως έχει υπάρξει πρόοδος αλλά και ότι παραμένει σκληρή δουλειά να γίνει.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς χρησιμοποιούμε το χρόνο μας με τον καλύτερο τρόπο τους επόμενους μήνες, που σημαίνει με ποια θέματα θα ασχοληθούμε και με ποια σειρά και πώς ενώνουμε τις τελείες μεταξύ τους», είπε.

Η συζήτηση μας τώρα, πριν τις συναντήσεις που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη, είπε, είναι ως προς τη «συνολική κατάσταση πραγμάτων».

Αναγνώρισε πως παραμένουν σοβαρά και σημαντικά επιμέρους θέματα να επιλυθούν και συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αλλά έκανε λόγο για τη «μεγάλη εικόνα». Η λύση θα είναι μια λύση μεγάλης εικόνας, είπε και εξέφρασε τη θέση ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι «να ενώσουμε τις τελείες, που είναι ακριβώς το σημείο που θεωρούσα ότι έπρεπε να βρισκόμαστε το Σεπτέμβριο».

Γι αυτό, συνέχισε, «είμαι ικανοποιημένος με την κατάσταση πραγμάτων και επαναλαμβάνω επίσης, όπως έχουν πει και οι δύο ηγέτες στην κοινή τους δήλωση και ξεχωριστά, ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει και λίγος χρόνος μέσα στον οποίο πρέπει να διεκπεραιωθεί».

Αναφερόμενος στην οικονομική υποστήριξη της λύσης είπε ότι είναι σημείο στο οποίο δίνεται έμφαση αυτή την ώρα.

Ο κ. Είντε πρόσθεσε ότι « κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχει έρθει εδώ σχεδόν ολόκληρη η ηγεσία της ΕΕ, έχουμε τη Βικτόρια Νούλαντ Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα έχω πολλές συναντήσεις τις επόμενες εβδομάδες στη Νέα Υόρκη, αξιοποιώντας την ευκαιρία του συναπαντήματος ολόκληρου του κόσμου, κτίζοντας στη βούληση (για υποστήριξη), έτσι ώστε να βοηθήσω να οικοδομηθεί το ταμείο σχετικά γρήγορα γιατί όσο περισσότερο πετυχαίνουμε σ` αυτό το μέτωπο τόσο νομίζω θα είναι πιο εύκολο να επιλυθούν κρίσιμα ζητήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το γιατί θεωρεί πως οι επόμενοι μήνες είναι τόσο σημαντικοί, είπε ότι ο λόγος είναι ότι «αυτές οι διαδικασίες έχουν τη δική τους δυναμική». Υπό μία έννοια, ανέφερε, τέσσερις μήνες είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αφού το Κυπριακό έχει παραμείνει χωρίς λύση εδώ και δεκαετίες. Αναφερόμενος στη διαδικασία των συνομιλιών, είπε ότι την ίδια ώρα
είναι και πολύ έντονη, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους μομέντουμ έρχεται και μπορεί να φύγει, γι αυτό και κατά τον ίδιο θα πρέπει να αξιοποιηθεί όσο υπάρχει ακόμη.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η αίσθησή μου μετά την συνάντηση χθες είναι ότι υπάρχει ακόμη και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι και αίσθηση των ηγετών» και έκανε λόγο για «ένα τύπο εσωτερικού μομέντουμ».

Τα αστέρια είναι ευθυγραμμισμένα τώρα, είπε ο κ. Έιντε, προσθέτοντας ότι μπορεί αυτό να μην συμβαίνει πάντα. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι και σε σχέση με την εσωτερική διαδικασία αλλά και τις περιβάλλουσες περιστάσεις, ο ίδιος θεωρεί πως αυτή η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ξεκαθάρισε ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα».

«Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι δεν έχουμε καν προσπαθήσει να θέσουμε χρονοδιάγραμμα», είπε, «γιατί ένα χρονοδιάγραμμα μπορεί να είναι ασφυκτικό και γιατί σε τέτοια περίπτωση αντί της ουσίας μπορεί να κυριαρχήσουν οι ημερομηνίες».

