Οι αρχές στην Ινδία ερευνούν τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 288 ανθρώπους, διαβεβαιώνοντας ότι «κανένας υπεύθυνος» για το δυστύχημα δεν θα γλιτώσει.
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για θύματα έχουν ολοκληρωθεί και τώρα έχουν ξεκινήσει οι ανακρίσεις για να εξακριβωθεί πώς ακριβώς σημειώθηκε το δυστύχημα.
Προς το παρόν επικρατεί σύγχυση, αλλά η εφημερίδα Times οf India, επικαλούμενη την προκαταρκτική έκθεση, αναφέρει σήμερα ότι «ανθρώπινο λάθος» ενδέχεται να προκάλεσε τη σύγκρουση των τριών τρένων, μία από τις χειρότερες σιδηροδρομικές τραγωδίες στην ιστορία της Ινδίας.
Το Coromandel Express, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Καλκούτα- Μαντράς, έλαβε άδεια να εισέλθει στην κεντρική σιδηροδρομική γραμμή, αλλά λόγω ανθρώπινου λάθους μπήκε σε άλλη στην οποία ήδη βρισκόταν εμπορική αμαξοστοιχία, εξηγεί η αστυνομία.
Το επιβατικό τρένο προσέκρουσε με ταχύτητα 130 χιλιομέτρων την ώρα πάνω στην εμπορική αμαξοστοιχία. Τρία βαγόνια έπεσαν στη διπλανή σιδηροδρομική γραμμή, με αποτέλεσμα να χτυπήσουν το πίσω μέρος ενός τρένου εξπρές που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Μπανγκαλόρ- Καλκούτα. Αυτή η σύγκρουση προκάλεσε τις περισσότερες ζημιές, προσθέτουν οι Times.
Τουλάχιστον 288 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 900 τραυματίστηκαν. Αλλά ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί και να φτάσει τους 380 νεκρούς, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της πυροσβεστικής του κρατιδίου Οντίσα, τον Σουντχάνσου Σαράντζι.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης σταμάτησαν χθες το βράδυ, περίπου 24 ώρες μετά το δυστύχημα. «Όλα τα πτώματα και οι τραυματισμένοι επιβάτες έχουν απομακρυνθεί από τον χώρο του δυστυχήματος», δήλωσε αξιωματούχος του Μπαλασόρ.
Σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία πολλοί είναι αυτοί που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα αναποδογυρισμένα βαγόνια με τις ελπίδες να ανασυρθούν ζωντανοί να λιγοστεύουν όσο περνάει η ώρα.
«Δεν ελπίζουμε πως θα βρούμε κανέναν αγνοούμενο ζωντανό», είπε ο επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Οντίσα, Sudhanshu Sarangi, στο τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι NDTV, σύμφωνα με το CNN.
Σύμφωνα με τον Αμιτάμπ Σάρμα, διευθυντή των ινδικών σιδηροδρόμων, δύο επιβατικά τρένα «ενεπλάκησαν ενεργά στο δυστύχημα». Μια εμπορική αμαξοστοιχία ήταν σταθμευμένη στο σημείο όπου σημειώθηκε η τραγωδία, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
«Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών είναι δύσκολο να εκτιμηθεί προς το παρόν», εξήγησε ο ίδιος διότι πολλοί επιβάτες είναι πιθανό να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.
Κενά ασφαλείας
Ήδη έχουν ξεκινήσει σενάρια περί «ανθρώπινου λάθους» καθώς το ένα τρένο φαίνεται πως βρέθηκε σε λάθος γραμμή, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τα αίτια παρά μόνο διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει ενδελεχής έρευνα.
Ωστόσο, οι αναφορές περί ανθρώπινου λάθους δεν μπορούν να κρύψουν τα μεγάλα προβλήματα στα τρένα εδώ και δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σχετική βελτίωση στα θέματα ασφάλειας τα τελευταία χρόνια.
Επικρίσεις της αντιπολίτευσης – Στον τόπο της τραγωδίας ο Μόντι
Στελέχη της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία έως τώρα και αναρωτιούνται για ποιο λόγο δεν έχει υποβληθεί ακόμα η παραίτηση των αρμόδιων υπουργών κάτι που είχε συμβεί σε προηγούμενα δυστυχήματα και ζητούν από την κυβέρνηση να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.
Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε συντετριμμένος στο Twitter τις πρώτες ώρες και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τον τόπο του δυστυχήματος .
Το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της Ινδίας σημειώθηκε στις 6 Ιουνίου 1981 όταν εκτροχιάστηκε επιβατική αμαξοστοιχία στο κρατίδιο Μπιχάρ και επτά βαγόνια έπεσαν από γέφυρα στα νερά του ποταμού Μπαγκμάτι, με αποτέλεσμα 800 με 1.000 άνθρωποι να βρουν τον θάνατο.