Όταν έρχεται το δεύτερο μωρό…

D5A449D85B5C3240F11495620D4EB247Όταν έρχεται το δεύτερο μωρό…… το πρωτότοκο πρέπει να μοιραστεί την αφοσίωση και την προσοχή με το μικρό του αδελφάκι. Ως γονείς, δεν μπορείτε να απαλλάξετε εντελώς τα παιδιά σας από το συναίσθημα της ζήλιας, αλλά μπορείτε να τα βοηθήσετε να το αντιμετωπίσουν καλύτερα.

… θα πρέπει να προετοιμάσετε το παιδί σας το συντομότερο δυνατό. Βασικός κανόνας: τα παιδιά έως τριών ετών δεν χρειάζονται ακόμη αναλυτικές εξηγήσεις. Συνήθως αρκεί να τους πείτε: “Στην κοιλιά της μαμάς μεγαλώνει το μικρό σου αδελφάκι.”

… μπορείτε να επιτρέψετε στο παιδί να συμμετέχει κατά την εγκυμοσύνη: τακτοποιήστε μαζί τα ρουχαλάκια του μωρού και αφήστε το να αγγίξει την κοιλιά σας και να νιώσει πώς κλωτσάει το αδελφάκι του. Δείξτε στο παιδί σας φωτογραφίες από τη δική του βρεφική ηλικία. Έτσι θα καταλάβει καλύτερα πόσο ανήμπορο είναι ένα νεογέννητο.

… αποφύγετε να είστε υπερπροστατευτικοί με το νεογέννητο μωρό. Αποφύγετε να προειδοποιείτε συνεχώς τα μεγαλύτερα αδέλφια, ότι πρέπει να είναι προσεκτικά με το μικρό. Το μωρό μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα δυνατά αγκαλιάσματα και τα παθιασμένα φιλιά. Ωστόσο, τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να μένουν μόνα με το νεογέννητο, για να μην του κάνουν κακό παρά τη θέλησή τους.

… θα πρέπει να τονίσετε την αίσθηση της οικογένειας. Σε μια οικογένεια, όλοι πρέπει να φροντίζουν και να προστατεύουν το πιο αδύναμο μέλος. Το αίσθημα της ευθύνης για το νέο μέλος της οικογένειας αναπτύσσεται, όταν για παράδειγμα αφήνετε τα αδέλφια να συμμετέχουν στο άλλαγμα της πάνας του μωρού. Κατά τον θηλασμό του νεότερου μέλους της οικογένειας, μπορείτε να πάρετε αγκαλιά το μεγαλύτερο παιδί ή να διαβάζετε μαζί ένα βιβλίο.

… το μεγαλύτερο παιδί δεν αποτελεί πια το κέντρο της προσοχής όλων στην οικογένεια. Προγραμματίστε στιγμές, όπου θα χαρίζετε τακτικά στο μεγαλύτερο παιδί την απόλυτη προσοχή σας.

… τα μεγαλύτερα αδέλφια παλινδρομούν συχνά σε πρότυπα συμπεριφοράς που έχουν ξεπεράσει από καιρό, π.χ. αρχίζουν να μπουσουλάνε ή να μπεμπεκίζουν και αυτό, γιατί τα μωρά απολαμβάνουν περισσότερη αγάπη και προσοχή.

Το λογικό συμπέρασμα: Κάνω το μωρό και η μαμά θα με φροντίζει περισσότερο. Καλύτερο είναι να αποδεχθείτε για λίγο καιρό αυτό το παιχνίδι. Τα παιδιά καταλαβαίνουν γρήγορα ότι το να φέρονται σαν μωρά όλη μέρα μπορεί να γίνει πολύ βαρετό. Αν το μεγαλύτερο παιδί θελήσει να πιει απ` το μπιμπερό όπως και το μωρό, μπορείτε να του δώσετε για παράδειγμα ένα μπιμπερό με τσάι.