Ο Ακιντζί καθησυχάζει τους έποικους…

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αντιδράσεις  στ κατεχόμενα αλλά και να καθησυχάσει τους έποικους ο Μουσταφ;Ακιντζί , χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας φήμες που λένε ότι σε περίπτωση λύσης θα γεμίσουν τα πλοία με κάποια άτομα και θα τους στείλουν (πίσω) .Οπως είπε  η λύση που θα βρεθεί πρέπει να είναι συμβατή και με τα ανθρώπινα δικαιώματα.Ενημερώνοντας χθες  εκπροσώπους τ/κ ΜΜΕ και Τούρκους ανταποκριτές για το Κυπριακό είπε ότι «στόχος είναι να φτάσουμε σε μια ομοσπονδιακή δομή, διζωνική, δικοινοτική, αυτό υπερασπιζόταν ως υποψήφιος “πρόεδρος” και αυτό υπερασπίζεται και τώρα, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί CNA_Mcb55a24e643f41be84bdcd95bb4d04d2

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του παράνομου “Μπαϊράκ”, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι έχει καλυφθεί μεγάλη απόσταση στα θέματα της διακυβέρνησης και διαμοιρασμού της εξουσίας, προσθέτοντας ότι χωρίς να έχει καταλήξει σε αποτέλεσμα, η εκ περιτροπής προεδρία είναι ένα κομμάτι της πολιτικής ισότητας. Υπενθυμίζοντας ότι το περιουσιακό, οι εγγυήσεις και η ασφάλεια συζητούνται για χρόνια σημείωσε ότι το περιουσιακό ήταν από τα θέματα που συζητούνταν στο τέλος.

Στο θέμα των εγγυήσεων υπάρχουν πέντε ενδιαφερόμενα μέρη, οι Τ/κ, οι Ε/κ, η Τουρκία, η Βρετανία και η Ελλάδα. “Σίγουρα όταν έρθει η χώρα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν, θα τύχουν διαπραγμάτευσης. Για μας είναι πολύ σημαντική η ελευθερία, η ισότητα και η ασφάλειά μας. Μια πιθανή συμφωνία σίγουρα θα τα περιλαμβάνει”.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι αυτό που κάποιοι λένε ότι σε περίπτωση λύσης θα γεμίσουν τα πλοία με κάποια άτομα και θα τους στείλουν (πίσω) είναι εκτός πραγματικότητας, προσθέτοντας ότι η λύση που θα βρεθεί πρέπει να είναι συμβατή και με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, δεν συζητήθηκαν χωριά, εδάφη, περιοχές ή ποσοστώσεις, έγιναν μόνο υποθέσεις στις απόψεις που εκφράστηκαν. Μίλησε για σπεκουλαδόρικα δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο που δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. “Στόχος μας είναι να φάμε τα σταφύλια (να έχουμε αποτέλεσμα). Όχι να τορπιλίσουμε τη διαδικασία”, είπε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε και στα ΜΟΕ, λέγοντας ότι έγιναν απτά βήματα όπως ο προσδιορισμός των ναρκοπεδίων στο βορρά, η άρση της θεώρησης για τα κατεχόμενα, η ενοποίηση του συστήματος ηλεκτρισμού και της κινητής τηλεφωνίας, η προσπάθεια άρσης των επιπλοκών στις ραδιοσυχνότητες και τα νέα οδοφράγματα. Αναφορά έκανε επίσης στη δημιουργία των τεχνικών επιτροπών για τον πολιτισμό και την ισότητα του κοινωνικού φύλου, αλλά και στην κοινή παρουσία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε κοινές εκδηλώσεις.

Το μεσημέρι ο Τ/κ ηγέτης ενημέρωσε το “υπουργικό συμβούλιο” για το Κυπριακό. Πριν από τη συνεδρία είχε κατ` ιδίαν συνάντηση με τον “πρωθυπουργό” Ομέρ Καλιοντζού στο “πρωθυπουργικό γραφείο”. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μια ομάδα φοιτητών της “πρωτοβουλίας τ/κ φοιτητών φαρμακευτικής” πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας και φώναζαν συνθήματα όπως “δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε” προς τον κ. Ακιντζί., τη στιγμή που αυτός προσερχόταν στο κτήριο.

Ταλάτ

Τα γεγονότα που επηρεάζουν περισσότερο τη σημερινή πορεία του κυπριακού προβλήματος έχουν ξεκινήσει μετά το Σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε μάθημα που δίδαξε  την ιδιότητα του πρώην “προέδρου” του ψευδοκράτους, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του ιδρύματος Νεολαίας Τουρκίας (TÜGVA) “Ακαδημία Νέων Διπλωματών”, που άρχισε χθες στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τ/κ Τύπου, ο κ. Ταλάτ σε διάλεξή του σχετικά με την περίοδο που ακολούθησε στο Κυπριακό μετά το Σχέδιο Ανάν, είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη συνέχεια είπε ότι το 1999, ο διπλωματικός κόσμος, ο ΟΗΕ και η ΕΕ, συμπεριλαμβάνοντας και την Τουρκία στο όλο ζήτημα, άρχισαν να εξετάζουν το κατά πόσο μπορεί να λυθεί το Κυπριακό και τη δυνατότητα να κατευθύνουν την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, ο οποίος είπε ότι επιβάλλεται πλέον η λύση του Κυπριακού, δήλωσε ακόμα ότι “ο Ραούφ Ντενκτάς δεν ήθελε ιδιαίτερα να λυθεί το Κυπριακό επειδή δεν πίστευε ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι μπορούν συμβιώσουν. Οι Ελληνοκύπριοι από την άλλη ήθελαν οπωσδήποτε να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επειδή πίστευαν ότι με την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα λύνονταν τα θέματα ασφάλειας. Παράλληλα, με την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ανήκαν σε μια μεγάλη ομάδα συμμάχων ενάντια σε μια μεγάλη δύναμη όπως η Τουρκία. Ήξεραν ότι οι ίδιοι με πληθυσμό κάτω του ενός εκατομμυρίου δεν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν την Τουρκία, χώρα των εβδομήντα εκατομμυρίων”.

Τέλος, ο κ. Ταλάτ είπε ότι το κόμμα του, το ΡΤΚ, κερδίζοντας τις εκλογές, κατάφερε σταδιακά να μετατρέψει την πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς σε πολιτική υπέρ της λύσης