Αντιπερισπασμός Ζελένσκι στην Υπερδνειστερία: «Ρώσοι φύγετε αν θέλετε να ζήσετε»

Το Κίεβο μετά την μεγάλη στρατηγική ήττα που υπέστη στο Μπάκχμουτ με παραινέσεις από τους Δυτικούς συμμάχους του αναζητά την δημιουργία αντιπερισπασμών που να αναγκάσουν τους Ρώσους να διασπείρουν τις δυνάμεις τους και να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους στο κεντρικό Ντόνμπας, δημιουργώντας νέες εστίες σύγκρουσης στην Υπερδνειστερία όπως και σε ρωσικές περιοχές δίπλα στα ουκρανικά σύνοροα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Β.Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στην Μολδαβία απευθυνόμενος στους 1.800 Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται αναπτυγμένοι στην Υπερνδειστερία είπε «Να αποχωρήσετε αν θέλετε να ζήσετε».

Προφανώς το Κίεβο με την άδεια της Μολδαβίας ετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση στην ευάλωτη από τακτικής άποψης Μολδαβία η οποία είναι απλώς μία στενή λωρίδα γης περικυκλωμένη από εχθρικές για τους Ρώσους χώρες.

Η αλήθεια είναι πως αν η Ουκρανία επιχειρήσει κατά της Υπερδνειστερίας τα πράγματα για τους Ρώσους θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

Σχετική ανακοίνωση για μία τέτοια πιθανή ενέργεια εξέδωσε πριν τρεις μήνες στο Telegram το ρωσικό ΥΠΑΜ και αναμετέδωσε το Ria Novosti.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στο εγγύς μέλλον το καθεστώς του Κιέβου προετοιμάζει μια ένοπλη πρόκληση κατά της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Πρίντεστρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή του εθνικιστικού σχηματισμού του Αζόφ»

Να σημειωθεί πως η Υπερδνειστερία δεν είναι αναγνωρισμένη Δημοκρατία και συνεπώς η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της δεν θεωρείται εισβολή αλλά θα αποτελούσε τρομακτικό πλήμγα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα ουκρανικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο σημείο που υπάρχει το μικρότερο πλάτος της Υπερδνειστερίας μεταξύ Ουκρανίας και Μολδαβίας στο Πλατόνοβο.

Βόρεια του Πλατόνοβου, υπάρχει μία λωρίδα γης μόλις δεκαπέντε χιλιομέτρων που χωρίζει την Ουρκρανία με την Μολδαβία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικός στόχος της ουκρανικής επίθεσης δεν είναι μόνο να προκαλέσουν μία βαριά ήττα και ένα γεωπολιτικό χτύπημα στην Ρωσία αλλά και να καταλάβουν την τεράστια ρωσική αποθήκη όπλων και πυρομαχικών  της Κομπάσνα η οποία λέγεται ότι έχει μέσα αρκετό πολεμικό υλικό για να στηρίξει τον ουκρανικό Στρατό για ένα έτος επιχειρήσεων!

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η Ουκρανία θα καταγάγει μία εύκολη νίκη αφού η Υπερδνειστερία μόνο από αέρος μπορεί να εφοδιαστεί από τους Ρώσους.

Το μείζον πρόβλημα για την Ρωσία είναι ότι έχει απολέσει την βόρεια όχθη του ποταμού Δνείπερου και από το σημείο που βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν να εκτελέσουν χερσαία επιχείρηση κατά της Οδησσού, ούτε βέβαια κάποια αποβατική επιχείρηση δεδομένου ότι οι ουκρανικοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι θα καταστρέψουν τα ρωσικά πλοία πριν πλησιάσουν στις ακτές.

Άρα η Υπερδνειστερία μπορεί να ενισχυθεί μόνο από αεροαποβατική επιχείρηση.

Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, με δεδομένο ότι πρέπει να πετάξουν επάνω από εχθρικό έδαφος, δηλαδή την Ουκρανία ή και την Μολδαβία, αν επιχειρήσουν να κινηθούν με κατεύθυνση δυτική και εν συνεχεία να »στρίψουν» βορειανατολικά.

Το έδαφος που θα πρέπει να υπερασπιστούν οι Ρώσοι έχει μικρή έκταση, είναι πολύ μακριά από τις πιο κοντινές ρωσικές δυνάμεις, βρίσκεται από το εχθρικό έδαφος σε απόσταση βολής ελαφρών όπλων και για να σταλούν ενισχύσεις θα πρέπει να περάσουν μέσα από εχθρικά ελεγχόμενη περιοχή.

Πρακτικά η επίτευξη του αντικειμενικού στόχου των Ουκρανών ειδικά αν χρησιμοποιήσουν εμπειροπόλεμες δυνάμεις, όπως η Ταξιαρχία Αζόφ που επανασυστήθηκε, δεν θα διαρκέσει περισσότερο από  μία ή δύο το πολύ ημέρες.

Τις υπόλοιπες ρωσικές δυνάμεις μπορούν εύκολα να τις καταβάλουν στις επόμενες ημέρες αλλά τον έλεγχο της αποθήκης θα τον έχουν σε 48 ώρες, εκτός αν οι Ρώσοι έχουν κάποιο σύστημα καταστροφής της προκειμένου να μην πέσει στα χέρια του εχθρού.

Η αποθήκη θα ανατιναχτεί.

Σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται ότι θα προκαλείτο σεισμική δόνηση της τάξης των 3,5 Ρίχτερ, με ανυπολόγιστες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή και την Μολδαβία σε ότι αφορά την καταστροφή του οικοσυστήματος, αλλά προκειμένου να μην πέσει η αποθήκη στα χέρια των Ουκρανών αυτό είναι μία λογική κίνηση.

Ήδη η Ρωσία έχει προειδοποιήσει την Μολδαβία η οποία θεωρείται ότι θα συμμετάσχει στην επιχείρηση καθ’ οιονδήποτε τρόπο (η Μολδαβία θεωρείται πλέον «αποικία» των ΗΠΑ και της ΕΕ) και αντίστοιχα θεωρείται ήττα της ρωσικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής το ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει διαρκούντος του πολέμου την μετακίνηση του Κισινάου στο δυτικό στρατόπεδο.