Κυνική ομολογία Μπάιντεν: Είμαι και εγώ σιωνιστής

Ομολογία για την ανάληψη ευθύνης από το πρόεδρο των ΗΠΑ για το ολοκαύτωμα στην Γάζα!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την εβραϊκή γιορτή Χανουκά. Στη διάρκεια της εκδήλωσης δεσμεύθηκε να συνεχίσει να είναι στο πλευρό του Ισραήλ στον πόλεμό του με τη Χαμάς, λέγοντας παράλληλα ότι η «έξαρση αντισημιτισμού» σε όλο τον κόσμο «είναι αηδιαστική».

Oι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ μέχρι να απαλλαγούν από τη Χαμάς, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί – πρέπει να είναι προσεκτικοί. Η κοινή γνώμη μπορεί να αλλάξει εν μία νυκτί, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί», είπε χαρακτηριστικά. «Όπως είπα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η δέσμευσή μου για την ασφάλεια του εβραϊκού λαού και την ασφάλεια του Ισραήλ, το δικαίωμά του να υπάρχει ως ανεξάρτητο εβραϊκό κράτος, είναι ακλόνητη».

«Η ζεστασιά και η σύνδεση που νιώθω με την εβραϊκή κοινότητα είναι αδιαμφισβήτητη», συνέχισε ο Μπάιντεν προσθέτοντας: «βρέθηκα σε μπελάδες και επικριτικά σχόλια όταν είπα πριν από μερικά χρόνια ότι δεν χρειάζεται να είσαι Εβραίος για να είσαι Σιωνιστής και εγώ είμαι Σιωνιστής».

Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στην περίπλοκη σχέση που έχει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται σε «δύσκολη θέση» και ότι οι δυο τους είχαν αρκετές διαφωνίες όλα αυτά τα χρόνια αλλά και στην παρούσα φάση.

Αποκάλυψε επίσης ότι είχε γράψει σε μια παλιά τους κοινή φωτογραφία «Μπίμπι σ’ αγαπώ, αλλά δεν συμφωνώ με ότι πεις». «Είναι περίπου το ίδιο σήμερα», σχολίασε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας: «Είχα τις διαφορές μου με κάποιους στην ισραηλινή ηγεσία».

Πάντως δεν διευκρίνισε ποιες διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των δύο ανδρών, αν και τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ότι αφορούν ζητήματα σχετικά με τον πόλεμο κατά της Χαμάς και τη μεταχείριση των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.