Μιλάτε ελεύθερα , η  ιδιωτικότητα σας προστατεύεται !!!

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Τώρα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι! Να μιλούμε ελεύθερα από τα τηλέφωνα μας! Να γράφουμε και να σχολιάζουμε  ανεμπόδιστα στους ηλεκτρονικούς μας υπολογιστές!

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη , αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία βρέθηκε στην Κύπρο για διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχων κατασκοπευτικών λογισμικών παρακολούθησης (PEGA).

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο οποίος  συναντήθηκε με την ομάδα των ευρωβουλευτών το πρωί της Τετάρτης, επανέλαβε πως  «η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται απόλυτα το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών», σημειώνοντας πως «ο συνταγματικός νομοθέτης έθεσε ως προϋπόθεση πολλές και αυστηρές δικλείδες ασφαλείας προτού προχωρήσει η έγκριση της παρακολούθησης ιδιωτικών συνδιαλέξεων».

Το πόσο αυστηρές δικλείδες ασφαλείας εφαρμόζονται για την προστασία των ιδιωτικών συνδιαλέξεων το είδαμε στην περίπτωση του περιβόητου κατασκοπευτικού μαύρου βαν . Γίναμε μάρτυρες του τι επακολούθησε αμέσως μετά την αποκάλυψη τον Νοέμβριο του 2019 όταν κυκλοφορούσε  ανεμπόδιστα  στους δρόμους της Λάρνακας και κατασκόπευε όσους είχαν εντολές οι ιδιοκτήτες του να παρακολουθούν .Αποδείχτηκε πως αυτές οι δικλείδες ασφαλείας είναι μόνο στα χαρτιά και  στη σφαίρα της ρητορικής.

  Το συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να προστατεύεται από τους νόμους η ιδιωτική του ζωή, διαγράφτηκε με τον πιο προκλητικό τρόπο όταν στην περίπτωση του κατασκοπευτικού βαν ισραηλινών συμφερόντων η υπόθεση  όχι μόνο έπεσε στα μαλακά, αλλά οι κατηγορούμενοι  ενθαρρύνθηκαν να συνεχίζουν τις κατασκοπευτικές τους δραστηριότητες.  Η κατηγορούμενη εταιρεία καταδικάστηκε σε χρηματική ποινή €76.000, ενώ η ποινική δίωξη εναντίον του ιδιοκτήτη και αξιωματούχου της καταδικασθείσας εταιρείας αναστάλθηκε. Το δε Δικαστήριο διέταξε την επιστροφή όλου του εξοπλισμού, περιλαμβανομένου του βαν στους κατηγορούμενους!

Ευλόγως εγείρονται πολλά ερωτήματα.

Υπάρχει μήπως  ένα τρίγωνο  πολιτικής διαπλοκής, Ισραήλ, Λευκωσίας Αθήνας;

Αν κάποιος πάρει το νήμα από την αποκάλυψη του κατασκοπευτικού  βαν ,  στον Tal Jonathan Dilian και στον εξοπλισμό που βρέθηκε στις δραστηριότητες των εν λόγω προσώπων και των εταιρειών τους (κάποιες από τις οποίες μετονομάστηκαν)  και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα  διαπιστώνονται κάποια συμπεράσματα. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ παραδέχθηκε από το 2019 πως αγόρασε υπηρεσίες από τους εν λόγω ισραηλινούς αλλά μέχρι σήμερα δεν απάντησε  και δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία ή τιμολόγια για την αγορά αυτών των υπηρεσιών .

Υπάρχουν υποψίες αλλά όχι αποδείξεις κατά πόσο υπήρξαν ανταλλάγματα για την αγορά αυτών των εγκαταστάσεων παρακολουθήσεων στο συγκρότημα του ΔΗΣΥ.

Μήπως είναι τυχαίες ή διαβολικές συμπτώσεις ; Η χρήση και  εξαγωγή λογισμικών παρακολούθησης στην Κύπρο γίνεται σε μια εποχή όπου σε Κύπρο και Ελλάδα κυβερνούν  δύο αδελφά κόμματα. ΔΗΣΥ και Νέα Δημοκρατία . Η Κύπρος γίνεται ένας  πολύ ελκυστικός προορισμός για εταιρείες «hacking for hire». Εταιρείες στην Κύπρο ιδρύθηκαν από πρώην υπαλλήλους ή μέλη του ΔΣ της NSO και έχουν τη διοίκησή τους εδώ.  Η ιδιοκτήτρια (κυπριακή) εταιρεία του κατασκοπευτικού  βαν, αλλά και η Cytrox που ανέπτυξε το λογισμικό Predator και το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα, ελέγχονται από τον ίδιο επιχειρηματία. 

