Αισιόδοξος ο Κανατλί για το αποτέλεσμα στο ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της διαδικασίας στο ΕΔΑΔ μετά την αποδοχή του αιτήματός του για εξέταση της υπόθεσης εναντίον της Τουρκίας, δηλώνει ο Μουράτ Κανατλί, αντιρρησίας συνείδησης και οργανωτικός γραμματέας του κόμματος Νέα Κύπρος, επισημαίνοντας ότι αυτό εξάγεται και από τις αποφάσεις του δικαστηρίου σε παρόμοιες υποθέσεις μετά το 2011.ÌÏÕÑÁÔ ÊÁÍÁÔËÉ  - ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÓÔÏ ÊÕÐÅ

Σκέφτονται, είπε, να προβούν σε ενέργειες για την επιτάχυνση της εξέτασης της υπόθεσης στο ΕΔΑΔ επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο νέας καταδίκης. Παρ` όλα αυτά, η διαδικασία που αρχίζει στο ΕΔΑΔ δίδει ένα σοβαρό κίνητρο στον αντιμιλιταριστικό αγώνα και για την ειρήνη στην Κύπρο. Αυτοί που ασκούν την εξουσία και οι στρατιωτικοί θα αναγκαστούν να σκεφτούν δυο φορές να βάλουν στη φυλακή όποτε θελήσουν τους αντιρρησίες συνείδησης, πρόσθεσε. “Αυτό δεν θα ισχύει μόνο για το βορρά της Κύπρου, αλλά και για το νότο”.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ και κληθείς να σχολιάσει την αποδοχή από το ΕΔΑΔ για πρώτη φορά υπόθεσης Τ/κ αντιρρησία συνείδησης εναντίον της Τουρκίας ο κ. Κανατλί επεσήμανε ότι ο αγώνας στο θέμα αυτό άρχισε από την δεκαετία του 1990 με διάφορους τρόπους, υπενθυμίζοντας ότι ο πρώτος αντιρρησίας συνείδησης ήταν ο Σαλίζ Ασκέρογλου, ενώ η δική του υπόθεση στο “στρατιωτικό δικαστήριο” ολοκληρώθηκε πέρυσι και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ημερών. Η υπόθεση του Χαλούκ Σελάμ Τουφανλί, πρόσθεσε, συνεχίζεται ενώ και σε αυτόν τους προηγούμενους μήνες είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 10 ημερών.

Το να είσαι αντιρρησίας συνείδησης αποτελεί ελευθερία έκφρασης γι` αυτό και η καταδίκη και φυλάκιση των αντιρρησιών είναι καταπάτηση ενός δικαιώματος, εξήγησε λέγοντας ότι σε αυτό το θέμα υπάρχουν ειλημμένες δικαστικές αποφάσεις. Για τους Κύπριους αντιρρησίες συνείδησης αυτή είναι μια πρωτιά, πρόσθεσε αναφέροντας ότι σε προηγούμενες αποφάσεις του ΕΔΑΔ αναφέρεται πως η διοίκηση στη “βόρεια Κύπρο” είναι υποτελής στην Τουρκία. “Από όλες αυτές τις πλευρές για εμάς αυτή η υπόθεση στο ΕΔΑΔ είναι πολύ σημαντική. Επειδή η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την καταπάτηση πολλών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βορρά της Κύπρου και η απόφαση που θα λάβει το ΕΔΑΔ θα συμβάλει και στον αγώνα των Τ/κ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.