Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Από το 2008 μέχρι σήμερα οι Κύπριοι πολίτες βρίσκονται στη δίνη  μιας οικονομικής δυσπραγίας ενώ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην ανέχεια και τη φτώχεια.

Ίσως σε αυτούς τους παράγοντες να οφείλονται  η αδιαφορία και ο ωχαδελφισμός  του κόσμου για τις αρνητικές εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα. Ίσως για αυτό αποστρέφουν την προσοχή τους από το μείζον εθνικό μας  πρόβλημα επιδεικνύοντας μια ανεξήγητη αδιαφορία. Προφανώς βασική έγνοια τους είναι  πως θα επιβιώσουν με τις πενιχρές συντάξεις και τους λιτοδίαιτους μισθούς που προτού τελειώσει ο μήνας εξανεμίζονται από την ακρίβεια που σπάζει κόκαλα.

Οι πολίτες δυστυχώς δεν έχουν καμιά προστασία .Ένα κράτος ανάλγητο και εχθρικό, παραμονεύει  για να αποσπάσει περισσότερα χρήματα εν είδη προστίμων από τους πολίτες τους οποίους η πολιτεία και όλα τα κόμματα τους θυμούνται μόνο παραμονές εκλογικών αναμετρήσεων.

Σε κάθε κίνηση των πολιτών καραδοκούν  οι «αθέατες» απόχες έτοιμες να τους γραπώσουν και να τους επιβάλουν βαριά χρηματικά πρόστιμα. Οι κάμερες φωτοεπισήμανσης αναβοσβήνουν μόλις πατήσει κάποιος  τη λευκή γραμμή και εισρέουν στα ταμεία των ιδιωτικών εταιρειών και του κράτους τα εκατομμύρια από τις ποινές του κοσμάκη. Κανένας δεν γνοιάζεται εάν ο παγιδευμένος έχει να πληρώσει το χαράτσι της τροχαίας. Λένε στον κοσμάκη  πως δεν έχει μόνο δικαιώματα αλλά και ευθύνες,.Ωστόσο τον εκπαίδευσαν μόνο να  έχει ευθύνες και να πληρώνει.

Πριν μερικούς μήνες ένα ολόκληρο φράγμα χύθηκε στη θάλασσα εξαιτίας της ανικανότητας   και της ανεπάρκειας των αρμοδίων αλλά κανένας δεν κλήθηκε να λογοδοτήσει για αυτό το οικολογικό έγκλημα εν μέσω λειψυδρίας. Κανένα χρηματικό πρόστιμο δεν επιβλήθηκε σε αυτούς που όφειλαν να συντηρούν το φράγμα και να διορθώνουν τυχόν βλάβες . Ούτε μύτη δεν έσπασε. Αντίθετα οι πολίτες καλούνται τώρα να πληρώνουν πρόστιμα για την κατανάλωση νερού επειδή θέλουν να κρατήσουν εν ζωή τα λιγοστά δέντρα που διατηρούν στις αυλές τους προκειμένου να περιορίσουν την λαίλαπα του καύσωνα και τον λίβα που καίει τα πάντα.

Για τους αερόσακους τακάτα  τρεις ζωή χάθηκαν και ακόμα βρισκόμαστε στην διερεύνηση ποιοι θα βρεθούν στο εδώλιο για ποινικές ευθύνες  παρότι το πόρισμα είναι καταπέλτης για πολλούς πρώην και νυν μεγαλόσχημους.

Η κυβέρνηση ως συνήθως πήρε ημίμετρα για να αναχαιτίσει  την ακρίβεια  η οποία τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Πως θα διαμαρτυρηθούν οι πολίτες για την συνεχιζόμενη κατοχή που φέτος έκλεισε πάνω από μισό αιώνα ; Πως θα διαμαρτυρηθούν και με τι κουράγιο να βγουν  στους δρόμους και να καταδικάσουν  όλα αυτά τα λαμόγια που παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια «προστατεύοντας» τους ένοχους και τους εγκληματίες που συμμετείχαν στο δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου, όταν έχουν στην καμπούρα τους το βαρύ φορτίο να ζήσουν τις οικογένειες τους ; Ποιοι έχουν τη δύναμη να βροντοφωνάξουν φτάνει πια με τα μεγάλα ψέματα και την απόκρυψη της αλήθειας , όταν τρέχουν για να αποκτήσουν τα προς το ζην,  με δεύτερες δουλειές και «αφορολόγητα» κουτσοδούλια;

Και επειδή η παιδεία μας δεν εκπαιδεύει αλλά παιδεύει, η παραπαιδεία εξακολουθεί να οργιάζει και να στερεί σημαντικούς  πόρους από το πενιχρούς μισθούς των πολιτών ειδικά εκείνων που έχουν παιδιά. Κανένας δεν θέλει να αφήσει τα παιδιά του έρμαιο της λειψής εκπαίδευσης που παρέχεται από το δημόσιο. Γι’ αυτό και η παραπαιδεία βρίσκει έδαφος και πολλά θύματα εφόσον το κράτος , οι θεσμοί και τα κόμματα βολεύονται και δεν ενοχλούν τους κερδοσκόπους. 

