Επαναστατική θεραπεία για τον καρκίνο

assets_LARGE_t_420_54513692_type12713

Πριν από περίπου δύο χρόνια οι ερευνητές είχαν παρουσιάσει ενθαρρυντικές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας, ωστόσο πλέον υπάρχουν και αποδείξεις .

Μια νέα επαναστατική αγωγή κατά του καρκίνου έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα στη μάχη με την επάρατη νόσο και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί μέσα στην επόμενη πενταετία να αντικαταστήσει τις χημειοθεραπείες.

Πρόκειται για την ανοσοθεραπεία, δηλαδή την «εκπαίδευση» του ανοσοποιητικού συστήματος με τέτοιον τρόπο ώστε να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα, κάτι ανάλογο με την αντίστοιχη θεραπεία των αλλεργιών. Η ιδέα πρωτοέκανε την εμφάνισή της τη δεκαετία του 1970, ωστόσο οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έδειξαν ενδιαφέρον.

Πριν από περίπου δύο χρόνια οι ερευνητές είχαν παρουσιάσει ενθαρρυντικές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας, ωστόσο πλέον υπάρχουν και αποδείξεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο Σικάγο, στην Αμερικανική Ενωση Κλινικής Ογκολογίας.
Συγκεκριμένα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία από τη δοκιμή που έγινε σε 950 Βρετανούς ασθενείς, στους οποίους είχε διαγνωστεί καρκίνος του δέρματος. Το 60% αυτών κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τον καρκίνο, ενώ το κόστος για τη θεραπεία ενός και μόνο ατόμου ήταν περίπου 150.000 ευρώ για έναν χρόνο.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κοκτέιλ φαρμάκων, το οποίο σύμφωνα με τον δόκτορα Τζέιμς Λάρκιν του νοσοκομείου Royal Marsden μπορεί μέσα στην επόμενη 5ετία να αποτελέσει το δραστικότερο μέτρο αντιμετώπισης για όλους τους τύπους του καρκίνου.

Για μια νέα εποχή έκανε λόγο ο καθηγητής του Κέντρου Ερευνών κατά του καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, Πίτερ Τζόνσον. «Οι αποδείξεις μαρτυρούν ότι έχει εφευρεθεί ένας νέος τρόπος καταπολέμησης του καρκίνου, άκρως αποτελεσματικός. Οχι για όλους τους τύπους της συγκεκριμένης αρρώστιας, αλλά κυρίως για τον καρκίνο του πνεύμονα και του δέρματος. Ελπίζουμε ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια το συγκεκριμένο φάρμακο θα αντικαταστήσει τις χημειοθεραπείες» ανέφερε ο Τζόνσον.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της 61χρονης Βίκι Μπράουν, η οποία το 2006 προσβλήθηκε από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, ενώ το 2013 οι γιατροί βλέποντας τον οργανισμό της να μην ανταποκρίνεται στις χημειοθεραπείες, της έδωσαν ελάχιστους μήνες ζωής. Η καθηγήτρια κολεγίου ζήτησε να πάρει μέρος στις δοκιμές του νοσοκομείου Royal Marsden και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες ο καρκίνος απομακρύνθηκε από τον οργανισμό της, ενώ ακόμη και έπειτα από έναν μήνα που έκανε ξανά την εμφάνισή του, νικήθηκε πάλι με την ίδια μέθοδο.

Παρενέργειες

Η ελπιδοφόρα θεραπεία πρέπει να δοκιμαστεί ακόμη και σε άλλους ασθενείς και να ξεπεραστούν ορισμένες δυσκολίες. Η μία είναι οι σοβαρές παρενέργειες, καθώς ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας που απαιτείται μπορεί να προκαλέσει δυσβάστακτες επιπλοκές σε ορισμένους ανθρώπους. Αρκετοί ασθενείς επέλεξαν να αποσυρθούν από το πείραμα ακριβώς εξαιτίας των σοβαρών παρενεργειών.
Το επόμενο ερώτημα είναι κατά πόσον η νέα μέθοδος θα καταφέρει να εξαλείψει τον καρκίνο που έχει φτάσει στα τελικά στάδια και όχι μόνο να καθυστερήσει την πρόοδό του, όπως γίνεται με τα υπάρχοντα φάρμακα.