Ρωσικά μαχητικά αναπτύσσονται στη Συρία

SYRIA_SU-27Στις αμέσως επόμενες ημέρες Ρώσοι, μηχανικοί, προσωπικό υποστήριξης και αεροσκάφη πρόκειται να αρχίσουν να καταφθάνουν στη Συρία στην πρώτη πλήρη ανάπτυξη της ρωσικής Αεροπορίας στο εξωτερικό από το 1980 της επέμβασης στο Αφγανιστάν!

Αυτό αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ επικαλούμενα καλά πληροφορημένες πηγές δυτικών διπλωματών, οι οποίες αποκαλύπτουν πως ένα ρωσικό εκστρατευτικό σώμα έχει ήδη φθάσει στη Συρία πραγματοποιώντας όλες τις απαραίτητες εργασίες για την υποδοχή των ρωσικών μαχητικών σε αεροπορική βάση της συριακής Αεροπορίας.

Η βάση αναφέρεται ότι βρίσκεται στα περίχωρα της Δαμασκού και πρόκειται να επανδρωθεί εξ ολοκλήρου από ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό και να χρησιμοποιηθεί για «οποιοδήποτε σκοπό» ως προωθημένη ρωσική στρατιωτική βάση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες δυτικές διπλωματικές πηγές τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η άφιξη επιπλέον πρωσικού 2000 ατόμων στο οποίο θα περιλαμβάνονται στρατιωτικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτές, προσωπικό επιμελητείας, τεχνικό προσωπικό καθώς και μονάδα αντιαεροπορικής προστασίας της βάσης, ενώ θα συμπληρωθεί η δύναμη των πιλότων που θα πετούν τα μαχητικά.

Στο πρόσφατο παρελθόν Ρωσία και Συρία βρίσκονταν σε συνομιλίες για την πώληση στην τελευταία αεροσκαφών MiG-29 και Yak-130 και τα δύο απόλυτα χρήσιμα στην Συριακή Αεροπορία για την αντιμετώπιση των ανταρτών καθώς τα αεροσκάφη μπορούν να πραγματοποιήσουν πλήθος αποστολών αέρος-εδάφους.

Σύμφωνα με το ισραηλινό δημοσίευμα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι αποστολές των ρωσικών μαχητικών εναντίον στόχων τόσο της ISIS όσο και των λοιπών ανταρτών πρόκειται να αλλάξουν την υπάρχουσα δυναμική στην περιοχή.

Όπως συμπληρώνει το ισραηλινό δημοσίευμα η Ρωσία δεν εγκυμονεί κίνδυνο για το Ισραήλ ή για τις άλλες γειτονικές χώρες καθώς οι Ρώσοι έχουν κάνει ξεκάθαρο πως ο στόχος της αποστολής του αεροπορικού αποσπάσματος θα είναι ο βομβαρδισμός των ανταρτών της ISIS, αλλά οι Ισραηλινοί προβληματίζονται αναφορικά με την ευχέρεια που θα έχει πλέον η ισραηλινή Αεροπορία να επιχειρεί πάνω από τη Συρία, πρακτικά χωρίς περιορισμούς όπως κάνει σήμερα.

Η σύνθεση του ρωσικού αεροπορικού αποσπάσματος δεν έχει γίνει γνωστή αλλά θεωρείται ότι αυτή θα αποτελείται από δύο Μοίρες με 10 ή 12 αεροσκάφη, μια εκ των οποίων θα επιχειρεί με το γνωστό Su-25 Frogfoot.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα Ρωσία και Ιράν συμφώνησαν για ανάληψη κοινής δράσης εναντίον της ISIS σε συζητήσεις που έγιναν στην Μόσχα μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων και του Ιρανού στρατηγού Qasem Soleimani αρχηγού του ένοπλου σώματος των ¨Φρουρών της Επανάστασης».

Η παρουσία ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών σε αεροπορικό βάση στη Συρία, θα δημιουργήσει ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ και μάλιστα ίσως το πιο σοβαρό από όλα.

Αν και οι Ρώσοι έχουν δηλώσει πως στόχος θα είναι η ISIS εντούτοις στόχους θα αποτελέσουν και οι λοιπές ανταρτικές ομάδες που μάχονται το συριακό καθεστώς και το Σύρο πρόεδρο Bashar Al Assad, ΗΠΑ όμως και Τουρκία οι οποίες ξεκίνησαν ήδη τους βομβαρδισμούς στη Συρία έχουν δηλώσει πως θα βομβαρδίσουν με τη σειρά τους όσους επιχειρήσουν να πλήξουν θέσεις των ανταρτών που έχουν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή θα περιπλέξει ακόμη πιο πολύ την ήδη περίπλοκη κατάσταση στη Συρία και τη γύρω περιοχή, με την Τουρκία να νιώθει πλέον την ανάσα της ρωσικής «αρκούδας» και στα νώτα της.