Δικαστήριο στο Ισραήλ επικύρωσε την απαγόρευση λειτουργίας του Al Jazeera

Eπικυρώθηκε σήμερα από ισραηλινό δικαστήριο η απαγόρευση για 35 ημέρες της λειτουργίας του Al Jazeera στο Ισραήλ, η οποία επιβλήθηκε από την κυβέρνηση για λόγους εθνικής ασφάλειας, με υπουργό να σημειώνει πως ελπίζει πως αυτή θα παραταθεί για άλλες 45 ημέρες μετά τη λήξη της το ερχόμενο Σάββατο.

Στις 5 Μαΐου, οι ισραηλινές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ που χρησιμοποιείται ως γραφείο από το Al Jazeera και είπαν ότι κλείνουν την επιχείρηση όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα, κατηγορώντας το τηλεοπτικό δίκτυο ότι προτρέπει σε εχθροπραξίες εναντίον του Ισραήλ.

Το Al Jazeera χαρακτήρισε τις κατηγορίες «επικίνδυνο και γελοίο ψέμα» που θέτει τους δημοσιογράφους του σε κίνδυνο.

Η σημερινή δικαστική απόφαση εγκρίνει με αναδρομική ισχύ την απαγόρευση των 35 ημερών μέχρι τις 8 Ιουνίου.

Ο υπουργός Επικοινωνιών δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να παρατείνει την απαγόρευση για άλλες 45 ημέρες

Ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου του Τελ Αβίβ Σάι Γιανίβ είπε πως έλαβε στοιχεία, τα οποία δεν προσδιόρισε, για μακρά και στενή σχέση ανάμεσα στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς και το Al Jazeera, που έχει έδρα το Κατάρ, κατηγορώντας το τηλεοπτικό δίκτυο ότι προωθεί τους σκοπούς της Χαμάς.

«Η ελευθερία της έκφρασης έχει ιδιαίτερη σημασία στη διάρκεια περιόδων πολέμου. Ωστόσο, όταν υπάρχει σημαντική βλάβη στην κρατική ασφάλεια, η τελευταία σκέψη έρχεται πρώτη», έγραψε.

Τι ισχυρίζεται το κανάλι

Το Al Jazeera, που έχει επικρίνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, από εκεί απ’ όπου μεταδίδει καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, δήλωσε στο δικαστήριο πως δεν υποκινεί τη βία ή την τρομοκρατία και πως η απαγόρευση είναι ένα δυσανάλογο μέτρο, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς για διασυνδέσεις με τη Χαμάς, ανέφερε πως οι δημοσιογράφοι του έχουν ένα ευρύ πεδίο εμπιστευτικών πηγών τόσο στην ισραηλινή όσο και στην παλαιστινιακή πλευρά.

Το δίκτυο κατηγορεί το Ισραήλ ότι έχει σκοτώσει εκ προθέσεως αρκετούς από τους δημοσιογράφους του στη Γάζα. Το Ισραήλ λέει πως δεν θέτει στο στόχαστρο δημοσιογράφους.

Οι ισραηλινοί πάροχοι δορυφορικής και καλωδιακής τηλεόρασης ανέστειλαν τις μεταδόσεις του Al Jazeera ακολουθώντας τις κυβερνητικές οδηγίες της 5ης Μαΐου. Ο υπουργός Επικοινωνιών δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να παρατείνει την απαγόρευση για άλλες 45 ημέρες.

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν τη διακοπή της λειτουργίας του Al Jazeera στο Ισραήλ.

Το Κατάρ, όπου έχουν τη βάση τους αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς, προσπαθεί να μεσολαβήσει για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων που θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα.