Αξιοποίηση φυσικού αερίου συζήτησαν οι Υπουργοί Ενέργειας Κύπρου – Αιγύπτου

Τρόπους για ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, μεταξύ άλλων προς επίσπευση της ανάπτυξης του συμπλέγματος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κύπρου, με τη μεταφορά αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο να αποτελεί μια από τις κύριες επιλογές για την αξιοποίησή τους, συζήτησαν ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου και ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Τάρεκ Ελ Μόλα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, ο κ. Παναστασίου επέστρεψε σήμερα από το Κάιρο, όπου, στο περιθώριο της ενεργειακής έκθεσης και συνεδρίου EGYPES 2024, είχε χθες σειρά επαφών για θέματα ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και κατ’ ιδίαν συνάντησης με τον Αιγύπτιο ομόλογο του.

Συγκεκριμένα, Παπαναστασίου και Ελ Μόλα είχαν το απόγευμα της Τρίτης μια «ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία ανασκόπησαν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα της γεώτρησης αξιολόγησης στην ανακάλυψη φυσικού αερίου “Cronos”, εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, παράλληλα, τρόπους για ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, μεταξύ άλλων προς επίσπευση της ανάπτυξης του συμπλέγματος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κύπρου, με τη μεταφορά αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο να αποτελεί μια από τις κύριες επιλογές για την αξιοποίησή τους, προστίθεται.

Της συνάντησης με τον Αιγύπτιο Υπουργό Πετρελαίου είχαν προηγηθεί χωριστές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του East Mediterranean Gas Forum Οσάμα Μομπάρεζ, καθώς και με ανώτερα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών Eni, TotalEnergies, Chevron και ExxonMobil, για συζήτηση των ερευνητικών τους προγραμμάτων και της ταχείας ανάπτυξης των ανακαλύψεών τους εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο κ. Παπαναστασίου επισκέφθηκε, επίσης, το περίπτερο της Κύπρου στην έκθεση EGYPES 2024.