Οι S-300,  οι Κύπριοι που πλήρωσαν την λυπητερή και η Ελλάδα που λειτουργεί με …ξένα κόλλυβα

Η θαμμένη ιστορία με τους S-300 τους οποίους προμηθεύτηκε  η Κυπριακή Δημοκρατία από τη Ρωσία επί διακυβέρνησης Γλ. Κληρίδη βρυκολακιάζει  εκ νέου.  Η Ελληνική κυβέρνηση που εμφανίζεται νατοϊκότερη των Νατοϊκών θέλει να  το παίξει χουβαρντάς.Με ξένα κόλλυβα βοήθεια. Δηλαδή με τα χρήματα της Κύπρου θέλει να στείλει τους εν λόγω  πυραύλους  την Ουκρανία .

Οι S-300 είχαν παραγγελθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία το 1997.

Μετά τις απειλές ΗΠΑ,  Βρετανίας και Τουρκίας και αφού ο κυπριακός λαός πλήρωσε την λυπητερή μερικών δεκάδων εκατομμυρίων λιρών , ο Γλ. Κληρίδης υπέκυψε στους εκβιασμούς. Ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Σημίτης που και αυτός με τον τρόπο του πίεζε την κυπριακή κυβέρνηση να μην τους εγκαταστήσει συμφώνησε το 1999 να μεταφερθούν   στην Κρήτη. Η μεταβίβαση των πυραύλων από την κυπριακή στην ελληνική ιδιοκτησία έγινε το 2007. Η Αθήνα έδωσε ως αντάλλαγμα στη Λευκωσία TOR M1 (πύραυλοι μικρού βεληνεκούς τους οποίους πλήρωσε) και τα πυροβόλα «Σουζάνα», σλοβάκικης κατασκευής και προέλευσης. Οι S-300 παρέμειναν και παραμένουν στην Κρήτη σε αδρανή κατάσταση.

Η υπόθεση με τους S-300 και ο ενταφιασμός τους στην Κρήτη ήταν και ο λόγος παραίτησης του Γιαννάκη Ομήρου από Υπουργός Άμυνας, όταν η ΕΔΕΚ  κάνοντας τους λεγόμενους «εμβολιασμούς» στήριξε στις προεδρικές εκλογές τον Γλ. Κληρίδη.

Ιστορία ο πόνος δηλαδή.

Βέβαια το ζήτημα δεν είναι μόνο πολιτικό αλλά και ηθικό.

Οι S-300 είναι μεν ελληνικής ιδιοκτησίας, αλλά για τη μετεγκατάστασή τους χρειάζεται η έγκριση της Ρωσίας και της κατασκευάστριας εταιρείας. Τυχόν  απόφαση της Ελλάδας να στείλει τους  S-300 στην Ουκρανία θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις Αθηνών – Μόσχας.Ήδη η Μόσχα προειδοποίησε πως θα τους καταστρέψει  προτού βρεθούν σε ουκρανικό έδαφος  Η Ελληνική κυβέρνηση  θα πρέπει να σκεφτεί  πολύ σοβαρά τόσο τις συνέπειες για την Ελλάδα σε περίπτωση  που υλοποιήσει  την πρόθεση της, αλλά  και την ηθική πλευρά του ζητήματος.  Όταν οι ΗΠΑ επέβαλλαν για χρόνια εμπάργκο όπλων στην   Κύπρο,  η Ρωσία ήταν σχεδόν η μόνη  μαζί με κάποιες πρώην σοσιαλιστικές χώρες που της πωλούσαν  οπλικά συστήματα για να αμυνθεί της τουρκικής απειλής. Επί τούτου, εγείρεται μείζον  ηθικό ζήτημα.

Α.Γκ.