«Κυπρίων παροιμίες – ΤΡΙΛΟΓΙΑ»

Παρουσίαση/κυκλοφορία στις 27 του Ιούνη

To Ίδρυμα Λαογραφίας και Αγροτικής Ζωής «Χρίστος Κουρτελλάρης» ανακοινώνει ότι

ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η εκτύπωση της τρίτομης σειράς με το γενικό τίτλο «Κυπρίων παροιμίες – ΤΡΙΛΟΓΙΑ» και ήδη έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση παρουσίασης του έργου για τις 27 του Ιούνη 2024, στις 19:30, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Δομετίου «Σάββας και Βάσω Δημάδη».

Το έργο -το οποίο όπως έχει ήδη ανακοινωθεί εδώ και μερικούς μήνες, υπογράφει ο Κύπρος Κουρτελλάρης, δημοσογράφος/συγγραφέας- είναι έκδοση του Ιδρύματος Λαογραφίας και Αγροτικής Ζωής «Χρίστος Κουρτελλάρης» και την παρουσίασή του θα κάνει ο ο Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Δρ. Ευάγγελος Καραμανές, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στην σχετική πρόσκληση του Ιδρύματος και θα βρίσκεται μαζί μας στην Κύπρο τις ημέρες εκείνες. Σημειώνεται ακόμη ότι ο Δρ. Ευάγγελος Καραμανές προλογίζει το έργο, ανταποκρινόμενος επίσης θετικά και σε προηγούμενη σχετική παράκληση του συγγραφέα της «Τριλογίας».

Όπως προκύπτει από τον τίτλο του έργου, πρόκειται για έκδοση σε ένα από τα βασικά είδη της πλούσιας κυπριακής λαογραφίας, τις παροιμίες. Μέσα από τις χίλιες τόσες σελίδες της τρίτομης σειράς και κάπου τέσσερις χιλιάδες παροιμίες, τις ερμηνείες και αναλύσεις που τις συνοδεύουν, καταδεικνύεται πόσο αναπόσπαστο αλλά και σημαντικό κομμάτι, είναι η κυπριακή λαογραφία και λαϊκή παράδοση στον Πολιτισμό της χώρας και του λαού μας, στο λαϊκό Πολιτισμό. Ο οποίος, με τη σειρά του, είναι κομμάτι αλληλένδετο αυτής τούτης της μακραίωνης ιστορίας του τόπου και του λαού μας.

Το νέο αυτό πόνημα του Κύπρου Κουρτελλάρη αποτελείται από τρεις τόμους, ήτοι:

Ι. «Ο Άνθρωπος στον κυπριακό παροιμιακό λόγο»

ΙΙ. «Τα Ζώα στον κυπριακό παροιμιακό λόγο», και

ΙΙΙ. «Τα Φυτά στον κυπριακό παροιμιακό λόγο»

Η εκδήλωση, την οποία θα συντονίζει ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Γιάννης Νικολάου, Διευθυντής Ειδήσεων και Επικαίρων του ΡΙΚ, θα ξεκινήσει με καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Λαογραφίας και Αγροτικής Ζωής «Χρίστος Κουρτελλάρης», Καθηγητή Κώστα Γουλιάμο, Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και τέως πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σημειώνεται πως, πέραν της αντιφώνησης από τον συγγραφέα του έργου, στο πρόγραμμα της εκδήλωσης θα συμμετάσχει με συναφές μουσικό δρώμενο και ο γνωστός τραγουδοποιός και ερευνητής της κυπριακής μουσικής -και όχι μόνο- παράδοσης, Μιχάλης Χατζημιχαήλ με το σχήμα του.