Τουρκία: Εκπλήξεις στη σύνθεση της κυβέρνησης Ερντογάν

Αρκετές εκπλήξεις περιλαμβάνει η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, η οποία ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου .

Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε εκτός της νέας κυβέρνησης πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Χουλουσί Ακάρ και ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμπεριέλαβε στο υπουργικό συμβούλιό του -στη θέση του υπουργού Οικονομικών– τον πρώην επικεφαλής της οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ, τον άνθρωπο που βοήθησε σημαντικά την οικονομία το 2015.

Ο Σιμσέκ έχαιρε του σεβασμού των επενδυτών, όταν είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2009 ως το 2018. Ένας σημαντικός ρόλος γι’ αυτόν τώρα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αποστασιοποίηση από χρόνια επιμονής στα χαμηλά επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό και του κρατικού ελέγχου των αγορών.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως, αν συνεχιστούν οι σημερινές πολιτικές, η οικονομία οδεύει προς αναταραχή, καθώς τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχουν εξανεμισθεί και ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί.

Στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται ο Χακάν Φιντάν, ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ.

Επίσης, αποχωρούν ο Χουλουσί Ακάρ από το υπουργείο Άμυνας –τη θέση του παίρνει ο Γιασάρ Γκιουλέρ- και ο Σουλεϊμάν Σοϊλού από το υπουργείο Εσωτερικών –τα καθήκοντά του αναλαμβάνει ο Ali Yerlikaya.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορίζεται ο Σεβντέτ Γιλμάζ.

Ανάρτηση Τσαβούσογλου

Μετά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έμεινε εκτός του νέου σχήματος, έστειλε το δικό του μήνυμα.

Όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Εύχομαι καλή τύχη στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους με τους οποίους βρέθηκα στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο μας υπουργικό συμβούλιο. Για τον αιώνα της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν υπάρχει σταματημός, ο δρόμος συνεχίζεται».