Γ.Γ. ΑΚΕΛ:«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην χάσει ο κόσμος τα σπίτια του»

Ανησυχία ότι υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί Κύπριοι να χάσουν τα σπίτια τους με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις που προωθεί η Κυβέρνηση, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην περάσουν τέτοιες πρόνοιες.20150215_antros

«Δυστυχώς το μοντέλο το οποίο επιχειρείται να εφαρμοστεί στην Κύπρο είναι το ιρλανδικό και πάρα πολλοί στην Ιρλανδία έχασαν τα σπίτια τους με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να μην περάσουν τέτοιες πρόνοιες και ευχήθηκε να βρει στήριξη σε αυτή του την προσπάθεια από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο παρέδωσε επιταγή €1000 εκ μέρους του κόμματος, ο κ. Κυπριανού συνεχάρη το Δίκτυο για τα προγράμματα που εκπονεί σε εθελοντική βάση με σκοπό τη στήριξη όλων όσοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι εκείνος που έχει την κύρια ευθύνη για να στηρίξει όσους υποφέρουν από τις συνέπειες της κρίσης είναι το κράτος με την κοινωνική πολιτική που πρέπει να καθορίσει.

«Λυπούμαι να πω πως αυτή η Κυβέρνηση στρέφεται προς ακριβώς την αντίθεση κατεύθυνση αντί αυτής που θα έπρεπε να διαμορφώνει στις συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας. Οι εθελοντικές οργανώσεις θα έπρεπε να συμπλήρωναν την προσπάθεια την οποία το κράτος θα έπρεπε να καταβάλει», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή πάνω από 50.000 οικογένειες στην Κύπρο σιτίζονται από τα κοινωνικά παντοπωλεία και το 29% ή 240.000 περίπου Κύπριοι ζουν στο όριο της φτώχειας.

«Αυτό λέει πάρα πολλά για το πού οδηγεί η πολιτική της λιτότητας την οποία η Τρόικα έχει επεκτείνει σε όλες τις χώρες, οι οποίες έχουν ενταχθεί σε μνημόνιο, αλλά να πω ότι στη δική μας περίπτωση δυστυχώς, η Κυβέρνηση όχι απλά και μόνο δέχεται αδιαμαρτύρητα αυτές τις πολιτικές αλλά με δικές της προτάσεις τις κάνει ακόμα πιο αντιλαϊκές», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι εθελοντικές οργανώσεις είναι πραγματικές οάσεις «οι οποίες βοηθούν τους συμπατριώτες μας να ξεπεράσουν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν», ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που είναι μέρες αγάπης.

Ο Επικεφαλής του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάκης Συμεού, παραλαμβάνοντας την επιταγή, διαβεβαίωσε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι αυτή η σημαντική βοήθεια θα πιάσει τόπο αυτές τις μέρες δίνοντας τρόφιμα σε άτομα που έχουν ανάγκη.

«Δυστυχώς να πω ότι πολλαπλασιάζονται αυτοί που μας έχουν ανάγκη και αποτείνονται κοντά μας», ανέφερε, ευχαριστώντας παράλληλα τους εθελοντές που στηρίζουν ολόχρονα τα διάφορα προγράμματα του δικτύου.

Παράλληλα ο κ. Συμεού μετέφερε την ανησυχία πολλών ανθρώπων που επικοινωνούν με την οργάνωση και αγωνιούν να μην χάσουν το σπίτι τους και τους οποίους βοηθούν μέσω χρηματοοικονομικών συμβολών και νομικής αρωγής. Πρόσθεσε ότι, λόγω του τρόπου που συζητείται το πλαίσιο αφερεγγυότητας τις τελευταίες μέρες έχουν πολλαπλασιαστεί αυτές οι ανησυχίες.

Εκ μέρους της ΠΕΟ, που είναι ο κύριος υποστηρικτής του Δικτύου, επιταγή παρέδωσε ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης Πάμπης Κυρίτσης.
Σε δηλώσεις του για θέματα οικονομίας, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι η πιο μεγάλη ανησυχία της ΠΕΟ είναι ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος, ενώ είναι μέτρα που τρέχουν εδώ και δύο χρόνια και η ύφεση δεν μειώνεται αλλά μεγαλώνει και η ανεργία δεν περιορίζεται αλλά μεγαλώνει, εμφανίζονται αυτά τα μέτρα ως να είναι οι εξαγγελία που θα δημιουργήσει συνθήκες για να ξεπεραστεί η κατάσταση.

Κάτι τέτοιο, είπε, είναι ανησυχητικό, αφού δεν μπορεί να εμφανίζονται ότι θα επιλύσουν τα προβλήματα, προγράμματα που είναι ήδη στον προϋπολογισμό όπως τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας για την ανεργία που ίσχυαν και πέρυσι.

«Εμείς είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και απογοητευμένοι για το γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατηγική ανάκαμψης και ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και θα ενταθεί η κατάσταση της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης», ανέφερε.

Αναφορικά με τη σημερινή άρση όλων των περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές από σήμερα, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι το να σωθεί το τραπεζικό σύστημα ή να υπάρχουν στους προϋπολογισμούς πλεονάσματα από μόνο του δεν σημαίνει ότι αλλάζει η κοινωνική και οικονομική κατάσταση που αφορά τους εργαζόμενους και τον τόπο.

«Ναι είναι θετικό να βελτιώνεται η εικόνα του τραπεζικού συστήματος, είναι θετικό να βελτιώνεται η εικόνα των δημοσίων οικονομικών, αλλά αυτό το πράγμα πρέπει να έχει αντανάκλαση πάνω στις συνθήκες ζωής των ανθρώπων», είπε.

Διερωτήθηκε τί αξία έχει το να πει κανείς ότι τα νούμερα και οι αριθμοί πάνε καλύτερα, αν θυσιάζονται οι άνθρωποι με απολύσεις, εκποιήσεις σπιτιών και αύξηση της ανεργίας. Πρόσθεσε ότι αυτό που επιθυμεί να δει είναι αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων προς το καλύτερο κάτι που δεν βλέπει.