Κυπριακό: Αισιόδοξος για το πάρε δώσε ο Αιντα

Αύριο η συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Την Τρίτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπερθ Αιντα, ο οποίος επιστρέφει απόψε στην Κύπρο  για να συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών την άνοιξη.espen_barth_eiden1

Η  ε/κ πλευρά- όπως δήλωσε άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  την περασμ’ενη βδομάδα- θα αναμένει πληροφόρηση από τον κ. Αιντα προτού ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις σε σχέση με τις συνομιλίες. Η ε/κ πλευρά τονίζει επίσης ότι αν η Τουρκία, μετά την έναρξη των συνομιλιών, παραβιάσει ξανά την κυπριακή ΑΟΖ, τότε θα αναστείλει και πάλι τη συμμετοχή της στις συνομιλίες.

Η ε/κ πλευρά εμμένει στη θέση ότι πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην κατάσταση πραγμάτων του Σεπτεμβρίου 2014, πριν την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλλομένους, NAVTEX, η οποία είναι σε ισχύ μέχρι τις 6 Απριλίου, δηλαδή σήμερα.Πάντως σύμφωνα με κύκλους του ΟΗΕ δεν θα ανανεωθεί.

Σημειώνεται ότι τέλη Μαρτίου ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ότι ο κ. Αιντα θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 6 Απριλίου “ως συνέχεια των ενθαρρυντικών ενδείξεων που πήρε από το τελευταίο του ταξίδι αναφορικά με την πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών”.

Αναφέρθηκε ακόμη ότι θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους δύο ηγέτες για να συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών την `ανοιξη, ενώ παράλληλα θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο κ. Αιντα εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος σχετικά με τις προοπτικές για επιστροφή σε δομημένες, προσανατολισμένες σε αποτελέσματα συνομιλίες και προβλέπει στην επίσκεψη αυτή ως ένα βασικό βήμα προς ανανέωση της δυναμικής για τις συνομιλίες.

Ο Αιντ βρίσκεται στην Τουρκία για «επαφές» και την  Τετάρτη ο Αιντα θα  έχει συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή .

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στόχος είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν το Σεπτέμβριο του 2014. Αυτό, όπως διαφαίνεται, αναμένεται να γίνει, αν συμφωνηθεί, τέλος Απριλίου αρχές Μαϊου.Η συγκεκριμένη ημερομηνία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα ανακοινωθεί μετά από διαβούλευση.

Αναχωρεί από την Κύπρο το βράδυ της Τετάρτης.

 

Αντιπραθέσεις  στα κατεχόμενα

Συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών, με τις προηγούμενες συγκλίσεις σε ισχύ, επιθυμούν οι κύριοι υποψήφιοι για την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας στη διαδικασία της 19ης Απριλίου όπου θα αναδειχθεί ο “πρόεδρος” αλλά ταυτόχρονα και ο συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Διαπραγματεύσεις που αναμένεται να επαναρχίσουν, όπως όλα δείχνουν, μετά τις “εκλογές” αυτές.

Ντερβίς Έρογλου, Σιμπέλ Σιμπέρ, Μουσταφά Ακιντζί και Κουντρέτ Οζερσάι κλήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις του ΚΥΠΕ που αφορούν την επανέναρξη των συνομιλιών, το επίπεδο και τα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν, τη στάση τους έναντι των παλιών συγκλίσεων και του ζητήματος των εγγυήσεων, με το τελευταίο να προσεγγίζεται διαφορετικά. Κανείς τους ωστόσο δεν πιστεύει ότι η ένταξη στην ΕΕ αρκεί ή αποτελεί εγγύηση από μόνη της.

«Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν από εκεί που έμειναν, δηλαδή από το στάδιο του πάρε – δώσε, άλλωστε αυτό δήλωσε και ο κ. Αιντα», είπε στο ΚΥΠΕ ο υποψήφιος, Ντερβίς Έρογλου. “Οι παράμετροι των ΗΕ είναι φυσικά σημαντικές και δείχνουν το δρόμο για να μπορέσουν οι πλευρές να συγκλίνουν. Ωστόσο το σημαντικό είναι πώς ερμηνεύονται οι παράμετροι των ΗΕ. Κατ` εμάς, οι παράμετροι αυτοί πρέπει να αξιολογηθούν σωστά, υπό το φως των πραγματικοτήτων στην Κύπρο, με στόχο τη διαφύλαξη της ειρηνικής λύσης που θα βρεθεί και να μην δημιουργούνται νέα πεδία σύγκρουσης. Γι’ αυτό το λόγο εγώ τονίζω πάντα ότι είναι πιο σημαντικό από το όνομα της λύσης, το περιεχόμενό της να είναι μόνιμο και βιώσιμο”.

Σε περίπτωση που εκλεγεί η υποψήφια του ΡΤΚ, Σιμπέλ Σιμπέρ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν μεταξύ των ηγετών, με στόχο την επίτευξη μιας ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα, στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977-79 και στα κοινά ανακοινωθέντα της 23ης Μαϊου, 1ης Ιουνίου και 11ης Φεβρουαρίου. “Στο σημείο που βρισκόμαστε, στόχος μας δεν είναι να μπούμε σε περιπέτειες αλλά να σχεδιάσουμε και να καταλήξουμε σε μια διαδικασία που θα επικεντρωθεί σε μια λύση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές,” είπε στο ΚΥΠΕ.

Εδώ και χρόνια χάθηκε χρόνος με τις διαπραγματεύσεις και υπάρχει ανάγκη και οι δύο πλευρές να δείξουν αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο υποψήφιος Μουσταφά Ακιντζί.

Τόνισε ότι αν οι συνομιλίες διεξαχθούν στο επίπεδο των ηγετών, μπορεί να είναι λόγος για να υπάρξει ένα πιο γρήγορο αποτέλεσμα, διαβεβαιώνοντας ότι “είμαι δεσμευμένος στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, όπου γίνεται αποδεκτή η ύπαρξη των διαπραγματευτών αντί των ηγετών. Άρα είναι φυσιολογικό να μην αλλάξει αυτό το πλαίσιο χωρίς τη σύμφωνο γνώμη των ΗΕ και του Ελληνοκύπριου ηγέτη. Στις διαπραγματεύσεις τα κεφάλαια συζητούνται εναλλάξ. Έτσι θα συνεχίσει να γίνεται. Για να έχουμε ένα αποτέλεσμα σε σύντομο διάστημα, φαίνεται πιο λογικό να έχουμε κατάληξη σε ένα αποτέλεσμα στα κεφάλαια στα οποία ήδη υπάρχει προσέγγιση μεταξύ των πλευρών. Σίγουρα η λύση που θα γίνει αποδεκτή από τις πλευρές, θα είναι στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ”.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι θεωρεί ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα αρχίσουν οι συνομιλίες και το αποδίδει σε δηλώσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά πως για να μπορέσουν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να δοθεί διαβεβαίωση ότι θα γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. “Ξέρουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Εάν προτείνουν κάτι που δεν μπορεί να γίνει, σημαίνει ότι ακόμη δεν είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις”. Αυτό, συνέχισε, μοιάζει με το “αναγνωρίστε την ΤΔΒΚ να ξεκινήσουμε. Γι` αυτό δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις”.

Ωστόσο, εάν ξεκινήσουν θεωρεί ότι πρέπει να διεξάγονται στο υψηλότερο επίπεδο, λέγοντας ότι είχε διοριστεί ο ίδιος διαπραγματευτής επειδή υπήρξε ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά το με ποια θέματα πρέπει να ξεκινήσουν, ο κ. Οζερσάι είπε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουν και να αποφασίσουν οι πλευρές, προσθέτοντας ότι υπήρξε σύγκλιση ότι το θέμα του χάρτη και των αριθμών θα συζητηθεί στο τελευταίο στάδιο και σημειώνοντας ότι τα υπόλοιπα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του εδαφικού, μπορούν να συζητηθούν.

Οι υποψήφιοι συμφωνούν ότι πρέπει να προστατευτεί η εγκυρότητα προηγούμενων συγκλίσεων.