Μητέρα για δεύτερη φορά

b'fora

Προετοιμαστείτε για τις αλλαγές που θα φέρει στη ζωή σας ο ερχομός του νέου μωρού

 

Σας ανακοινώνουν τα ευχάριστα νέα: είσαστε έγκυος στο δεύτερο σας παιδί! Η οικογένειά σας θα μεγαλώσει σε λίγους μήνες και η ζωή σας θα πάρει για άλλη μια φορά διαφορετική τροπή. Σίγουρα, πλέον είστε πιο έμπειρη και ξέρετε κάποια πράγματα για την ανατροφή ενός παιδιού. Όμως, ακόμα και αν δεν το πιστεύετε, ένα δεύτερο παιδί αποτελεί εξίσου μεγάλη πρόκληση όσο και το πρώτο. Οι ρυθμοί σας θα αλλάξουν, οι ισορροπίες μέσα στην οικογένεια θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και σίγουρα θα πρέπει να βρείτε τρόπους για να αντιμετωπίσετε σωστά δύο πλασματάκια, με τα θετικά και τα αρνητικά τους.
Πώς θα το καταφέρετε αυτό; Ποιες είναι οι αλλαγές που θα φέρει ο ερχομός ενός δεύτερου απογόνου στη ζωή του συζύγου, του παιδιού αλλά και τη δική σας; Διαβάστε παρακάτω για να βρείτε τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα θέματα που πιθανόν να σας απασχολούν!

Οι προκλήσεις

Σε όσους ανθρώπους και να μιλήσετε, όσα βιβλία και να διαβάσετε, σίγουρα δε θα καταφέρετε να προετοιμαστείτε πλήρως για τη μετάβαση από το ρόλο σας ως ανέμελη μητέρα ενός, σε αγχωμένη και πιεσμένη μαμά δύο παιδιών. Σύμφωνα με ψυχολόγους, για τους περισσότερους γονείς, το δυσκολότερο μέρος του να κάνουν δεύτερο παιδί είναι το γεγονός ότι αναγκάζονται πλέον να παραδοθούν πλήρως στο ρόλο της μητρότητας και της πατρότητας. Γιατί όταν ένα ζευγάρι έχει ένα παιδί, έχει το περιθώριο να διατηρήσει σε κάποιον βαθμό τον τρόπο ζωής που είχε πριν το αποκτήσει. Για παράδειγμα, μπορεί ακόμα να βγαίνει έξω για φαγητό ή για διακοπές. Όταν όμως αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών, τότε αναπόφευκτα τα πράγματα δυσκολεύουν και σφίγγουν, με αποτέλεσμα να χάνεται οποιαδήποτε αίσθηση ελευθερίας και ανεμελιάς.

Προσωπικές στιγμές

Ίσως όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους γονείς είναι ότι χάνουν τις πολύτιμες γι’ αυτούς προσωπικές στιγμές. Με ένα παιδί, είναι εύκολο να ξεκλέψουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους, είτε την ώρα που κοιμάται, είτε όταν παίζει, είτε όταν βρίσκεται με τη γιαγιά. Όμως αυτές οι στιγμές γίνονται όλο και πιο σπάνιες με τον ερχομό ενός δεύτερου παιδιού.
Ο ύπνος των παιδιών, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, δε θα είναι συγχρονισμένος, οπότε θα πρέπει να ασχολείστε με το κάθε παιδί ξεχωριστά, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Παράλληλα, οι υποχρεώσεις σας θα αυξηθούν, χωρίς να αυξηθεί και ο χρόνος που θα έχετε για να τις εκπληρώσετε. Θα έχετε τις δουλειές σας, τη φροντίδα του σπιτιού, την προετοιμασία του φαγητού, την ανατροφή του παιδιού, κι όλα αυτά με ένα πλασματάκι στην αγκαλιά σας.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε όλες αυτές τις προκλήσεις και να αντεπεξέλθετε ικανοποιητικά στο ρόλο σας ως γονείς, σύζυγοι και εργαζόμενοι; Για αρχή, πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκεφτείτε ότι όλα αυτά θα περάσουν σύντομα. Μόλις το δεύτερο παιδί μεγαλώσει λίγο, οι ισορροπίες θα βρεθούν και τα πράγματα στο σπίτι αλλά και μέσα σας σίγουρα θα ηρεμήσουν. Μέχρι τότε, προσπαθήστε να είσαστε χαλαροί και αν σας βρίσκονται έστω και πέντε λεπτά κενά, επωφεληθείτε από αυτά για να χαλαρώσετε, ακόμα και αν τα πιάτα είναι άπλυτα ή τα ρούχα ασιδέρωτα.

