Ο Ακιντζί υποστηρίζει ότι «η εκ περιτροπής προεδρία είναι αναπόφευκτη»

Τη θέση ότι η εκ περιτροπής προεδρία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής ισότητας αλλά και τη δήλωση ότι “θα τους βάλουν στα πλοία” (για τους εποίκους) μετά τη λύση προτάσσει ο τουρκοκυπριακός Τύπος σήμερα από τη χθεσινή ενημέρωση του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.ImageHandler.ashx__59

Θεμέλιος στόχος η εξεύρεση συνολικής λύσης, τόνισε ο κ. Ακιντζί, σημειώνοντας ότι επιβεβαιώνει πως ασπάζεται τις παραμέτρους της λύσης όπως περιγράφονται στην κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας δεν υπάρχει αποτέλεσμα. “Δεν είναι δυνατόν να συμμεριστούμε την ιδέα ότι ένας Τ/κ δεν θα φτάσει ποτέ στο αξίωμα του προέδρου, του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μπορεί να μην είναι ίδιας διάρκειας προεδρία, αλλά θεωρούμε ότι είναι αναπόφευκτο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα η προεδρία να ασκείται από έναν Τ/κ. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η στάση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη”.
Σχολιάζοντας αναφορές “θα μπουν στα πλοία και θα τους στείλουμε” για όσους ήρθαν στην Κύπρο μετά το 1974, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. “Ούτε να περνά από το μυαλό κάποιου αυτό. Σχετικό μήνυμα έστειλε τις προάλλες και ο Ειδικός Σύμβουλος των ΗΕ, ο κ. Έιντε. Είχε πει ότι η λύση που θα βρεθεί θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Ωστόσο ο κ. Ακιντζί θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος εναντιώνεται σε κάποιες συμπεριφορές του παρελθόντος, όπως έκανε και τότε. “Ακόμα και σήμερα είμαι ενάντια στο να κάνει το υπουργικό συμβούλιο σε πέντε λεπτά 1500 άτομα υπηκόους και ψηφοφόρους και δίδοντας τη διεύθυνση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ να τους χρησιμοποιεί στις εκλογές”.

Υπάρχουν άτομα που ήρθαν εδώ χρόνια πριν, εγκαταστάθηκαν, θεωρούν τον τόπο πατρίδα τους, πολλοί απέκτησαν παιδιά, είτε παντρεύτηκαν εδώ, είτε ήρθαν ως ζευγάρι από εκεί (Τουρκία), έχουν πλέον παιδιά και εγγόνια εδώ, συμπλήρωσε. “Υπάρχουν συμπολίτες μας. Δεν είναι δική μας δουλειά να κάνουμε διαχωρισμούς ανάμεσα στους συμπολίτες. Δεν είναι κανενός δουλειά”.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και του Διαμοιρασμού της εξουσίας είναι πολύ σημαντικό και έχει διανυθεί απόσταση σε αυτά τα θέματα. Είναι σημαντικό, εξήγησε, γιατί για τους Τ/κ είναι σημαντική η πολιτική ισότητα στη δομή που θα δημιουργηθεί και ο τομέας που θα φανεί η διζωνικότητα, η δικοινοτικότητα και η πολιτική ισότητα είναι η διακυβέρνηση και ο διαμοιρασμός της εξουσίας.

Υπάρχουν, συνέχισε, έξι κεφάλαια που συζητούνται διασταυρούμενα και σειρά έχει το περιουσιακό με το εδαφικό, ξεκαθαρίζοντας για ακόμη μια φορά ότι ονόματα χωριών, περιοχών, ποσοστώσεις και χάρτες δεν έχουν συζητηθεί. Οι συνθήκες εγγυήσεων, συνέχισε, είναι διεθνείς γι` αυτό δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τις πλευρές που παρακάθονται τώρα στο τραπέζι των συνομιλιών.

Για το περιουσιακό, ανέφερε ότι η έννοια του ατομικού δικαιώματος υπάρχει εδώ και καιρό και στο πλαίσιο αυτής της έννοιας δημιουργήθηκε και η “επιτροπή ακίνητης περιουσίας”. Υπάρχουν κριτήρια για το πώς θα γίνει χρήση αυτού του δικαιώματος πάνω στα οποία εργάζονται οι διαπραγματευτές και οι ομάδες, είπε.

Για το θέμα του εκπροσώπου της ΕΕ, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι αυτός υπήρξε και προηγουμένως και “θα κάνει αυτό που έκανε και πριν”. Ρωτήθηκαν είπε, για την έλευση του Πίτερ Βαν Νούφελ και την ενέκριναν, εξηγώντας ότι μετά τη λύση η δομή που θα δημιουργηθεί θα είναι μέρος της ΕΕ και από την άποψη της προετοιμασίας γι` αυτό υπάρχει ανάγκη της στήριξης από τον κ. Βαν Νούφελ. Η διαδικασία, συμπλήρωσε, είναι των ΗΕ και η στήριξη της ΕΕ θα είναι τεχνική.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι “οι δύο ηγέτες συμφωνούν, δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα”, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτό δεν αρμόζει ούτε με τη δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου, ούτε ο ίδιος βρίσκει κάτι τέτοιο σωστό. Πρέπει να κινούμαστε γνωρίζοντας πως η τελική απόφαση της κοινωνίας θα φανεί στο δημοψήφισμα, δήλωσε. Δεν θα συμβεί όπως την προηγούμενη φορά, δεν θα υπάρξει ένα συμπιεσμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και οι δύο κοινότητες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τη συμφωνία, πρόσθεσε.

Κατά τον Τ/κ ηγέτη, η Τουρκία στηρίζει τη διαδικασία και σημείωσε ότι για πρώτη φορά ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην επίσκεψη Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, δήλωσε πως και οι δύο ηγέτες εργάζονται αποφασισμένα για μια λύση στο Κυπριακό.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι θα ασκεί τα καθήκοντά του με τον καλύτερο τρόπο, λέγοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν δικαιώματα και της άλλης κοινότητας. Ακόμα και εάν υπάρχουν κάποιοι που θυμώνουν επειδή το λέει αυτό, κατέληξε, αυτός είναι ο δρόμος προς την ειρήνη και οι Ε/κ πρέπει να ενεργούν και αυτοί υπό αυτή την οπτική γωνιά.