Ο ΠτΔ ζήτησε από ΓΓ ΟΗΕ και Τατάρ να επισκεφθούν το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι ΔΕΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε την Παρασκευή γραπτώς από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να επισκεφθούν μαζί το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ) εντός των προσεχών ημερών, «για να στείλουμε και ένα θετικό μήνυμα», όπως δήλωσε το Σάββατο ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι για το θέμα απευθύνθηκε γραπτώς και προς τον ΓΓ των ΗΕ.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να στέλνει θετικά μηνύματα, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει ανταπόκριση και ότι η αποδοχή του οτιδήποτε που οδηγεί σε μια άλλη μορφή λύσης πέραν του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι καν στο τραπέζι για συζήτηση.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, και κληθείς να σχολιάσει τους τουρκικούς σχεδιασμούς στο Βαρώσι με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σίγουρα η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα, όπως αυτό».

«Θα προβούμε σε όλα τα διπλωματικά, στα πολιτικά διαβήματα, αλλά ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε όλα αυτά τα τετελεσμένα είναι η επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος».

Αναφέροντας ότι θέλει να είναι απόλυτα ειλικρινής με την κυπριακή κοινωνία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι για αυτό τον λόγο που από την πρώτη μέρα εργαζόμαστε παρά τις δυσκολίες, παρά τις προκλήσεις – ακούω καθημερινά δηλώσεις σε σχέση με το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών, μια αρνητική προσέγγιση ειδικότερα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».

«Φτάνουμε κοντά και στην 20η Ιουλίου και αντιλαμβάνεστε θα υπάρξουν τα σχετικά ανάλογα πανηγύρια στις κατεχόμενες περιοχές», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, διότι ο μοναδικός τρόπος να αποτρέψουμε νέα τετελεσμένα, ανάμεσα σε πολλούς άλλους λόγους, για μας μόνο η λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου είναι η μόνη επιλογή.

Ανέφερε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β» και «θα πράξουμε και πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν» και πρόσθεσε πως δεν θα εμπλακεί σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, ειδικότερα δημόσια.

«Καθημερινά μέσα από ενέργειες μας επιχειρούμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες», ανέφερε και πρόσθεσε πως ήταν για αυτό τον λόγο που χθες (Παρασκευή) απευθύνθηκε «και στον ΓΓ των ΗΕ και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη γραπτώς, ζητώντας μέσα στο επόμενο διάστημα, περί τα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου, να μεταβούμε μαζί στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι για το θέμα των αγνοουμένων». 

«Μαύρες επέτειοι, 20η Ιουλίου, τόσοι πολλοί αγνοούμενοι» ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτό αφορά «ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα, έτσι ώστε να στείλουμε και ένα θετικό μήνυμα, και η δική μας πλευρά θα συνεχίσει να στέλνει θετικά μηνύματα ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει ανταπόκριση».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «προηγουμένως έγινε διάλογος, υπήρξαν κάποια προβλήματα και απευθύνθηκα γραπτώς στον ΓΓ των ΗΕ και τον κ. Τατάρ ζητώντας μαζί να πάμε στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι, στέλνοντας και ένα μήνυμα στην κοινωνία».

«Έχουμε και κάποιες άλλες σκέψεις που, ήδη, έχουμε επεξεργαστεί δείχνοντας ακριβώς την καλή μας θέληση, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών που είναι ο μεγάλος, ο εθνικός στόχος», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν οι σκέψεις αφορούν Τουρκοκύπριους ή διαδικασία συνομιλιών, ο Πρόεδρος είπε «και όχι μόνο» και πρόσθεσε πως οι σκέψεις αφορούν «τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και γενικότερα τις συνομιλίες και οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά».

Ερωτηθείς πώς μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες εφόσον η τουρκοκυπριακή πλευρά θέτει θέμα κυριαρχικής ισότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι «η αποδοχή του οτιδήποτε που οδηγεί σε μια άλλη μορφή λύσης πέραν του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι καν στο τραπέζι για συζήτηση».

«Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια τέτοια συζήτηση και ούτε η διεθνής κοινότητα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «έχετε δει το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, την ξεκάθαρη τοποθέτηση του μετά την πρόσφατη συζήτηση».

Ανέφερε επίσης ότι «την ίδια στιγμή το εύκολο για μένα θα ήταν αν μπω σε ένα παιγνίδι δημόσιο καθημερινής επίρριψης ευθυνών, αλληλοκατηγοριών κ.ο.κ» και διερωτήθηκε ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα.

«Το συμφωνημένο πλαίσιο είναι εκεί, το συμφωνημένο πλαίσιο μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες, είμαι έτοιμος να συζητήσω ανησυχίες, έγνοιες, αλλά πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου», κατέληξε.