Qatar Gate» :Η διαδρομή του χρήματος και η συγκάλυψη  του σκανδάλου της διαρροής διαβαθμισμένων κρατικών εγγράφων στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα  

Έναντι ποιου τιμήματος Κύπριοι βουλευτές τα διέρρευσαν στο κανάλι του Κατάρ και γιατί ένα τέτοιο ποινικό αδίκημα «ενταφιάσθηκε»;

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Σείεται η Ευρώπη από το σκάνδαλο πολλών μεγατόνων  που αφορά  έρευνα  για χρηματισμό της ευρωβουλευτή της Ελλάδας Εύας Καϊλή , άλλων ευρωβουλευτών πρώην και νυν αξιωματούχων  του ευρωκοινοβουλίου.

Σεβόμενοι απόλυτα τη νομική αρχή «ο ύποπτος είναι αθώος μέχρι  αποδείξεως του αντιθέτου», αυτή η πολύκροτη υπόθεση έρχεται να μας υπενθυμίσει εδώ στην Κύπρο ένα άλλο αξιόποινο σκάνδαλο το οποίο όχι μόνο συγκαλύφθηκε, αλλά ενταφιάσθηκε άρον άρον προκαλώντας αμείλικτα ερωτήματα για τις σκοπιμότητες και τα κίνητρα που ώθησαν τα αρμόδια όργανα και θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας,  να το πράξουν.  

Είναι η γνωστή υπόθεση της διαρροής απόρρητων κρατικών εγγράφων από το Κυπριακό κοινοβούλιο προς δημοσιογράφους του Καταρινού δικτύου Αλ Τζαζίρα   για ζητήματα πολιτογραφήσεων ξένων υπηκόων . Μετά από μια  «ελαττωματική έρευνα» από την Αστυνομία  η υπόθεση έκλεισε άρον άρον καθότι λέχθηκε πως λειτουργοί του κοινοβουλίου της Κύπρου δεν είχαν καμία ανάμειξη επειδή δεν είχα πρόσβαση στα εν λόγω διαβαθμισμένα έγγραφα. Δεν ερευνήθηκαν  ωστόσο βουλευτές οι οποίοι τα είχαν στην κατοχή τους ή ήταν γνώστες του περιεχομένου τους.

Βουλευτές που ως ορίζει το Κυπριακό Σύνταγμα είναι εξ’ ορισμού οι εκπρόσωποι του Νομοθετικού Σώματος (της δεύτερης ανεξάρτητης εξουσίας  της Κυπριακής Δημοκρατίας ) και είναι υπόχρεοι να τηρούν κατά γράμμα τους νόμους και το Σύνταγμα έμειναν στο απυρόβλητο ως άτομα πέραν πάσης υποψίας.

Το αξιόποινο αυτό αδίκημα όφειλαν οι άλλοι ανεξάρτητοι θεσμοί -Νομική Υπηρεσία και  Αστυνομία -να το διερευνήσουν μέχρι τέλους  και η υπόθεση να φτάσει εκεί που έπρεπε. Στο δικαστήριο.

Για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν όσοι είχαν εμπλοκή στη διαρροή των απόρρητων κρατικών εγγράφων σε ένα εχθρικό για την Κύπρο δίκτυο, το οποίο αποδεδειγμένα και για χρόνια εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας .

Δεν ήταν στην κρίση ή στην αρμοδιότητα της Προέδρου του Κοινοβουλίου να αποφασίσει τι έπρεπε να πράξει για το εν λόγω πολιτικό σκάνδαλο. Αυτεπάγγελτα η Γενική Εισαγγελία , η Αστυνομία και κατ’ επέκταση  η ΜΟΚΑΣ όφειλαν να το διερευνήσουν.

Να απαντηθούν ακόμα τα αμείλικτα ερωτήματα έναντι ποιου τιμήματος Κύπριοι βουλευτές εξυπηρέτησαν το  δίκτυο Αλ Τζαζίρα διαρρέοντας κρατικά απόρρητα έγγραφα; Ήταν ζήτημα  συνείδησης ή «ιδεολογικής» ταύτισης ή κάτι πολύ χειρότερο και πολιτικά ανήθικο ;

Έρευνες και η κορυφή του παγόβουνου

Τώρα όσον αφορά το σκάνδαλο με τον χρηματισμό  μελών του Ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύεται ότι το  Κατάρ   πλήρωνε την Εύα Καϊλή και την λοιπή ομάδα αξιωματούχων που συνελήφθησαν για να πετύχουν την άρση της βίζας και την συμπερίληψη των πολιτών του Κατάρ στην συνθήκη Σένγκεν που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση εντός των ορίων της ΕΕ.

