Δημοσκόπηση για Κυπριακό: Επιφυλακτική στάση τηρεί το 40% του κυπριακού λαού

Χωρίς ακόμα ο κυπριακός λαός στο σύνολο του  να ενημερωθεί  για τις βασικές  συγκλίσεις  που υπάρχουν στις συνομιλίες  ή ακόμα για τα σημεία συμφωνίας διαφωνίας σε περιουσιακό, έποικους και σύνταγμα άρχισαν να παραγγέλλονται δημοσκοπήσεις  για να φανεί τάχατες πως υπάρχει προβάδισμα  του  «ΝΑΙ» έναντι του «ΟΧΙ» σε ένα πιθανό δημοψήφισμα.Και όμως  στην ίδια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία NOVERNA, τον Αύγουστο του 2015, για λογαριασμό της Ομάδας Κύπρου (ΟΚ).δείχνει  ότι  η πλειοψηφία των ερωτηθέντων  τηρεί μια μάλλον επιφυλακτική στάση αναμονής μέχρι να τεθεί ενώπιον της ένα τελικό σχέδιο λύσης.,

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, Αεροδρόμιο Λευκωσίας 29 Ιουνίου 2015.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση , στο υποθετικό σενάριο δημοψηφίσματος, η τάση για θετική ψήφο φτάνει το 30%, η τάση για αρνητική ψήφο το 26%, ενώ η πλειοψηφία (40%) δηλώνει αναποφάσιστη (ίσες πιθανότητες για ναι ή όχι). Πιο θετικές είναι οι μεσαίες και μεγαλύτερες ηλικίες, και από τις επαρχίες η Λευκωσία. Σε σύγκριση με τις απαντήσεις σε άλλες δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ετών, καταγράφεται η  μείωση της τάσης για «ΟΧΙ» προς όφελος της τάσης για «ΝΑΙ» (το 2012 η απόρριψη έφτανε στο 51%).

Σύμφωνα με την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, το ενδιαφέρον των Ελληνοκυπρίων σε σχέση με το Κυπριακό και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις έχει αναθερμανθεί, ενώ ο δείκτης αισιοδοξίας έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με μετρήσεις προηγούμενων ετών, με το ποσοστό των αισιόδοξων (52%) να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το ποσοστό των απαισιόδοξων (47%).

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τείνει να συμφωνεί με τη θέση ότι «έφτασε η ώρα για ένα έντιμο συμβιβασμό», και ότι «το πραγματικό δίλημμα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αν υπάρξουν σύντομα δημοψηφίσματα θα είναι ομοσπονδία ή διχοτόμηση».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της λύσης, η στάση έναντι της λύσης ΔΔΟ, όπως συζητείται σήμερα, έχει ισχυρή υποστήριξη (38%), έχει όμως και ισχυρή αντίθεση (28%), με ένα σημαντικό τμήμα (30%) να δηλώνει άγνοια («δεν ξέρω»).

Η μεγάλη πλειοψηφία (74%) πιστεύει ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία και δημοψήφισμα, ενώ μια άλλη, επίσης μεγάλη πλειοψηφία (69%) θέλει οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε συμφωνία και δημοψήφισμα, ενώ πολύ λίγοι δηλώνουν αντίθεση σε αυτή την προοπτική (9%).

Η μεγάλη πλειοψηφία απορρίπτει λύση δύο κρατών (68%) ή τη διατήρηση της παρούσας κατάστασης (60%). Το ενιαίο κράτος συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις (43%), και ακολουθεί η λύση ΔΔΟ με ισχυρό κεντρικό κράτος (34%).

Στο θέμα των εποίκων, η πλειοψηφία δείχνει να αποδέχεται ότι ορισμένες κατηγορίες έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στο νησί. Στο περιουσιακό, η σαφής πλειοψηφία συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός ρυθμίσεων ανάκτησης, ανταλλαγής και αποζημιώσεων. Η ελευθερία εγκατάστασης και ιδιοκτησίας, χωρίς περιορισμούς, είναι η σαφής προτίμηση των περισσοτέρων.
Ως προς τις εγγυήσεις, ένα ποσοστό θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου, η πλειοψηφία όμως θα μπορούσε να δεχθεί ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οτιδήποτε άλλο έχει μηδαμινή αποδοχή. Στο εδαφικό ζητείται η επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση περιοχών ικανών να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος από όπου προέρχονται πρόσφυγες. Η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων, με μέγιστη υποχώρηση μια σύντομη μεταβατική περίοδο, είναι συντριπτική άποψη.

Η εκ περιτροπής προεδρία και η εκλογή προέδρου με διασταυρούμενη ψήφο δείχνουν να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής παρά απόρριψης, παρά την έντονη κριτική που έχουν δεχθεί. Ως προς την αξιοποίηση των περιουσιών, μόνο το 25% θα τη χρησιμοποιούσε ως κύρια κατοικία ακόμη κι αν βρίσκεται υπό ε/κ διοίκηση. Η μεγάλη πλειοψηφία θα επέλεγε άλλες χρήσεις, περιλαμβανομένων της αποζημίωσης, της ανταλλαγής, της ενοικίασης, της χρήσης ως εξοχικής κατοικίας.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό 7% πιστεύει ότι ο χρόνος κυλά υπέρ των Ε/κ, με τη μεγάλη πλειοψηφία να κρίνει πως η παρέλευση του χρόνου εξυπηρετεί την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι κομματικές ταυτίσεις έχουν χαλαρώσει περαιτέρω, με το ποσοστό που δηλώνει ότι δεν εκφράζεται από κανένα πολιτικό κόμμα να φτάνει το 43%. Μόνο το 12% δηλώνει ότι εκφράζεται από κάποιο κόμμα και το υποστηρίζει με ενθουσιασμό. Το κλίμα μειωμένης εμπιστοσύνης στα πολιτικά κόμματα αποτυπώνεται και στην πρόθεση ψήφου, όπου το 1/3 (32,4%) επιλέγουν την αποχή και το λευκό, ενώ υψηλά ποσοστά λαμβάνει η αδιευκρίνιστη ψήφος (Δεν αποφάσισα 16% και Δεν απαντώ 18,2%).

Οι τάσεις διαμορφώνονται από το 33% του δείγματος που επέλεξε κάποιο από τα κόμματα. Σύμφωνα με τις απαντήσεις, προηγείται ο ΔΗΣΥ, ακολουθεί με σχετικά μικρή διαφορά το ΑΚΕΛ ενώ τρίτο κόμμα είναι το ΔΗΚΟ. Το δείγμα ήταν μικρό για τα υπόλοιπα κόμματα, συνεπώς οι συσχετίσεις που αναφέρονται σε στάσεις σε συνάρτηση με την υποστήριξη στα μικρότερα κόμματα καταγράφονται με επιφύλαξη.

Ταυτότητα Έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία NOVERNA για την Ομάδα Κύπρος. Το δείγμα είχε μέγεθος 1.012 άτομα, που επιλέγηκαν με τυχαία, με πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία, για άτομα 18 ετών και άνω, στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, και η συλλογή έγινε με συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο βάσει δομημένου ερωτηματολογίου στις οικίες των ερωτηθέντων, από τις 29 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου 2015. Σκοπός της έρευνας ήταν να αποτυπώσει όλες τις τάσεις και να επιμετρήσει διάφορους δείκτες σε ό,τι αφορά τις στάσεις, αντιλήψεις, προτιμήσεις και ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων σχετικά με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.