Οι κατάλογοι διοριστέων καταργούνται και όσοι έχουν  υπομονή και χρήμα μπορούν να παρακαθίσουν σε εξετάσεις που στις πλείστες φορές οι θέσεις είναι δοσμένες ανεξάρτητα εάν πλήρωσες 200 ή 300 ευρώ για εξετάσεις;

Γι’ αυτό και οι πλείστοι που αναμένουν για χρόνια διορισμό απηύδησαν με τον εμπαιγμό και την κοροϊδία.

Στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας επικρατεί ένα χάος και άτομα χωρίς πτυχία βρίσκονται στη λίστα αναβαθμίσεων και  προαγωγής. Εξακολουθεί να επικρατεί το καθεστώς εάν έχεις μέσο διάβαινε. Μόνο αν ξεσπάσει καμιά νέα τραγωδία με θύματα παιδιά ή κακοποιημένες γυναίκες θα αποκαλυφθούν τα κακώς έχοντα.

Κράτος ανάλγητο με σαδιστικές τάσεις έναντι των πολιτών του που βαρέθηκαν να ακούνε  μόνο υποσχέσεις και «θα».

Η απόκτηση στέγης κατάντησε ένα άπιαστο όνειρο όπως και τα ενοίκια. Είναι γι’ αυτό που νέοι οικογενειάρχες στριμώχνονται στα σπίτια των γονιών ή των παππούδων τους  για να έχουν ένα κεραμίδι για να στεγάσουν την φτώχεια τους.

Και η καθημαγμένη Κύπρος βουλιάζει μέσα στα συσσωρευμένα προβλήματα με τους πολίτες της να παλεύουν μέσα σε συνθήκες δύσκολες και αντίξοες. Η μεγαλύτερη κοροϊδία και εμπαιγμός είναι οι πολλαπλές συντάξεις κυρίως των επωνύμων που πάντα βρίσκουν  την  πρόφαση της αντισυνταγματικότητας για να μην καταργηθούν.

Πριν μερικές μέρες σημειώθηκε ένα ντροπιαστικό περιστατικό σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Πάφο.  Συνελήφθησαν δύο ακτιβιστές επειδή εκτός γηπέδου ανάρτησαν την σημαία της Παλαιστίνης σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους λιμοκτονούντες στην Γάζα. Δεν τιμωρήθηκαν όμως εκείνοι που εντός του γηπέδου και στη διάρκεια του αγώνα κρατούσαν σημαίες του Ισραήλ και προκαλούσαν επεισόδια. Παρόν ήταν και ο Πρόεδρος ο  οποίος χαριεντιζόταν με την ομάδα του.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ο κόσμος να μην μπορεί να εκφράσει τα αισθήματα αλληλεγγύης υπέρ των Παλαιστινίων επειδή ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση του στηρίζουν το Ισραήλ που διαπράττει γενοκτονία και εθνοκάθαρση κατά των Παλαιστινίων; Αυτό είναι ένας επικίνδυνος αυταρχισμός που αγγίζει τα όρια του φασισμού.

Η ανευθυνότητα καλά κρατεί

Όπως αποδεικνύεται και φέτος με τα ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα αυτοί που είναι εντεταλμένοι να προστατεύουν τους πολίτες  δεν διδάχθηκαν  από τα λάθη τις παραλείψεις αλλά και τις ανεπάρκειες τους. Όλοι γνωρίζουν πως ο Ιούλιος είναι ο μήνας που ξεσπούν φονικές πυρκαγιές. Η τραγωδία στην ορεινή Λάρνακας πριν μερικά  χρόνια δεν έγινε μάθημα και σήμερα οι κάτοικοι της ορεινής Λεμεσού θρηνούν την απώλεια των σπιτιών και των περιουσιών τους και το τραγικότερο δύο ανθρώπινες ζωές. Κανένας δεν γνωρίζει ποια μέτρα λήφθηκαν για να μην επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες με θύματα. Βέβαια οι διαβεβαιώσεις που έδινε τον Ιούνιο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Λετυμπιώτης ότι είμαστε προετοιμασμένοι για την πρόληψη και αναχαίτιση πυρκαγιών μεταφράζονται σήμερα ως μια κακόγουστη φάρσα. Ένα κακό ανέκδοτο που εξελίχθηκε σε εφιάλτη.

Όλα γίνονται στο άρπα κόλλα, τυχαία,  απρογραμμάτιστα  χωρίς συντονισμό και πρόληψη. Δεν είναι τυχαίο που οι κάτοικοι των  περιοχών της ορεινής Λεμεσού οι οποίοι  επλήγησαν από τις πυρκαγιές ζητούν τις παραιτήσεις των υπευθύνων ακόμα και του Προέδρου.

Σίγουρα κανένας δεν θα παραιτηθεί όπως γίνεται πάντα και οι τραγωδίες και οι αδικίες θα συνεχίζονται μέχρι να ξυπνήσει ο κόσμος και να κατεβεί στους δρόμους .

Γιατί μόνο με την αντίσταση μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο την κατάσταση. Μόνο με την μαχητική αντίσταση μπορούν να στείλουν στα σπίτια τους αυτούς που αντί να βρίσκονται δίπλα στο λαό είναι απέναντι του.