Aναφορές για Κυπριακό ΑΟΖ στη συζήτηση για την έκθεση προόδου Τουρκίας

Θέλουμε την Τουρκία στην ΕΕ, αλλά η χώρα αυτή πρέπει να παίζει με τους κανόνες της Ένωσης και όχι όπως αυτή θέλει και πρέπει επειγόντως να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ήταν η γενική τοποθέτηση στις παρεμβάσεις όλων των Ευρωβουλευτών που μίλησαν στην χθεσινή ολομέλεια στο Στρασβούργο κατά τη συζήτηση για την έκθεση προόδου της Τουρκίας.European Parliament in Strasbourg

Ήταν γενική η παραδοχή ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της ΕΕ και διαδραματίζει ρόλο στην περιοχή ωστόσο υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις για το αν πρέπει ή όχι να ανοίξουν κεφάλαια στον ενταξιακό διάλογο και αν με αυτό το τρόπο η ΕΕ θα βοηθήσει την Αγκυρα να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

Αναφορές υπήρχαν για τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την κατοχή εδαφών στην Κύπρο , για την έκδοση της παράνομης Νavtex, τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα αλλά και την στάση της έναντι των δικαιωμάτων των ίδιων της των πολιτών. Διαφάνηκαν όμως και διαφορετικές προσεγγίσεις στις ίδιες τις πολιτικές ομάδες. Πάντως δεν έλειψαν και ξεκάθαρες αναφορές ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί και ότι δεν μπορεί η ΕΕ να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις των Κυπρίων Ευρωβουλευτών οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη η Τουρκία να πάρει τα ξεκάθαρα μηνύματα για τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και κατ` επέκταση και ολόκληρης της ΕΕ και να σεβαστεί το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο

Θεοχάρους: Απειλείται με διάλυση η Κυπριακή Δημοκρατία

Η έκθεση για την Τουρκία είναι απαράδεκτη διότι θέτει στο περιθώριο την Κυπριακή Δημοκρατία και την εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους και απειλεί να δημιουργήσει ένα τουρκικό προτεκτοράτο, ένα Δούρειο Ίππο δια του οποίου θα πλημμυρίσει η Ευρώπη με εκατομμύρια μουσουλμάνους φονταμενταλιστές ανέφερε στη δική της παρέμβαση η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους.

Είπε ότι η έκθεση αποσυνδέει το Κυπριακό από την ενταξιακή διαδικασία, προωθεί το άνοιγμα νέων κεφαλαίων χωρίς η Τουρκία να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και προς την Ένωση, προάγει την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης χωρίς η Τουρκία να έχει εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο και αρνείται να περιλάβει στην παράγραφο για το Κυπριακό, την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου, η οποία είναι αναπόσπαστο τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου και καθορίζει ρητώς ότι η ΕΕ αναγνωρίζει στο νησί ένα κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εντάχθηκε στην Ένωση ως ενιαίο κράτος με βάση το Πρωτόκολλο 10.

Είπε ακόμη ότι το ΕΚ δεν έχει αρμοδιότητα να καθορίσει την πολιτειακή μορφή της λύσης του Κυπριακού και συνεπώς η προώθηση συγκεκριμένης λύσης, η οποία νομιμοποιεί το συνεχιζόμενο έγκλημα πολέμου που διεξάγει η Τουρκία σε βάρος της Κύπρου εκθέτει και την ΕΕ σε σοβαρούς κινδύνους.
Το ΕΚ έχει ηθική υποχρέωση να διασφαλίσει ότι η λύση θα διέπεται από τις αρχές και αξίες της ΕΕ και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κυπριακού λαού , ανέφερε.

Η κ. Θεοχάρους σε άλλο σημείο τόνισε ότι θα θέλαμε ένα δημοκρατικό, προοδευτικό και σύγχρονο γείτονα που θα προστατεύει τους λαούς της περιοχής αλλά δυστυχώς η Τουρκία θέλει να ενταχθεί με τους δικούς της όρους και να κηδεμονεύει την ΕΕ.
Τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τη συμφωνία για επανεισδοχή με τα 27 κράτη μέλη αλλά όχι με την ΚΔ ενώ για το θέμα της βίζας αυτή παραχωρείται στους Κύπριους πολίτες μόνο αν δηλώσουν ότι είναι από την “ελληνοκυπριακή διοίκηση του Νότου”.