Ο Γενικός Εισαγγελέας ερωτηθείς κατά πόσον βλέπει να υπάρχουν ποινικές ευθύνες στο πόρισμα του κ. Στεφάνου, κατέστησε σαφές  ότι « η υπόθεση του βαν έχει τελειώσει. Δεν τίθεται θέμα να υπάρξουν νέες ποινικές ευθύνες αυτή τη στιγμή. »  

Υπάρχουν και οι αλληλοσυγκρουόμενες απαντήσεις σχετικά με το κατά πόσο  έχουν εκδοθεί άδειες εξαγωγής από την Κυπριακή Δημοκρατία για αυτά τα προϊόντα. Η εταιρεία δηλώνει ότι εξάγει τα προϊόντα από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία διαψεύδει και λέει ότι ούτε μία άδεια δεν έχει εκδοθεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους τη εξεταστικής ευρωβουλευτή (ΣΥΡΙΖΑ)  Στέλιου Κούλογλου κατά την συνάντηση με  τον Γενικό Εισαγγελέα, επρόκειτο να  τεθούν διάφορα ερωτήματα όπως είναι η περίπτωση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, κ. Σάββα Αγγελίδη και τις σχέσεις του με τους Ισραηλινούς. «Ο αδερφός του», πρόσθεσε, «έχει σχέσεις με τους Ισραηλινούς», λέγοντας ότι αυτός έγγραψε την εταιρεία στην Κύπρο. «Αυτό, είπε, «συγκροτεί κατά τη γνώμη μας σύγκρουση συμφερόντων έστω και αν πρόκειται για τον αδερφό του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα».

Να υπενθυμίσουμε πως υπήρξαν αναφορές για  πληροφορίες ότι το 2011 το δικηγορικό Γραφείο του  νυν Βοηθού Γ.Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη  και ο συνέταιρος (αδελφός του) Μιχάλης Αγγελίδης έγραψαν την εταιρεία S9S LTD του Αβραάμ Άβνι  και γραμματείς ήταν μια άλλη   εταιρεία .

Ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι υπάρχουν 29 εταιρείες παραγωγής λογισμικών τεχνολογίας στην Κύπρο και πως η Εξεταστική Επιτροπή ζητά να μάθει πόσες άδειες εξαγωγής έχουν δοθεί και που έχουν δοθεί. «Αν δεν έχουν δοθεί», εξήγησε, τότε υπάρχει προφανώς σοβαρό πρόβλημα παράνομων εξαγωγών». Είπε ακόμα πως υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει τις εξαγωγές, σε ευρωπαϊκά κράτη και τρίτες χώρες.

Ο ευρωβουλευτής Κούλογλου σε άλλες δηλώσεις του πριν την αναχώρηση της επιτροπής από την Κύπρο,  ανέφερε και συγκεκριμένο όνομα δικηγόρου του Αλέξανδρου Σίνκα ,  ο οποίος διετέλεσε γραμματέας  διεθνών σχέσεων του ΔΗΣΥ και ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο φέρεται να εμπλέκεται στην εγγραφή τέτοιων  εταιρειών.

Θερμοκήπιο κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων

Η Κύπρος από την δεκαετία του ‘60 και εντεύθεν έχει μετατραπεί σ’  ένα «θερμοκήπιο» κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων. CIA,  KGB, ΜΟΣΑΝΤ, ΜΙΤ και ων έστι αριθμός ξένων μυστικών υπηρεσιών πρακτόρων και κατασκόπων,  αλώνιζαν  τον τόπο και φθάσαμε εδώ που φτάσαμε με την τουρκική κατοχή  να διαιωνίζεται και να εδραιώνεται . 

Φαίνεται πως οι νομοθεσίες  τις οποίες επικαλέστηκε ο Γ.Εισαγγελέας  έχουν ξεχειλώσει σε τέτοιο βαθμό που το προστατευτικό δίχτυ έχει διαρραγεί. Ζούμε στην εποχή των «μεγάλων αδελφών» που  επιδιώκουν με κακόβουλα μέσα πρόσβαση στην   πληροφόρηση  με παράνομες μεθόδους προκειμένου να είναι  οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού.

Εύκολα μπορούν να χτυπούν τους αντιπάλους τους γνωρίζοντας με την μέθοδο των κακόβουλων λογισμικών ακόμα και τις πιο προσωπικές τους στιγμές.

