Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Ντράγκι για την Ελλάδα απόψε στο Βερολίνο

Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ και Ντράγκι με θέμα την Ελλάδα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα απόψε, στο Βερολίνο, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη τριμερής συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ στο Βερολίνο.
Στο δείπνο εργασίας συμμετέχουν ακόμη οι επικεφαλής των είκοσι μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Ευρώπης (European Roundtable of Industrialists, ERT), καθώς κεντρικό θέμα είναι οι προοπτικές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην ψηφιακή εποχή και η θέση της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Οι τρεις πολιτικοί επισήμαναν τη σημασία της δημιουργίας πραγματικής ενιαίας ψηφιακής αγοράς, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη και κατά συνέπεια στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ωστόσο κατά την συνέντευξη Τύπου δεν έγινε αναφορά στο ελληνικό ζήτημα, παρότι αναμενόταν να συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης.

Οπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, στόχος της συνάντησης είναι η διαμόρφωση κοινής θέσης για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Νωρίτερα, δεν έγινε καμία αναφορά στο ελληνικό ζήτημα στο πλαίσιο των δηλώσεων προς τον Τύπο που έκαναν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πριν από το δείπνο εργασίας, στο Βερολίνο, με τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων βιομηχάνων (ERT).

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εν μέσω πληροφοριών ότι η πλευρά των δανειστών επεξεργάζεται κείμενο συμφωνίας που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα.

Ξένος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Bloomberg πως οι πιστωτές συζητούν μια συμφωνία που θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα ως έναν τρόπος τερματισμού του αδιεξόδου.

Το ίδιο δημοσίευμα, επικαλείται πρόσωπο με γνώση του θέματος, το οποίο αποκάλυψε πως αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους πιστωτές πέρασαν το Σαββατοκύριακο για να συγκλίνουν σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική αξιολόγηση.

«Η κοινή θέση (των θεσμών) μπορεί να κοινοποιηθεί στον Τσίπρα από τους ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες» ανέφερε η ίδια πηγή.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε εμμέσως τις πληροφορίες αυτές. «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι θα προταθεί στην Ελλάδα μια κοινή συμφωνία εκ μέρους των τριών θεσμών» δήλωσε.

Η εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε (μίλησε για «εγγραφολογία») την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου εγγράφου συμφωνίας τύπου MOU (Memorandum of Understanding) -Μνημονίου.