Ο Όρμπαν ξεσήκωσε τους Συντηρητικούς στο Τέξας

Οι υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης μπορούν να πάνε στον διάβολο”, είπε από το βήμα του συνεδρίου καταχειροκροτούμενος

Με τιμές και παρατεταμένα χειροκροτήματα υποδέχθηκαν τα μέλη του Συνεδρίου Συντηρητικής Δράσης (CPAC) στο Τέξας τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που είχε την ευκαιρία να αναφέρει τις βασικές του θέσεις.

Ο δεξιός πολιτικός, που έχει συγκρουστεί με τους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πρωτοβουλίες του σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου, αναφέρθηκε στην σημερινή παρακμή των αξιών και των προτύπων.

Ο Όρμπαν διάβασε το σημείο του ουγγρικού συντάγματος που προβλέπει ότι ο γάμος είναι εφικτός μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

«Λιγότερες drag queen και περισσότερους Τσακ Νόρις» δήλωσε, ξεσηκώνοντας με ενθουσιασμό  το κοινό.

«Αν αμφιβάλλει κανείς κατά πόσον είναι ίδιοι οι “προοδευτικοί” φιλελεύθεροι και οι κομμουνιστές, ρωτήστε εμάς στην Ουγγαρία. Το ίδιο είναι» είπε.

Ο Όρμπαν συστήθηκε επίσης και με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο τέως Αμερικανός πρόεδρος, που θα μιλήσει αύριο στο συνέδριο, χαρακτήρισε τον Ορμπάν ως φίλο του.

Παράλληλα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Δύση έχει εγκλωβιστεί σε μια σύγκρουση πολιτισμών, ενώ απέρριψε τον όρο ρατσιστής.

«Ένας χριστιανός πολιτικός δεν μπορεί να είναι ρατσιστής» είπε, χαρακτηρίζοντας ηλίθιους όσοι τον θεωρούν ρατσιστή ή αντισημίτη.

Παράλληλα, είπε στους συντηρητικούς ότι έχουν δύο χρόνια για να ετοιμαστούν, εννοώντας προφανώς στις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ.

Ο Όρμπαν αναφερόμενος στις εκλογές το 2024 στις ΗΠΑ και στις ευρωεκλογές τις χαρακτήρισε ορόσημο, λέγοντας:

«Αυτές οι δύο αναμετρήσεις θα καθορίσουν τα δύο μέτωπα στη μάχη για τον δυτικό πολιτισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Ορμπάν από το βήμα της συνόδου του CPAC και προς την οποία αναμένεται το Σάββατο να απευθυνθεί ο Τραμπ, με τον οποίο ο Ούγγρος πρωθυπουργός διατηρεί εξαιρετικές και πολύ στενές σχέσεις.

Μόνος εναντίον των… φιλελευθέρων

«Είμαι εδώ για να σας πω ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας (…) Οι υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης μπορούν να πάνε στον διάβολο. Έχω έρθει στο Τέξας!», πρόσθεσε, καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους. «Πρόκειται για ένα πολιτιστικό πόλεμο. Οφείλουμε να αναζωογονήσουμε τις εκκλησίες μας, τις οικογένειές μας, τα πανεπιστήμιά μας και τους θεσμούς των κοινοτήτων μας», τόνισε επίσης.

Όσο για τον θαυμασμό που εκδηλώθηκε προς το πρόσωπό του δεν προκαλεί έκπληξη. Άλλωστε, το CPAC αποτελεί ένα από τα πιο διαπρεπή φόρουμ των Αμερικανών (υπερ)συντηρητικών, οι οποίοι έχουν πολλά κοινά με τον Ορμπάν – ειδικά καθώς θεωρούν ότι δίνει μόνος τη μάχη σε μια τόσο… φιλελεύθερη Ευρώπη.

«Είμαι ένας μαχητής της ελευθερίας παλαιάς κοπής, που βρίσκομαι υπό την πολιορκία των προοδευτικών φιλελευθέρων», είπε και ο ίδιος, θέλοντας να ενισχύσει το παραπάνω προφίλ. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι σύντομα ενδέχεται να μην αισθάνεται και τόσο μόνος στην Ευρώπη, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και κυοφορούνται ανατροπές.