Αντιδράσεις στη Βουλή των Ελλήνων για δήλωση Στυλιανίδη ότι “η μισή Κύπρος είναι τουρκική”

Αντιδράσεις στην Βουλή των Ελλήνων προκάλεσε η φράση του Υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος σε τοποθέτησή του την Τρίτη από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, μιλώντας για εθνικά θέματα και για τη σημασία των μαχών του ελληνισμού για την Κύπρο, σημείωσε ότι «η μισή Κύπρος είναι τουρκική». Μετά από αντίδραση του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η φράση του ήταν σε «εισαγωγικά» και ότι ο ίδιος έχει δώσει αγώνες για την Κύπρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στυλιανίδης επιχείρησε να αναδείξει ότι οι μάχες του ελληνισμού για την Κύπρο χρειάζεται να συνυπολογίζουν τον συσχετισμό δυνάμεων για να μην υπάρξουν στο μέλλον αντίστοιχες εθνικές τραγωδίες με εκείνη του 1974.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε, «και αν κάποιοι υπονοούν άλλου τύπου μάχες, όπως οι μάχες που έδωσε η χούντα και χάθηκε η μισή Κύπρος, εγώ είμαι εναντίον. Γιατί μεγάλωσα στην πράσινη γραμμή και ξέρω τι σημαίνουν οι μάχες να δίνονται απλώς και μόνο ως μάχες fake. Γιατί ο Ελληνισμός δεν έχει άλλα περιθώρια στη Κύπρο, γιατί η μισή Κύπρος είναι τουρκική».

Ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήττας ζήτησε από τον Υπουργό να παρέμβει στα πρακτικά και να διαγραφεί η φράση. «Είπατε ήδη ότι η μισή Κύπρος είναι τουρκική και μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Να διορθώσετε στα πρακτικά αυτά που είπατε στη Βουλή των Ελλήνων ότι η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική. Όχι Υπουργέ, είναι υπό κατοχή».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε να ανακληθεί η φράση και σημείωσε ότι ο Υπουργός την «είπε εν τη ρύμη του λόγου», δηλώνοντας «βέβαιη» ότι δεν την εννοούσε.

Πιο συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του, ο κ. Στυλιανίδης, σχολιάζοντας αιτιάσεις αναφορικά με το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε την τουρκική υποψηφιότητα Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ, σημείωσε: «Οφείλω να απαντήσω ως Έλληνας της Κύπρου και μάλιστα με στοιχεία. Και δίχως διάθεση αντιδικίας. Πρώτον, επειδή γράφηκαν και ακούστηκαν πολλά ότι υπήρξε κυπριακή υποψηφιότητα για την θέση του ΓΓ του Διεθνούς Ναυτικού Οργανισμού ΙΜΟ. Επικαλούμαι την δήλωση του κ. Χριστοδουλίδη που ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοια υποψηφιότητα».

«Ποτέ για τον χειρισμό που έκανε η ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία διαφωνία εκ μέρους της Κυριακής Προεδρίας. Μιλάμε για μάχες του ελληνισμού. Είχα την τύχη να είμαι κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μια περίοδο και βοήθησα όπου ο ελληνισμός έδωσε την μεγαλύτερη μάχη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Υπήρξε απόλυτη αρμονία σε όλες τις ενέργειας», συμπλήρωσε.

«Εάν κάποιοι υπονοούν άλλου τύπου μάχες, όπως οι μάχες που έδωσε η χούντα και χάθηκε η μισή Κύπρος, τότε είμαι εναντίον. Γιατί μεγάλωσα πράσινη γραμμή και ξέρω τι σημαίνει οι μάχες να δίνονται απλά και μόνο ως μάχες fake. Γιατί ο ελληνισμός δεν έχει άλλα περιθώρια στην Κύπρο. Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική», συμπλήρωσε.

Μετά την αντίδραση του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι η φράση του ήταν σε «εισαγωγικά» και ότι ο ίδιος έχει δώσει αγώνες για την Κύπρο. Παράλληλα, σημείωσε ότι έχουν γίνει αντίστοιχες διατυπώσεις με τις ίδιες λέξεις στην Κυπριακή Βουλή, ακόμη και από Προέδρους Κυπριακής Δημοκρατίας ακόμη και στην Κύπρο.

«Θεωρήθηκε από ορισμένους ότι εγώ παραχώρησα την μισή Κύπρο στην Τουρκία. Όσοι με ξέρουν, ξέρουν και τους αγώνες μου για την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Ήταν σε εισαγωγικά η φράση μου και πιστεύω ότι έτσι θα περάσει στα πρακτικά», σημείωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «παρακάμφθηκαν όμως όσα είπα για την πραγματική κατάσταση με τις υποψηφιότητες στον IMO. To πιο σημαντικό είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος στον οργανισμό και στη διεθνή ναυτιλία. Και οι κοινές μάχες του ελληνισμού για να επιβιώσει ο κυπριακός ελληνισμός στην Κύπρο πρέπει να είναι μάχες συνετές, με επίγνωση του συσχετισμού δυνάμεων».

«Γιατί αυτό που έγινε το ’74 και το υπονόησα αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα αρνηθούν τη ρεαλιστική πραγματικότητα τότε ο Κυπριακός ελληνισμός όχι απλά κινδυνεύει αλλά θα βρεθεί προ σκληρών διλημμάτων και δυστυχώς ο ελληνισμός – όπως έχει συμβεί και σε άλλες τραγωδίες – θα βρεθεί προ νέας εθνικής τραγωδίας», κατέληξε ο ίδιος.