Πάγωσαν τους λογαριασμούς του Μιλτιάδη Νεοφύτου

mploko-1-ekat-se-neofytouΣε οικτρή οικονομική κατάσταση βρίσκεται ο μεγαλοεργολάβος  στον  τομέα των κατασκευών και πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας Μιλτιάδης Νεοφύτου.

Αυτό φαίνεται μέσα από  πρόσφατη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο έκανε δεκτό το αίτημα του κ. Μιλτιάδη Νεοφύτου για εξαίρεση από τα διατάγματα παγοποίησης της περιουσίας του, κινητής και ακίνητης, και της μηνιαίας σύνταξης την οποία λαμβάνει από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.
Η αγωγή ασκήθηκε από τη Russian Commercial Bank (Cyprus) Ltd και στρέφεται εναντίον του Αθλητικού Συλλόγου «Ομόνοια» Λευκωσίας και του πρώην προέδρου της ομάδας Μιλτιάδη Νεοφύτου.

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της πρόσφατης ενδιάμεσης απόφασης, η τράπεζα αξιώνει ποσό 2 εκατ. 157 χιλιάδων ευρώ, το οποίο προέκυψε από σύμβαση δανείου το οποίο παραχωρήθηκε προς την Ομόνοια και το οποίο εγγυήθηκε ο κ. Νεοφύτου μέχρι του ποσού των 2 εκατ. ευρώ.

Η αγωγή ασκήθηκε το 2013 και τον Μάιο του 2014 η τράπεζα καταχώρισε αίτηση με την οποία ζητούσε διατάγματα του δικαστηρίου με τα οποία να εμποδίζεται ο εναγόμενος Μιλτιάδης Νεοφύτου να επιβαρύνει ή να αποξενώσει συνολικά 12 ακίνητα. Παράλληλα, η τράπεζα ζήτησε και διάταγμα παγώματος των τραπεζικών του λογαριασμών και περαιτέρω διάταγμα αποκάλυψης όλων των περιουσιακών του στοιχείων. Κατόπιν συνεννόησης των δύο πλευρών, τα αιτούμενα διατάγματα εκδόθηκαν εκ συμφώνου τον περασμένο Νοέμβριο.

Ωστόσο, παρά την εκ συμφώνου έκδοση των διαταγμάτων, ο κ. Μιλτιάδης Νεοφύτου φαίνεται πως έκανε δεύτερες σκέψεις. Και αυτό καθώς, όπως αναφέρεται στο σχετικό αίτημα που υπέβαλε στο δικαστήριο, «κατά την έκδοση του ενδιάμεσου διατάγματος δεν έγινε καμία πρόνοια για την εξαίρεση κάποιου ποσού από τα ποσά που θα παρέμεναν παγωμένα, για να είναι σε θέση να καλύπτει τα αναγκαία έξοδα διαβίωσής του. Ως εκ τούτου, βρίσκεται στη δυσχερή θέση να μην έχει πρόσβαση σε κανένα πόρο, με δυσάρεστες συνέπειες στο επίπεδο ζωής του και στις υπόλοιπες βασικές του υποχρεώσεις, καθώς η μηνιαία σύνταξη που λαμβάνει από το ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι το μοναδικό του εισόδημα». Όπως προκύπτει πριν από την υποβολή του αιτήματος προς το δικαστήριο οι δικηγόροι του επικοινώνησαν με τους δικηγόρους της τράπεζας υποδεικνύοντάς τους την απουσία πρόνοιας για τα αναγκαία έξοδα διαβίωσης του πελάτη τους και το άνοιγμα λογαριασμού στο όνομά τους για να καταβάλλεται η σύνταξη εκεί και δήλωσαν την ετοιμότητά τους να παράσχουν και επιπρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες. Η πρόταση απορρίφθηκε και η συνέχεια δόθηκε στο δικαστήριο.

Το αίτημα εγκρίθηκε
Το δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα για εξαίρεση της σύνταξης γήρατος από τα διατάγματα παγοποίησης περιουσιακών στοιχείων για δύο λόγους. Όπως σημειώνει στην απόφασή της η πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας κ. Τερέζα Καρακάννα, η οποία επιλήφθηκε της αίτησης, «είναι νομολογιακά καθιερωμένο ότι όταν εκδίδεται διάταγμα δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων κάποιου προσώπου, πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα και πρόνοια ώστε να παρέχονται σ’ αυτόν ικανοποιητικοί πόροι για τη διαβίωση. Στην υπό κρίση υπόθεση η σύνταξη γήρατος του αιτητή είναι, σύμφωνα και με την ένορκη δήλωσή του, και ο μοναδικός οικονομικός του πόρος». Ο δεύτερος λόγος, οι πρόνοιες της νομοθεσίας περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όπως υπέδειξε η δικαστής, στον νόμο καθίσταται σαφές πως «οποιαδήποτε εκχώρηση ή επιβάρυνση παροχής είναι άκυρη». Με αναφορά επίσης στις πρόνοιες του νόμου, παρέθεσε το σχετικό άρθρο αυτούσιο: «Η σύνταξη γήρατος αποτελεί, σύμφωνα με τον Νόμο, παροχή και συνεπώς δεν επιτρέπεται η δέσμευση, εκχώρηση ή επιβάρυνσή της». Με αυτά τα δεδομένα η κατάληξη της δικαστού επί του προκειμένου ήταν ότι «το δικαίωμα του εναγομένου Μιλτιάδη Νεοφύτου να λαμβάνει τη σύνταξη γήρατος είναι δικαίωμα αναπαλλοτρίωτο και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε η παροχή αυτή να δεσμευτεί ή να επιβαρυνθεί».

Βάσει όλων των πιο πάνω το δικαστήριο προέβη σε τροποποίηση των διαταγμάτων που εξασφάλισε η RCB Bank ούτως ώστε να μπορεί ο εναγόμενος να λαμβάνει κάθε μήνα ποσό 1.231 ευρώ που αποτελεί τη σύνταξη γήρατος.