Πήρε απροβίβαστο η Τουρκία, λέει ο Χριστοφόρου
Αν πραγματικά το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να είναι αξιόπιστο και αντικειμενικό οφείλει να πει ευθέως στη Τουρκία ότι στην αξιολόγηση της με την ΕΕ παίρνει απροβίβαστο, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στα βασικά θέματα που άπτονται Ευρωπαϊκών Αρχών και Αξιών και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αλλά επιδείνωσε τη θέση της ακόμη περισσότερο συγκριτικά και με την περυσινή Έκθεση Προόδου, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου.

Δυστυχώς , πρόσθεσε, η Τουρκία συνεχίζει να μην εφαρμόζει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας που αποτελεί πρωτίστως ευθεία προσβολή και πρόκληση προς όλες τις χώρες μέλη και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, αρνείται να αναγνωρίσει τη Κύπρο χώρα-μέλος της ΕΕ και αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε Ευρωπαϊκή Χώρα αλλά και ουσιαστικά στην ίδια την ΕΕ, αρνείται να υιοθετήσει τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί και Κοινοτικό Κεκτημένο ,μη σεβόμενη κυριαρχικά δικαιώματα σε χώρα – μέλος της ΕΕ.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η ΕΕ ενώ ακόμη και για μικρά θέματα άλλων χωρών δεν επιδεικνύει καμία ανοχή επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις σε διάφορες χώρες ,στην Τουρκία επιδεικνύεται αδικαιολόγητα προκλητική ανοχή ενώ επιπλέον μέσα από την Έκθεση επιχειρείται επιβράβευση της με άνοιγμα κεφαλαίων και περαιτέρω εμβάθυνση της Τελωνειακής Ένωσης. Πιστεύω , είπε, ότι αυτή η τακτική αποδείχθηκε αναποτελεσματική και οδηγεί στη περαιτέρω αποθράσυνση της Τουρκίας.

Αναφέρθηκε και στην επανάληψη των συνομιλιών λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να συμβάλει στην επίτευξη λύσης.

Πιέστε την Τουρκία για τον στρατό και τις εγγυήσεις, δήλωσε ο Χατζηγεωργίου

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου, σκιώδης εισηγητής για την έκθεση, δήλωσε ότι έχει αρκετά θετικά στοιχεία αλλά και αρνητικά.
Αναφέρθηκε στο Κυπριακό και την επανάληψη των συνομιλιών για να τονίσει ότι επειδή υπάρχουν πιθανόν πραγματικές δυνατότητες επίλυσης, η ΕΕ δια των εκπροσώπων της πρέπει να παρακολουθήσει στενά αυτή τη νέα διαδικασία. Κάλεσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους εκπροσώπους της Κομισιόν και ιδιαιτέρως τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να είναι παρόντες στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να διασφαλίζεται πως οι προτάσεις που κατατίθενται συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο και πως η τελική λύση θα διατρέχεται από τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ.

Χαιρέτισε την ανάδειξη του κ. Ακιντζί στην ηγεσία των Τ/κ και τόνισε ότι αν οι δύο ηγέτες καταλήξουν σε συμφωνία για εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, τότε πρέπει να αυξηθεί η πίεση στην Τουρκία για θέματα που κυρίως την αφορούν και που είναι οι εγγυήσεις και ο στρατός. Κράτος μέλος δεν έχει ανάγκη εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, ο δε στρατός με την λύση πρέπει να αποσύρεται άμεσα, τόνισε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Είπε ακόμη ότι η έκθεση έχει θετικές αναφορές όσον αφορά την Κύπρο, το Κουρδικό και τα ανθρωπινά δικαιώματα στην Τουρκία ενώ διαφώνησε με το άνοιγμα των υπό αναφορά κεφαλαίων.
Η λύση, κατέληξε, θα εκπέμψει λαμπρό μήνυμα τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εκτός και αυτό το μήνυμα το έχει ανάγκη η Γηραιά ήπειρος.