Ωστόσο, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί οι ηγέτες έχουν πει επανειλημμένα πως «δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα εντατικοποιηθεί η διαδικασία, είπε ότι έχει ληφθεί η απόφαση αυτό να γίνει μετά τον Οκτώβριο, από τις αρχές Νοεμβρίου λόγω προγραμματισμένων επισκέψεων στο εξωτερικό.

Διευκρίνισε ότι αναφέρεται στις συναντήσεις των ηγετών και όχι των διαπραγματευτών, αφού αν οι τελευταίοι εντατικοποιούσαν τις επαφές τους θα έπρεπε να συναντώνται και τη νύχτα, όπως είπε. Εξήγησε την ίδια ώρα ότι από τον Νοέμβριο οι συναντήσεις των δύο ηγετών θα γίνονται πολύ πιο συχνά.

Είπε επίσης ότι αυτό σημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θα εμπλακούν εντατικά (hands – on) «γιατί σε κάποιο στάδιο θα πρέπει βασικά να διευθετήσουν κάποια από τα ανοιχτά θέματα».

«Έχουμε ανοιχτά ζητήματα για τα οποία νομίζω η κοινή μας αντίληψη είναι ότι θα επιλυθούν, αλλά ότι θα επιλυθούν σε ένα πλαίσιο και πρέπει να δημιουργήσουμε αυτό το πλαίσιο», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν οι εκλογές στην Τουρκία θα επηρεάσουν την διαδικασία ο κ. Έιντε ανέφερε ότι επικεντρωνόμαστε κατά κύριο λόγο στη διαδικασία μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Φυσικά, πρόσθεσε, έχουμε υπόψη μας τις εκλογικές διεργασίες «αρκετών γειτονικών χωρών, αλλά το κύριο θέμα είναι να προχωρήσουμε όσο περισσότερο είναι δυνατόν στα θέματα υπό τον έλεγχο των δύο ηγετών που συναντώνται στις διαπραγματεύσεις».

Σε άλλη ερώτηση, αν τα Ηνωμένα Έθνη θα φέρουν γεφυρωτικές προτάσεις στο τραπέζι, απάντησε ότι «οι ηγέτες ηγούνται της διαδικασίας πολύ καλά».

 

Κ.Ε:«Δεν μπήκαμε στο στάδιο του πάρε δώσε»

Από την πλευρά του ο Κ.Εκπόσωπος δήλωσε πως « υπάρχει δρόμος να διανύσουμε στις συνομιλίες, λέγοντας  ότι έχουν εισέλθει στη διαπραγμάτευση δύσκολων κεφαλαίων.

Είπς ακόμα  ότι δεν βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο του πάρε-δώσε.

Παράλληλα είπε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, προσθέτοντας ότι η οικονομική πτυχή της λύσης πρέπει να είναι εκεί πριν την επίλυση του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι χθες οι ηγέτες ζήτησαν από τους διαπραγματευτές να προχωρήσουν σε καταγραφή των θεμάτων, όπου υπάρχει διαφωνία επί όλων των κεφαλαίων, έτσι ώστε μέσα και από μια πιο εντατική προσπάθεια να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Espen Barth Eide, είπε, «έγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης πραγμάτων σε συνέχεια και της χθεσινής συνάντησης των ηγετών για το πώς προχωρεί η όλη διαδικασία. Υπάρχει δρόμος να διανύσουμε, έχουμε εισέλθει στη διαπραγμάτευση δύσκολων κεφαλαίων, γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση. Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή να δούμε πώς θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία, έτσι ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε και σε πιο ασφαλείς προβλέψεις για τον τελικό στόχο και το πώς προχωρεί γενικότερα η διαδικασία».