Η Εύα Καϊλή δεν ήταν ένα απλό μέλος του Ευρωκοινοβουλίου. Ήταν αντιπρόεδρος του.  

Την 1η Νοεμβρίου, η  εν λόγω ευρωβουλευτής  συναντήθηκε με τον Αλ Μάρι, υπουργό Εργασίας του Κατάρ  και μετά την συνάντηση είπε: «Χαιρετίζω τη δέσμευση του Κατάρ να συνεχίσει τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και εύχομαι καλό τουρνουά».

Είναι ωστόσο τοις πάσι γνωστό πως το Κατάρ κατηγορείται για εργασιακό Μεσαίωνα ενώ υπήρχαν δεκάδες καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων, στην πλειοψηφία τους ξένων, κατά τη διάρκεια ανέγερση κτιριακών μονάδων και υποδομών   για το παγκόσμιο Κύπελλο.

Τώρα η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή   βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής κράτησης (garde a vue), όπως άλλωστε ο πατέρας της,  ο σύντροφος της, δύο ακόμη στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου και ένας πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής ο οποίος φαίνεται να ήταν ο εγκέφαλος και ο σύνδεσμος με το Κατάρ.

Όλοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωσης, διαφθοράς και της προσπάθειας νομιμοποίησης μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν 15 επιχειρήσεις της δικαστικής αστυνομίας του Βελγίου όπου ελέγχθησαν οικήματα καθώς και προσωπικά αντικείμενα των κατηγορουμένων.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις σύμφωνα με τις εφημερίδες Le Soir Και L’ Echo εντοπίστηκαν πάνω από 600.000 ευρώ μετρητά ενώ κατασχέθηκε ηλεκτρονικό υλικό από υπολογιστές και κινητά.

Οι πολιτικές επιπτώσεις από το σκάνδαλο «Qatar Gate» που συγκλονίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σοβαρές διαστάσεις.

Η γαλλική Le Monde επισημαίνει πως η υπόθεση Καϊλή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και πως οι δραστηριότητες του λόμπι του Κατάρ στις Βρυξέλλες πρέπει να έχουν «ακουμπήσει» και άλλους παράγοντες της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και του Ευρωκοινοβουλίου. Επίσημα οι πολιτικές και διοικητικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή η προεδρία, η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί επισήμως. Οι αρχές του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσαν απλώς όπως πάντα, ότι θα συνεργαστούν με τις δικαστικές αρχές για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αντιδράσεις στις Βρυξέλλες

Η υπόθεση προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, όπου ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν επείγουσα συζήτηση για την βελτίωση της λειτουργίας των κανόνων της ηθικής σε αυτόν το μεγάλο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης έχει ζητηθεί από ευρωβουλευτές η καθαίρεση της Εύας Καϊλή από το αξίωμα του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου όχι μόνο για ηθικούς λόγους αλλά και επειδή διεγράφη από το κόμμα της. 

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International). «Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μίας κουλτούρα ατιμωρησίας και μία απόλυτη απουσία ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου».

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί κατήγγειλε «το επιθετικό lobbying του Κατάρ» και ζήτησε την διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ελαττωματική έρευνα στην Κύπρο για ένα ποινικό αδίκημα

Η ελαττωματική έρευνα που έγινε στην Κύπρο για την διαρροή των διαβαθμισμένων κρατικών εγγράφων δεν αφορούσε  μόνο  τους λεγόμενους κανόνες ηθικής .Πρόκειται για ένα ποινικό αδίκημα, το οποίο  δυστυχώς δεν ερευνήθηκε. Έτσι δεν γνωρίζουμε  κατά πόσο οι διαρροές στην Κύπρο προς το δίκτυο του Αλ Τζαζίρα ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου και ποιους άλλους ενδεχομένως παράγοντες  στην Κύπρο έχουν «ακουμπήσει» οι δραστηριότητες του λόμπι του Κατάρ .

Με αφορμή την αποκάλυψη του  σκανδάλου με τον χρηματισμό στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου από το Κατάρ ,  επιβάλλεται και οι θεσμοί στην Κύπρο να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Βελγικών Αρχών.  Να ερευνήσουν σε βάθος  ποιοι κρύβονται πίσω από τις διαρροές απόρρητων κρατικών εγγράφων στο δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.  

Σε αντίθετη περίπτωση θα σταλεί το μήνυμα  πως οι θεσμοί στην Κύπρο έχουν τρωθεί ανεπανόρθωτα και πως τα κίνητρα όσων συγκαλύπτουν τέτοια σοβαρά ποινικά αδικήματα έχουν πάθει αφλογιστία.