Συλικιώτης: Η ΕΕ να πιέσει την Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι το EK πριν λίγους μήνες καταδίκασε τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία και διερωτήθηκε πώς αιτιολογείται σήμερα το αίτημα της εισηγήτριας για άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας. Τόνισε ότι για να ανοίξει το κεφάλαιο πρέπει πρώτα η Τουρκία να υπογράψει και να κυρώσει την σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Επεσήμανε πως η ΕΕ πρέπει να εμμείνει στην ανάγκη υλοποίησης όλων των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και των συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκίας πρώτα και κύρια προς όφελος του τούρκικου λαού.

Για το Κυπριακό ο κ. Συλικιώτης χαιρέτισε τις εκκλήσεις προς την Τουρκία να ξεκινήσει την απόσυρση του κατοχικού στρατού από την Κύπρο, να στηρίξει το έργο της ΔΕΑ, να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 για την Αμμόχωστο και το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο, και να συμβάλλει εποικοδομητικά στη λύση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Τόνισε δε πως είναι εξίσου σημαντικό να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα η ανάγκη να τερματιστεί άμεσα ο εποικισμός στα κατεχόμενα καθώς και να αποστρατιωτικοποιηθεί η Κύπρος.

Καμία πρόοδος από Τουρκία ενώ μιλάμε για έκθεση προόδου, τονίζει ο Μαυρίδης

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης στη δική του παρέμβαση τόνισε ότι είναι κοινή διαπίστωση όλων πως στην έκθεση για την Τουρκία δεν καταγράφεται καμία πρόοδος. Κάλεσε όλους να αναλογιστούν ότι η διαδικασία που μας έφερε εδώ είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια όταν η ΚΔ έκανε κάτι που πολλοί δεν θα έκαναν, δηλαδή συμφώνησε στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Απευθυνόμενος σε συνάδελφό του που μίλησε για συγκυρία για να ανοίξει ο δρόμος της Τουρκίας προς την ΕΕ, ο κ. Μαυρίδης είπε χαρακτηριστικά ότι όχι μόνο δρόμος μπορεί να ανοίξει αλλά λεωφόρος αν το ίδιο το ΕΚ ζητήσει από τον Ταγίπ Ερντογάν να την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, έδαφος ευρωπαϊκό, και να στηρίξει λύση στη βάση των αρχών και αξιών του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αυτό τόνισε θα δείξει ότι ενώ έχουμε πολιτικές διαφορές, πάνω από όλα και όλους βρίσκονται οι κανόνες της ΕΕ.

Απευθύνθηκε επίσης σε άλλο συνάδελφό του καλώντας τον να μην αναφερθεί ξανά σε “Βόρεια Κύπρο”.

Θέλουμε την Τουρκία στην ΕΕ ως δύναμη σταθερότητας και όχι παράγοντα αστάθειας, λέει ο Παπαδάκης
Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο όπου πρέπει να διαφανεί πραγματικά εάν θέλει η κυβέρνηση της Τουρκίας να αποτελέσει η χώρα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένεια,δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης. Τόνισε ότι τα ψέματα, οι τακτικές και οι σκοπιμότητες πρέπει να τελειώσουν. Πρέπει είπε, να πάει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι η Τουρκία οφείλει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κυριαρχία των γειτονικών κρατών της και το διεθνές δίκαιο.

Η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο σεβασμός των ελευθεριών και δικαιωμάτων των ίδιων των πολιτών της, η επίλυση του Κουρδικού προβλήματος, η εναρμόνιση με τις αρχές και αξίες της ΕΕ είναι μονόδρομος για την Τουρκία, σημείωσε.

Θέλουμε την Τουρκία στην ΕΕ ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας και όχι ως παράγοντα αστάθειας και ανωμαλίας που δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή, κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.