Ερωτηθείς για το θέμα της οικονομικής πτυχής της λύσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «γενικότερα, είναι μια σημαντική πτυχή του Κυπριακού, είναι κάτι που μας απασχολεί. Εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο –και για μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση- είναι η οικονομική πτυχή της λύσης να είναι εκεί πριν την επίλυση του Κυπριακού. Δεν θα πρέπει να αναμένουμε μια ενδεχόμενη συμφωνία και ακολούθως ένα θετικό αποτέλεσμα στα δημοψηφίσματα για να δούμε την οικονομική πτυχή της λύσης. Είναι ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί πριν να τεθεί για έγκριση ενώπιον του λαού μια ενδεχόμενη λύση».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι στόχος είναι να εξευρεθεί λύση πριν τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου στην Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη”.

Η δική μας επιθυμία, συνέχισε, “είναι να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν, αν είναι δυνατόν και μέχρι το τέλος του χρόνου εμείς θα το επιθυμούσαμε, διότι είναι η δική μας πλευρά που επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας. Όμως το πότε θα φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα δεν έχει τόση σημασία όσο έχει η ουσία. Από την ουσία και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα κριθεί και θα εξαρτηθεί η απάντηση το ερώτημά σας. Άρα εκεί που επικεντρωνόμαστε, εκεί που η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται, είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στα αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν. Αναλόγως του αποτελέσματος αυτής της δύσκολης προσπάθειας και της σκληρής διαπραγμάτευσης θα μπορούμε να προχωρήσουμε και σε πιο ασφαλείς προβλέψεις για το πώς προχωρεί η όλη διαδικασία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι όπως έχει δηλώσει δημόσια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «όταν υπάρχει συμφωνία σε σημαντικά θέματα, ο ίδιος ο Πρόεδρος θα ενημερώνει τον κυπριακό λαό. Έχουμε, για παράδειγμα, μια σημαντική εξέλιξη, μια σημαντική συμφωνία που αφορά το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Για μας είναι μια σημαντική εξέλιξη και για αυτόν τον λόγο αμέσως είχε ανακοινωθεί. Από κει και πέρα υπάρχει σμίκρυνση των διαφορών σε αρκετά θέματα”.

“Έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι υπάρχει αρκετός δρόμος να διανύσουμε, έχουμε εισέλθει στη δύσκολη και σκληρή φάση της διαπραγμάτευσης και χθες οι ηγέτες αποφάσισαν και ζήτησαν από τους διαπραγματευτές όπως προχωρήσουν σε καταγραφή των θεμάτων όπου διαφωνούμε επί όλων των κεφαλαίων –διότι για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι έχει γίνει συζήτηση επί όλων των κεφαλαίων-, έτσι ώστε μέσα και από μια πιο εντατική προσπάθεια να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «στο θέμα αυτό δεν υπάρχει συμφωνία, όπως και σε πολλά άλλα θέματα. Υπάρχει σε εξέλιξη ένας διάλογος, η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, έχουμε δρόμο να διανύσουμε και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα γίνει και σχετική ενημέρωση».

Ερωτηθείς αν το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την πλευρά μας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήταν ορθό να αναφέρω δημόσια στις ‘κόκκινες γραμμές’ της ελληνοκυπριακής πλευράς σε όλα τα θέματα. Πώς μπορούμε να κάνουμε διαπραγμάτευση όταν δημόσια αναφερόμαστε σε τέτοια θέματα», διερωτήθηκε.

Επεσήμανε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί “θεωρεί την εκ περιτροπής προεδρία ως μέρος της πολιτικής ισότητας. Για εμάς, η πολιτική ισότητα διασφαλίζεται μέσα από την αποτελεσματική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Υπάρχει διαφωνία. Υπάρχει συζήτηση σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν εναλλακτικές θέσεις και απόψεις από τη δική μας πλευρά».

Σε ερώτηση αν από τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει διαδικασία πάρε-δώσε, ο Εκπρόσωπος είπε «όχι, δεν είμαστε στο στάδιο του πάρε-δώσε. Από τον Νοέμβριο οι ηγέτες, πέραν από τις σχεδόν καθημερινές συναντήσεις των διαπραγματευτών, έχουν τη θέληση να συναντώνται πιο συχνά και, βάσει του εγγράφου που θα ετοιμαστεί από πλευράς των διαπραγματευτών για το πού διαφωνούμε, θα δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη δια