Δε είναι όλοι διεφθαρμένοι

Όταν υπάρχει η γενίκευση και ο αφορισμός πως όλοι είναι διεφθαρμένοι διαπιστώνεται μια   εμπάθεια  που απολήγει στην άρνηση να αποκαλυφθούν ποιοι κρύβονται πίσω από εταιρείες παρακολουθήσεων . Αναφερόμαστε στην απάντηση δημοσιογράφου που είχε  συνάντηση με μέλη της  επιτροπής ο οποίος  χωρίς περιστροφές είπε ότι «η Κύπρος είναι διεφθαρμένη, δεν λειτουργούν οι θεσμοί, το κοινοβούλιο παίρνει εντολές και ψηφίζει ομόφωνα με εντολές του Προέδρου, που είναι πανίσχυρος». Σε ερώτηση της επιτροπής αν υπάρχει διαφθορά από βουλευτές, ο δημοσιογράφος τους είπε ότι «είναι όλοι διεφθαρμένοι». Με την γενίκευση του όρου  «όλοι» προφανώς θα εννοεί και τον εαυτό του αλλά και κάποιους οικογενειάρχες που ποσώς τους ενδιαφέρει αν τους παρακολουθούν, καθότι εκείνα που θα μάθουν οι ωτακουστές θα είναι για τον  καθημερινό μαραθώνιο τους να βγάλουν τα προς το ζην.

Ο Αλ Τζαζίρα και οι παρακολουθήσεις

Ένα άλλο ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο το κανάλι του Καντάρ Αλ Τζαζίρα εξυπηρετήθηκε από τέτοιους είδους υπηρεσίες προκειμένου να βλάψει την Κύπρο και το πρόγραμμα των επενδύσεων με τις πολιτογραφήσεις. Πέραν του ότι κάποιοι βουλευτές (ονόματα δεν λέμε υπολείψεις δεν θίγουμε),  προμήθευσαν τους υπό κάλυψη «επενδυτές» δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα με διαβαθμισμένα κρατικά έγγραφα και δεν υπήρξε καμιά έρευνα εναντίον τους για το αξιόποινο αυτό αδίκημα, ευλόγως εγείρονται ερωτήματα για την δράση αυτού του φιλοτουρκικού μέσου. Δεν είναι μόνο η  Κύπρος  που εκχωρούσε πολιτογραφήσεις σε ξένους. Την πρωτιά κατείχαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία,   η Βρετανία, η Γερμανία το Λουξεμβούργο και άλλες χώρες της Ε.Ε. Γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν για τα ρωσικά κεφάλαια και τους ολιγάρχες με ευρωπαϊκά διαβατήρια σε αυτές της χώρες και στοχοποίησαν ειδικά και μόνο την Κύπρο;

Στις 26 Οκτωβρίου του 2019 ένα μήνα πριν την αποκάλυψη του κατασκοπευτικού βαν προβάλλεται το περιβόητο βίντεο του Αλ Τζαζίρα με εικόνες από μια ιδιωτική συγκέντρωση   στην οικία του τέως βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάννη, στην οποία παρευρισκόταν και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρη.  Κανένας δεν μπήκε στον κόπο και καμιά Αστυνομία δεν φαίνεται να ενδιαφέρθηκε ποιοι βρίσκονταν μέσα σε αυτοκίνητα και τι έκαναν λίγα μέτρα έξω από την οικία του εν λόγω βουλευτή. Η παγίδευση θεωρήθηκε νόμιμη και το βίντεο του Αλ Τζαζίρα σάρωσε κάθε προστασία της ιδιωτικής ζωής  και επικράτησε ως μια «νόμιμη  διερευνητική δημοσιογραφία». Οι δε βουλευτές που διέρρευσαν τα απόρρητα έγγραφα του κράτους στο φιλοτουρκικό κανάλι ποζάρουν  στα έδρανα της Βουλής  και εμφανίζονται ως άμωμες παρθένες.

Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο στο θέμα καθότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια δίκη  με κατηγορούμενους πολιτικά και νομικά πρόσωπα που υπό άλλες συνθήκες στο εδώλιο θα έπρεπε να βρίσκονται κάποιοι άλλοι. Όχι για τις πολιτογραφήσεις που απέφεραν πολλά εκατομμύρια στην χειμαζόμενη κυπριακή οικονομία,  αλλά για τις παράνομες παρακολουθήσεις, και κατά πόσο κάποιες από αυτές στόχευαν στην εξουδετέρωση εν δυνάμει ενδιαφερόμενων για τις προεδρικές του 2023.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πλειοψηφία έχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μέλη του οποίου είναι ο ΔΗΣΥ και η Νέα Δημοκρατία. Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής PEGA το οποίο αναμένεται σύντομα,  λογικά θα καταλήξει εκεί .Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε  πως όλος αυτός ο θόρυβος θα καταλήξει σε μια μαύρη τρύπα με προτροπές  και υποδείξεις αλλά χωρίς ένοχους και χωρίς να λογοδοτήσουν όλοι αυτοί που ανήγαγαν σε επάγγελμα  τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες προκειμένου να εξουδετερώνουν πολιτικούς αντιπάλους.