Οι αλλαγές στις οικογενειακές σχέσεις

Όλοι ξέρουν πώς συνήθως το πρωτότοκο παιδί δυσκολεύεται ιδιαίτερα με τον ερχομό ενός δεύτερου παιδιού στο σπίτι γιατί δε μπορεί να δεχτεί ότι ξαφνικά θα πρέπει να μοιράζεται μαζί του την προσοχή, την αγάπη και τη φροντίδα των γονιών του. Και πράγματι, αυτό ισχύει τις περισσότερες φορές. Όμως τα πράγματα θα είναι λίγο περίεργα και για εσάς, αφού κι εσείς θα πρέπει να προσαρμοστείτε με την παρουσία του μωρού. Δε θα μπορείτε πλέον να αγκαλιάζετε το παιδί σας χωρίς να σκέφτεστε τίποτα άλλο. Ούτε να επικεντρώνετε όλη σας την ενέργεια αποκλειστικά σε αυτό, όπως πριν.
Θα πρέπει να μάθετε να μοιράζετε σωστά και δίκαια την ενέργεια, την αγάπη αλλά και το χρόνο σας ανάμεσα σε δύο παιδιά ή και τρία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκετε τρόπους να ικανοποιείτε τις ανάγκες όλων. Μην τρομάζετε. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται!
Μια ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στο ζευγάρι θα βοηθήσει στο να ξεκαθαριστούν αυτές οι παρεξηγήσεις, να εκφράσει ο καθένας το πώς νιώθει και να βρεθούν λύσεις που να ικανοποιούν και τους δυο.

Τα οφέλη

Παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσετε τους πρώτους μήνες, σίγουρα θα νιώσετε και απέραντη ευτυχία με τη γέννηση του δεύτερου παιδιού σας. Θα ζήσετε όμορφες σκηνές όπως θα είναι για παράδειγμα η εικόνα των δυο σας αγγελουδιών να παίζουν, να κοιμούνται, να τρώνε και να γελάνε μαζί. Επίσης, τώρα που το μεγαλύτερό σας παιδί θα αποκτήσει αδερφάκι, δε θα χρειάζεται να είσαστε συνεχώς στο πόδι ή να νιώθετε την πίεση να παίξετε μαζί του όποτε σας το ζητήσει. Σύντομα θα έχει μια πολύ τρυφερή και οικεία παρέα για να περάσει τις ώρες του.
Ένα άλλο όφελος είναι η χαρά που θα παίρνετε από τη σχέση ανάμεσα στα δύο αδέρφια. Όσο μεγαλώνει το μωρό σας και αρχίζει να ανταποκρίνεται στον αδερφό ή την αδερφή του, τόσο πιο πολύ θα δένονται ο ένας με τον άλλο. Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός θα δείτε ότι θα δημιουργήσουν τους δικούς τους κώδικες, τα δικά τους παιχνίδια που εσείς ούτε καν θα γνωρίζετε!
Παράλληλα με τα συναισθηματικά οφέλη που θα προσκομίσετε από τη γέννηση του δεύτερου παιδιού σας, θα κερδίσετε και κάποια άλλα σημαντικά πράγματα. Η εμπειρία που θα έχετε αποκομίσει από το πρώτο σας παιδί θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα στην ανατροφή του δεύτερου. Θα ξέρετε πώς να το ταΐσετε, πότε να το κοιμίσετε, τι όρια να του βάλετε και όλα θα έρθουν πολύ πιο εύκολα και ομαλά για εσάς. Έτσι, το γεγονός ότι το άγχος σας θα είναι σαφώς λιγότερο, θα σας επιτρέψει να εκτιμήσετε την πρώτη περίοδο της ζωής του μωρού σας περισσότερο.

Συμβουλές για εύκολη μετάβαση

Για να καταφέρετε να αντιμετωπίσετε τον κατά πολύ περιορισμένο χρόνο που θα έχετε μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού σας, θα πρέπει να οργανώσετε λίγο καλύτερα την καθημερινότητά σας. Με ένα παιδί υπάρχει η δυνατότητα να μην έχετε κάποιο πρόγραμμα για το πότε θα πλύνετε τα ρούχα, θα κάνετε τις δουλειές του σπιτιού ή θα μαγειρέψετε. Με δύο παιδιά όμως τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Μπορείτε όμως να ξεκινήσετε με μικρά βήματα και να οργανώσετε την καθημερινότητά σας.
Όσο για τα παιδιά σας, καλό θα είναι να καθιερώσετε κάποιες ρουτίνες, κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες που θα ακολουθούν καθημερινά. Για παράδειγμα, προσπαθήστε όσο γρηγορότερα γίνεται να μάθετε το μωρό σας να κοιμάται το μεσημέρι και το βράδυ συγκεκριμένες ώρες. Στο τέλος, και τα δύο σας παιδιά θα πηγαίνουν για ύπνο τη ίδια ώρα και θα τρώνε την ίδια ώρα, πράγμα που θα κάνει σίγουρα τη ζωή σας ευκολότερη.

Τα παιδιά, λένε, είναι ευτυχία. Και πράγματι, ένα παιδί μπορεί να φέρει μαγεία και απέραντη ευτυχία στη ζωή ενός γονιού. Δύο παιδιά σίγουρα διπλασιάζουν αυτά τα υπέροχα συναισθήματα, μπορεί όμως να δημιουργήσουν κάποιες επιπλέον ανησυχίες, υποχρεώσεις και προβλήματα στη ζωή της μητέρας και του πατέρα τους. Γι’ αυτό πρέπει οι γονείς να γνωρίζουν ποιες είναι οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν και να βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους να τις ξεπερνάνε. Αυτό μπορεί εύκολα να επιτευχθεί όταν η οικογένεια είναι δεμένη και επικοινωνεί σωστά, για αυτό μην ξεχνάτε να μιλάτε, να συζητάτε ανοικτά με όλα τα μέλη της οικογένειάς σας, μικρά και μεγάλα, για όλα. Έτσι και οι ισορροπίες θα κρατιούνται σωστά και όλοι μέσα στο σπίτι θα είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι…